Деца ОСИ у специјалним школама

Закон о основама система образовања и васпитања представља кровни закон којим се уређује материја предшколског, основног и средњег образовања и васпитања. Систем образовања и васпитања мора да обезбеди за сву децу, ученике једнако правo и доступност образовања и васпитања без дискриминације и издвајања по основу тешкоћа и сметњи у развоју и инвалидитета.У образовно- васпитним установама забрањена је дискриминација на основу инвалидности и сметњи у развоју.

У Врању постоји школа за основно и средње образовање ''Вуле Антић'' која образује ученике са одређеним сметњама у развоју.

Основна школа остварује школски програм, а може да остварује и: индивидуални образовни план за ученике и одрасле са сметњама у развоју Средња школа остварује школски програм општег, стручног и уметничког образовања, а може да остварује и: индивидуални образовни план за ученике и одрасле са сметњама у развоју. Индивидуални образовни план је посебан документ којим се планира додатна подршка у образовању и васпитању за одређено дете и ученика, у складу са његовим способностима и могућностима. Циљ ИОП-а је оптимални развој детета и ученика, укључивање у вршњачки колектив и остваривање општих и посебних исхода образовања и васпитања, односно задовољавања образовно-васпитних потреба детета и ученика.

Ученици са инвалидитетом који похађају школу ''Вуле Антић'' бележе запажене резултате, о чему је говорила и Весна Русимовић, дефектоло. Како она каже они у овој установи могу да достигну и своје потенцијале, док дефектолог оринофронолог Ивана Цветковић каже да је пракса показала да резултати инклузије нису толико приметни. Темпо и начин рада у школи за основно и средње образовање ''Вуле Антић'' унапред су одређени планом и програмом Министарства просвете, а значајни утицај на начин рада има и број деце у једном одељењу. Укупно је 93 ученика у овој школи, који раде по посебном, индивидуалном образовном програму. Средњошколци већи део времена проводе у текстилној или машинској радионици. Ту су и аутистична деца, која захтевају посебан приступ, као иначе и свако дете појединачно у овој школи. Стручни кадар у овим школама су дефектолози различитих усмерења у зависности од врсте школе у којима раде односно од потреба деце са којима раде. Број часова је исти као и у редовној школи али је дужина трајања часова краћа. Школа Вуле Антић једна је од најбоље опремљених школа овог типа у Србији.

Закон о основама образовања каже да је неопходно да родитељи дају сагласност уколико се слажу да им дете, на основу претходне препоруке стручног лица, психолога или комисије за категоризацију детета, похађа неку врсту специјалне школе. Уколико те сагласности нема, ученик мора наставити школовање у редовној сколи.

Радијска емисија ''И ја сам твој пријатељ'' намењена особама са инвалидитетом реализована је у оквиру пројекта, који је суфинансиран из буџета града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа, који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 18 октобар 2018 12:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter