Одштампајте ову страницу

Запошљавање особа са инвалидитетом

На подручју Пчињског округа, према попису из 2011. године, број особа са инвалидитетом био је већи од републичког просека и износи 8,8 посто. Због неизјашњавања 1,95 посто становништва, сматра се да је број особа са инвалидитетом и већи. Према попису на подручју округа живи 13 хиљада 875 особа са инвалидитетом. Од којих је 7 хиљада 698 жена и 5 хиљада 977 мушкараца. Влада Србије је утврђивањем јединствене листе развијености региона, чија је вредност БДП испод вредности републичког просека, сврстала регион јужне и источне Србије, где се налази и Пчињски округ у недовољно развијене. Стопа запослености особа са инвалидитетом је изузетно ниска и износи 13 посто.

Примера ради стопа запослености особа са инвалидитетом је у 2010. години у 27 земаља Европске уније износила 64,6 посто. Директна последица незапослености особа са инвалидитетом је сиромаштво, она је за 70 посто виша од просека, делом услед ограниченог приступа запошљавању.

Бобика Џипковић је особа са инвалидитетом и радила је 16 година у Здравственом центру. Док је радила и имала породичне и пословне обавезе била је испуњена. Откако је болест узела маха њен друштвени живот је сасвим другачији.

Има и примера ОСИ који цео свој живот раде и осећају се корисно како они кажу. Некима је пружена прилика да се докажу као радно способне особе, док други имају мање среће. Славица Тасић каже да је без посла била у кратким периодима, а за њу посао значи све, мотивацију, животну радост и осећај корисности за себе и околину.

Према подацима пореске управе чак 50 посто послодаваца радије одлучи да плаћа обавезе према закону, него да запосли ОСИ. Међу послодавцима је и буџетских директних и индиректних корисника, који не поштују одредбе закона о квотном запошљавању ОСИ. Треба рећи да има и светлих примера.

Јумко Призоси је предузеће које је специјализовано за запошљавање особа са инвалидитетом и постоји од 2009. године.

Радијска емисија ''И ја сам твој пријатељ'' намењена особама са инвалидитетом реализована је у оквиру пројекта који је суфинансиран из буџета града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

2 Коментара