Скупштина града једногласно усвојила буџет за наредну годину

Одборници локалног парламента усвојили су једногласно Одлуку о буџету града за 2023. годину која је генерално оцењена као опрезна због немогућности предвиђања економских токова у наредној години. Највеће оптерећење за градску касу биће набавка енергената чија је цена вишеструко повећана у последњих неколико месеци.

Одлука о буџету предвиђа приходе у износу од 3 милијарде 229 милиона динара, док су расходи пројектовани на око 3 милијарде 284 милиона. Буџетски приходи ће бити на нивоу претходне две године што је градски већник Бојан Костић у образложењу навео као успех у условима енергетске и економске кризе, док је комплетан буџет оценио као реалан и уравнотежен.

– У односу на претходне две-три године, град је почео да остварује приходе у висини од око 3 милијарде динара, што је заиста веома позитивна ствар у односу на претходни период када су буџети били око 2,3 или 2,4 милијарде, и у наредних десетак година би требало да дођемо и до 5 милијарди динара.

Планирани дефицит је око 55 милиона динара, односно 1,7% од планираних прихода и он се скоро у потпуности покрива постојећом буџетском резервом. Планирамо да са 45 до 50 милиона пређемо у наредну годину и тим средствима покријемо дефицит – истакао је Костић.

Планирано кредитно задужење у наредној години је 175 милиона динара, од чега ће 165 милиона бити враћено до краја 2023. године. Кредити ће бити искоришћени за најважније инвестиције, као што су изградња водоводне мреже ка моравским селима, завршетак обнове Баба Златине и Косовске улице, вртића у насељу Рашка, реконструкција улица и изградња атмосферске канализације и спортских терена.

Од капиталних инвестиција у 2023. години, Костић је издвојио изградњу топловода између будуће две котларнице на биомасу, које се граде у склопу јавно-приватног партнерства. Тиме ће бити смањено коришћење мазута за грејање, што ће значаjно побољшати квалитет ваздуха и смањити трошкове функционисања,,Новог дома”, нагласио је Костић.

Током расправе, одборници су подржали одлуку о буџету и начелно апеловали на повећање прихода путем нових инвестиција и отварање нових радних места, којим би се зауставило смањење број становништва.

Скупштина је усвојила и Одлуку о буџету Градске општине Врањска Бања за 2023. годину, коjом су планирани укупни приходи у износу од 185 милиона динара.

Одборници су усвојили и предлог пројекта jавно-приватног партнерства са елементима концесиjе за изградњу две соларне електране на простору Слободне зоне, којим ће, предвиђа се, локална самоуправа приходовати 1,4 милијарде динара у наредних 25 година.

– У овом случају приватни партнер плаћа граду концесиону накнаду за коришћење земљишта на коме ће градити соларну електрану. Инвестициона вредност за приватног партнера је 14 милиона евра са ПДВ-ом, трајање уговора је 25 година, а капацитет две соларне електране укупне снаге је 18 до 20 мегавата. Очекивана производња је најмање 28 гигавата годишње на подручју Слободне зоне, у пределу који је готово немогуће комунално уредити – рекао је у образложењу градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Према његовим речима, приватни партнер има обавезу плаћања концесионе накнаде у износу од 7 одсто од продаје електричне енергије, а даље користи од овог проjекта би били смањење емисиjе штетних гасова, отварање зелених радних места и мањи трошкови за електричну енергиjу коришћењем обновљивих извора енергиjе.

Скупштина града је усвојила повећање износа локалних комуналних и административних такси, као и накнадама за услуге које пружа Градска управа које, како је истакнуто, нису мењане од 2019. године.

Одборници су прихватили и измену Програма пословања са Финансиjским планом ЈКП „Комрад“ за 2022. годину, као и захтев овог предузећа за повећање цена комуналних услуга.

На овом скупштинском заседању одборници су усвојили и измене Кадровског плана Градске управе града Врања и управе Градске општине Врањска Бања за наредну годину.

Скупштина је усвојила решење о престанку функциjе директора Центра за развоj локалних услуга социjалне заштите, као и решење о именовању в. д. директора ове установе. На ову функциjу поново jе именована дипломирана правница Ивана Тасић.

Локални парламент је прихватио и оставку на место одборника Мирољуба Стојчића са одборничке листе „СПС – Ивица Дачић“.

Please follow and like us:
Друштво