Одштампајте ову страницу

Социјални статус незапослене особе са инвалидитетом

By РТВ октобар 19, 2018 325 0

Најважнија акта међународне заједнице која су од изузетног значаја за остваривање елементарних људских права свих маргинализованих друштвених група, међу које свакако спадају и особе са инвалидитетом, јесу Повеља Уједињених нација и Универзална декларација о људским правима.

У Повељи УН експлицитно се инсистира на правној једнакости: „Сви су пред законом једнаки и имају право, без икакве разлике на подједнаку заштиту закона. Сви имају право на једнаку заштиту против било какве дискриминације којом се крши ова Повеља и против сваког подстицања на такву дискриминацију.“ Универзална декларација о људским правима признаје постојање урођеног достојанства и једнаких и неотуђивих права свих чланова људске породице и темељ слободе, правде и мира у свету. Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима.

Да у пракси ипак није све тако ружичасто говоре подаци до којих смо дошли у току снимања емисије ''И ја сам твој пријатељ.'' На пример, Слободан Димитријевић, са којим смо разговарали, је ратни војни инвалид , а снимили смо га док није радио и живео од инвалиднине од 6 хиљада динара. Мајка Слободана, Мирјана Димитријевић, кроз сузе прича да њен син иде у поцепаним ципелама.

''Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом'' усвојена је приближно у исто време када је Влада Републике Србије усвојила „Стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом“. Основни циљ „Стратегије“ јесте „унапређење положаја особа са инвалидитетом до позиције равноправних грађана који уживају сва права и одговорности“. Један од најважнијих општих циљева је осигурати особама са инвалидитетом адекватан стандард живљења и социјалне сигурности.

Снежана Станковић је ОСИ од рођења, али ради целог живота. Каже да је срећна због тога и да су они чак и бољи радници од многих других.

Радијска емисија ''И ја сам твој пријатељ'' намењена особама са инвалидитетом реализована је у оквиру пројекта, који је суфинансиран из буџета града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 19 октобар 2018 10:22