Ученици ОСИ у редовној школи и социјализација

По дефиницији УНЕСКО-а инклузивно образовање се односи на могућност школе да обезбеди квалитетно образовање свој деци, без обзира на њихове различитости. Инклузија се дефинише као процес препознавања и одговарања на различите потребе деце кроз повећавање учешћа у учењу, културном животу и животу заједнице, као и кроз смањивање искључивања из школовања. Школа треба да буде отворена за све ученике, уз посебно усмеравање пажње на децу са сметњама у развоју и децу из маргинализованих група. Сва деца треба да буду део школске заједнице без обзира на њихове снаге и слабости у појединим областима.

Права сваког детета морају да буду уважена и поштована, а на државама је да обезбеде једнаке услове за сву децу да се образују.
Гледано локално, у Врању и окружењу, успешно се реализује инклузија деце са инвалидитетом у образовни систем. Ако пођемо од основних школа, укупно је 77 ученика са инвалидитетом и они су распоређени на следећи начин: У основној школи ''Вук Караџић'', која је централна градска школа ИОП-ом је обухваћено 10 ученика. Ради се о ђацима са различитим проблемима од вишеструке ометености, сазнајне до спорог напредовања. Има их у свим разредима, а највише их је у 7. и 8 разреду. Ове године школовање је завршила прва генерација ђака обухваћених ИОП-ом. Школа има рампу, коју су направили уз помоћ града. Ученици са тешкоћама у кретању могу да прате наставу у учионицама на првом спрату. Кабинети им нису доступни, као ни други спрат, јер нема лифта. Нису конкурисали ни аплицирали код донатора за лифт, али су детету коме је био потребан слушни апарат, купили уз помоћ донатора. У школи ''Радоје Домановић'' 21 ученик је обухваћен ИОП-ом. Похађају све разреде, а највише их је од 6. до 8. Боље резултате постижу они који су у нижим разредима. По препоруци интересорне комисије поједини имају личне пратиоце. Раде са слепом девојчицом и дечаком у колицима и то су одлични ђаци. У школи је уклоњена архитектонска баријера и изграђена рампа . Уз помоћ донатора прилагодили су тоалете за децу са сметњама. У школи Доситеј Обрадовић је 16-оро ученика обухваћено ИОП-ом. Вишеструке су сметње и поједини по препоруци комисије имају пратиоце. Имају рампе тако да је омогућен улазак у приземље, а у томе им је помогла локална самоуправа. Нису конкурисали код донатора и немају лифт. Имају прилагођен тоалет за једног ђака са тешкоћама у кретању. Од Министарства просвете добили су уџбенике са великим фонтом за ученика са великом диоптријом. У школи ''Јован Јовановић Змај'' 22-оје ученика је обухваћено ИОП-ом. Поједини имају личне пратиоце и са различитим су сметњама. Школа је тако грађена да је приземље приступачно деци која имају проблем са кретањем, од својих средстава су поравнали делове у дворишту.Направили су и тоалет за децу са сметњама.Ђак који има проблема са видом смештен је у учионици у приземљу. Родитељи нису дозволи да се детету набаве уџбеници са Брајевом азбуком, иако је школа то желела да уради. У школи ''Бранко Радичевић'' имају 2 ђака обухваћена ИОП-ом. Постоји рампа и за ученицу која има проблема са кретањем, обезбеђена је посебна клупа, а важно је напоменути да је она и одлична ученица. Други ученик је дечак са једним оком, који користи своје наочаре. Обоје имају личне пратиоце. Тоалет није прилагођен, направљена је приручна кабина. У школи ''Светозар Марковић'' је 6-оро ученика обухаваћено ИОП-ом Један ученик има проблема са кретањем и школа има изграђене рампе. Обоје су добри ђаци. У школи ''Предраг Девеџић'' у Врањској Бањи према овим подацима из 2017/18. године није било ниједног ученика обухваћеног ИОП-ом. У првом полугођу имали су ђака са великом диоптријом , али се преселио у други град. Школа нема изграђену рампу.
Када говоримо о средњим школама приметан је знатно мањи број деце са инвалидитетом која похађају редовну наставу, те је укупно 24 ученика који су обухваћени ИОП-ом, и то у гимназији ''Бора Станковић'' 1 ученица која је слепа, али је најбољи чак, што сведочи о томе да са лакоћом савладава Индивидуални образовни план. Ова ученица има педагошког асистента, који јој углавном помаже приликом кретања због оштећења вида, али она нема потребе за икаквим другим видовима помоћи, у смислу да је сасвим ментално и психички и физички зрела како би пратила план и програм. Она има сталну учионицу, свој лап топ и машиницу која јој омогућава да оно што не види може да чује или опипа и тако прати наставу. У пољопривредно-ветеринарској школи ''Стеван Синђелић'' ИОП-ом 1 обухваћено је 6 ученика, док је измењеним планом и програмом ИОП 2 обухваћено 5 ученика. Двоје од њих имају сметње у кретању и смештени су у приземљу, те је настава прилагођена њима. У Хемијској школи у првој години 1 ученица обухваћена је ИОП-ом 1, у другој години, 1 ученик прати ИОП 1 и 1 ученик прати ИОП 2 и он је са вишеструким сметњама. У трећој години имају 1 дечака који ради по ИОП-у 1, док су у четвртој години 2 девојчице обухваћене ИОП-ом 1. У медицинској школи ''Изабел Емсли Хатон'' нема ученика са инвалидитетом. У економско-трговинској школи ''Димитрије Туцовић'' имају 5 ученика са инвалидитетом, и то 4 је обухваћено ИОП-ом 1, а 1 ученик ИОП-ом 2. Они успешно остварују индивидуалне образовне планове, те немају никаквих потешкоћа. Нису потребна прилагођавања, нити рампе, јер ученици немају те видове сметњи, како су нам рекли педагози ове школе, који, као и остали, не желе да износе превише детаља, како би се сачувао и заштитио идентитет деце. У Техничкој школи имају 1 ученика на првој години који има проблем са краткорочним памћењем. Завршио је основну школу по ИОП-у и остварује наставу прилагођену њему. Самостално долази у школу и нема недовољне оцене на полугођу.
Мишљења наставничког кадра и стручног кадра о инклузији су подељена. Од потпуног прихватања због поштовања права детета, за живот без дискриминације, за једнаке услове образовања, до потпуног негирања. Један од основних разлога негирања је мишљење да учитељски и наставнички кадар није оспособљен за рад са децом са инвалидитетом и да је за рад са том децом неопходан стручни кадар. Са друге стране ове приче налази се специјална школа ''Вуле Антић'' која годинама образује децу са инвалидитетом. Њих је тренутно 93-оје и са њима ради стручно особље, педагози, дефектолози и остали специјализовани радници. Приликом посете овој школи приметно је да ученици и наставници заједно сложно и несметано функционишу. Опремљен је Монтесоријев кабинет уз помоћ Израелске амбасаде, имају сензорно-терапеутску собу, коју не поседује ни здравствени центар, салу за корективну гимнастику и спортску халу. У плану је и просторија за особе са оштећеним видом и слухом како деца са овим сметњама више не би морала да одлазе у Ниш. Ученици средњошколског узраста су распоређени у две групе, а то су текстилни и машински смер, у складу са њиховим могућностима и потребама. Планира се увођење и фризерског смера, уколико Министарство то препозна као потребно и пожељно.
Радијска емисија ''И ја сам твој пријатељ'' намењена особама са инвалидитетом реализована је у оквиру пројекта, који је суфинансиран из буџета града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа, који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter