Одштампајте ову страницу

О пројекту

By РТВ октобар 05, 2018 994 0

     Радио Врање постоји од 1980. године. У протеклом периоду изградили смо кадровске и техничке капацитете за реализацију најкомплекснијих програмских активности. Уз регионалну фреквенцију постајемо и остајемо најзаступљенији на медијском небу Пчињског округа.

     Радио Врање је препознатљив по јутарњем програму који већ скоро 40 година негује добри, стари мелос из овог краја Србије. Имамо пребогату архиву која осликава дух паланке која прераста у град. Зато је важно дигитализовати фонотеку Радио Врања и учинити је доступном на интернету креирањем подкаста. Друга, не мање важна теза коју заступамо овим пројектом је: ''Аналогни радио је јак у групи слушалаца преко 40 година, а подкастинг омогућава отварање према сасвим новој демографији... То је потенцијално одличан начин да се нова публика, млада уведе у радијски дискурс и да се прошири утицај аналогног радија.'' /Тод Мафин (Tod Maffin - CBC konsultant)/

     Интернет и дигиталност мењају традиционалне односе на релацији медиј-аудиторијум. Погодности технолошких промена су: дематеријализација медијског текста, компресовани подаци на врло мале просторе, брзо и нелинеарно приступање подацима, лакша манипулација подацима. Овакве промене доводе до промена у продукцији и облику садржаја, рецепцији и коришћењу медија и тиме стварају нове навике публике и нове начине коришћења медијских садржаја.

     Зато није случајно да смо пројекат назвали ''Калдрма на мрежи'' /Значење конструкције ‘'на мрежи'' – буквални превод термина online: on (на) line (мрежи)/. Тиме спајамо модерно и традиционално и широм отварамо врата новим корисницима.

     Подкаст /iPod + broadcasting = podcasting, eng. podcasting – реч настала икомбинацијом речи iPod (бренд медија плејера,симбол за слушање преузетог садржаја) и  broadcasting (емитовање)/ као један од тих нових начина је епизодична серија дигиталних аудио датотека које корисник путем интернета може преузети и слушати са било ког рачунара, паметног телефона и сличних уређаја који репродукују медијске датотеке. Разлика између интернет радија и подкаста? Подкаст представља упаковану радио емисију на интернету која може и не мора бити део серијала, која је доступна за одложено слушање и преузимање, док се интернет радио слуша искључиво  stream-овањем, уживо. ”Подкастинг се може анализирати као конвергирани медијски канал - укршта аудио садржај, Интернет као канал дистрибуције и портабл уређај за репродуковање. Истовремено, у питању је технологија која директно утиче на радио индустрију, установљене бизнис моделе и моделе програмирања, дистрибуирања и продукције медијских садржаја, афирмишући нове улоге некадашњих пасивних слушалаца традиционалног аналогног радија.Описиван као садржај за шетњу основни утицај подкастинга на радио одвија се на више нивоа:

      - продукцију садржаја

      - дистрибуцију садржаја

      - конзумирање садржаја

      - понашање публике и њене медијске навике” /Стратегија програмирања комерцијалног радија, ауторка Ана Мартиноли/

     Подкасти представљају јединствен начин слушања радио емисија, аудио снимака и сличног аудио материјала. Уместо да се укључите у емисију у тачно одређено време њеног емитовања, можете се претплатити на подкаст и онда слушати одређени емисију или запис у време када то вама одговара. Отворите плејер, укључите подкаст и одслушате емисију која је можда била емитована пре пар недеља. Епизоде подкаста можете, у ситуацијама када је то доступно, само преузети на свој уређај, на пример у мп3 формату. За преслушавање је тада довољан било који аудио плејер, исти онај преко кога слушате музику. Подкасте можете слушати директно преко интернета или их преузети на уређај, док смо на wi-fi мрежи, па онда слушати касније кад немамо приступ интернету.

     Постоји велики број подкаста на страним језицима, на разноразне теме, од забавних, поучних, образовних и слично. Ако говорите енглески, руски, немачки или други језик, нећете имати никакав проблем. Али, на српском језику нема много подкаста, нажалост. Међутим, зашто једна не тако мала радио станица са југа Србије не би направила сличан искорак у модерно? Познати смо по севдаху и мераку. Историја нашег поднебља је бурна, памти многе освајаче, војсковође и светске путнике који су пролазили кроз Врање и на њега остављали траг, стварали историју, градили легенде. Преплитања њих и нас изнедрила су јединствену врањску музику по којој смо надалеко познати. Сада је време да стварамо нешто ново. На пример, ту исту музику можемо да представимо читавом свету кроз модеран, нови формат слушања. ”Ове технологије могу трансформисати вредности које испоручујемо публици и истовремено учинити наше програме приступачнијима како нашој редовној и повременој публици, тако и потенцијалним новим слушаоцима” /Симон Нелсон (контролор ѕа BBC Radio and Music Interactive).

     Дигитализацијом фонотеке и подкастингом Радио Врање оживљава и модернизује део звучне културне баштине Врања, на тај начин негује културу сећања и задовољава вишеструке потребе своје публике чинећи свој садржај вишедецинијске старости удаљеним за један клик. Подкаст у пројекту служи као алат контекстуализације већ постојећег радијског садржаја и као платформа за покретање свежих подухвата у online радијској продукцији Врања.

     Са друге стране, подкаст треба развијати и као независну форму и започети подкастинг продукцију. Укључити заједницу, становнике Врања, Србије,  дијаспоре - радијску публику у креирање подкаста позивом да на е-маил адресу Радио Врања пошаљу неки кратки аудио запис који могу да сниме телефоном или диктафоном путем кога ће поделити неко своје искуство, запажање или звук неке атмосфере. Пристигли материјал радијски аутори и продуценти могу да доведу у неку везу и креирају серијал Врањанци говоре.

Наставак следи...

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 октобар 2018 15:56