Водич кроз права особа са инвалидитетом

Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом усвојена је приближно у исто време када је Влада Републике Србије усвојила „Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом“. Конвенцију о правима особа са инвалидитетом и Опциони протокол уз њу Република Србија је потписала 17. децембра 2007. године а ратификовала 31. јула 2009. године, чиме је, између осталог, прихватила обавезу да усвоји све одговарајуће законодавне, административне и друге мере за остварење права признатих овом конвенцијом. „Стратегијом“ је усвојен приступ по којем се унапређење положаја особа са инвалидитетом не сматра искључиво делом социјалне политике, већ се наглашава да је реч о људским правима које је потребно одговарајуће заштитити и остварити.

Усвајањем оваквог приступа држава се определила да ранију стратегију дугорочне институционалне и друштвене зависности и пасивне улоге грађана с инвалидитетом, замени активном инклузивном политиком која омогућава особама са инвалидитетом да активно и равноправно учествују у јавном животу. У том смислу „Стратегија“ је заснована на принципима који треба да допринесу: поштовању достојанства, индивидуалне аутономије, самосталности особа са инвалидитетом, укључујући право да особе са инвалидитетом доносе одлуке о сопственом животу; недискриминацији; пуном и ефективном учешћу и укључености особа са инвалидитетом у све области друштвеног живота; поштовању различитости и прихватање инвалидности као дела људске разноврсности и хуманости; политици једнаке могућности засноване на једнаким правима; приступачност; једнакост мушкараца и жена и поштовање развојних капацитета деце са инвалидитетом и поштовање права деце да развију сопствени идентитет.

На сајму запошљавања у Врању тражи се и по неколико особа са инвалидитетом. На последњем сајму три послодавца су изразила потребу да запосле особе са инвалидитетом, и то су Леон, Јумко и Удружење особа са параплегијом. То није довољно, али је ипак светли пример о томе како послодавци треба да се понашају.

Радијска емисија ''И ја сам твој пријатељ'' намењена особама са инвалидитетом реализована је у оквиру пројекта, који је суфинансиран из буџета града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter