Дискриминација по основу инвалидитета

     Устав Републике Србије („Службени гласник РС“, број 98/06), као највиши правни акт у Републици Србији забрањује сваку дискриминацију, па и дискриминацију особа са инвалидитетом. Пред Уставом и законом су сви једнаки. Свако има право на једнаку законску заштиту, без дискриминације. Устав забрањује непосредну или посредну дискриминацију, дискриминацију по било ком основу, нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости, психичког или физичког инвалидитета. Особама са инвалидитетом потребна је подршка и помоћ околине како би истрајали на свом путу социјализације. У анкети коју смо радили са нашим суграђанима сви су сложни у мишљењу да особама са инвалидитетом треба помоћи и пружити им сву неопходну подршку, како би се социјализовали и укључили у све друштвене токове.

     Према Закону о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом облици дискриминације су непосредна и посредна дискриминација, као и повреда начела једнаких права и обавеза. Непосредна дискриминација постоји ако се лица или група, у истој или сличној ситуацији, било којим актом или радњом, стављају или су стављени у неповољнији положај или би могли бити стављени у неповољнији положај због његове, односно њихове инвалидности. Посредна дискриминација постоји ако се дискриминисани, због његове инвалидности, ставља у неповољнији положај доношењем акта или предузимањем радње која је привидно заснована на начелу једнакости и недискриминације, осим ако је тај акт или радња оправдана законитим циљем, а средства за постизање тог циља су примерена и нужна.
      Особе са инвалидитетом Никола Коцић, Славица Стаменковић, Соња Крстић, Стефан Стојановић, Јовица Ћирић, Бобика Џипковић, Бранислав Борић, Срђан Трајковић саветују да је живот непредвидив и да нико од њих није крив због својих, углавном физичких инвалидитета. Они не желе да буду дискриминисани, али не желе ни да их људи посматрају са жаљењем, јер су они сасвим нормалне особе. Они раде, или су радили, имају своје породице, или их планирају и желе да буду равноправни у друштву.
      Радијска емисија ''И ја сам твој пријатељ'' намењена особама са инвалидитетом реализована је у оквиру пројекта, који је суфинансиран из буџета града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа, који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 03 октобар 2018 14:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter