''Подкаст, учитан у mp3 player и преслушаван у ходу, у превозу, са слушалицама у ушима омогућава нам повлачење у лични, интимни простор, својеврсну изолацију и дистанцирање од окружења и реалности што омогућава неговање веома важне карактеристике слушања радио програма - радио се доживљава блиско, интимно, комуникација је директна и у искуству се опажа као један-на-један. Аутентичност садржаја, жанровска неограниченост, могућност експериментисања, укрштање различитих мишљења-само су неке од карактеристика подкаст програма које традиционални комерцијални радио све ређе може да понуди, принуђен да се бори за опстанак на тржишту''(Стратегија програмирања комерцијалног радија, ауторка Ана Мартиноли).

Недавно је Eric Schimdt, Google CEO, објавио податак да сваки дан креирамо толику количину информација као цела људска раса од почетка времена све до 2003. године. Сложићете се, то је огромна количина информација и садржаја. У толиком садржају потребно је увек наћи нешто ново што нас занима, а уколико сте ви они који креирате садржај, потребно је истаћи се некако. Један од начина јесте и кориштење других форми садржаја. Када то кажемо, већина одмах помисли на видео, али аудио садржај је био ту много пре видео садржаја. Сетимо се да је радио настао много пре ТВ-а.

Ми у Радио Врању подкаст као форму познајемо јако дуго. Међутим, он постаје све популарнији од када је у последњем update-u на iphone подкаст постао засебна апликација. То је негде пробудило знатижељу да и ми почнем да прелиставамо подкасте који су се налазили тамо и да се пријављујем на оне који су нам деловали занимљиво.

Првобитно смо сви слушали подкасте за компјутером и одмах схватили да нам то не дозвољава да радимо и још неке ствари док упоредо слушамо епизоду. Потом смо прешли да подкасте слушамо искључиво са мобилног телефона и заправо тек тада схватили колика моћ заправо лежи у подкасту као форми и зашто их у САД више људи користи него твитер који је много популарнији.

А ево и главног разлога зашто: Подкаст је једини начин конзумације садржаја који дозвољава мултитаскинг. Подкаст можете да слушате док возите ауто, што би са читањем блога или гледањем видеа било немогуће. Подкаст можете да слушате док сте у теретани, док спремате кућу, шетате пса, пеглате или док обављате било коју другу обавезу. Подкаст је веома доступан и слабовидим и слепим особама, једноставним инсталирањем апликације на њиховом мобилном телефону.

Сви наши подкаст програмски садржаји представљаће различите врсте мултимедијалних садржаја (аудио, текст, интерактивне услуге, комбинација наведених садржаја) који ће бити доступни у дигиталном окружењу.

''Када учита жељени аудио садржај, слушалац га може комбиновати са осталим садржајима које поседује, било да је реч о говорним или музичким, креирајући сопствене програме. Другим речима, слушалац постаје уредник сопственог програма бирајући када, шта, где и којим редом ће слушати. Иако продуценти и уредници остају задужени за производњу аудио садржаја радио станице који ће бити понуђен и дистрибуиран, слушалац је тај који добија контролу програмирања и планирања програма.

Увођењем подкаста у медијско искуство потрошача корисници добијају још једну привилегију - да постану продуценти сопствених садржаја и понуде их осталим корисницима. Изражајна средства радија - музика, тишина, шумови, говор - постају оруђе за креирање (аматерских) радио садржаја који ће захваљујући интернету наћи пут до других слушалаца. Конвергенција медија је и овде на централном месту - укрштајући изражајна средства радија, готове радијске производе, техничко-технолошке могућности за дистрибуцију и уређај (iPod ili mp3 player).

Историја развоја традиционалног комерцијалног радија и радио програмирања нуди слику медија који за циљ има привлачење најшире могуће публике, групе слушалаца које повезују заједничка интересовања и потребе, сличан музички укус, сличан дневни ритам, животни стил''. (Стратегија програмирања комерцијалног радија, ауторка Ана Мартиноли).

Када овим чињеницама додамо и податак да више десетина хиљада Врањанаца и Врањанки живи у дијаспори, жељни звука свог родног места, отвара се широки дијапазон новооткривених слушалаца. О новим искуствима и сазнањима, да и не говоримо.

наставак следи...

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 октобар 2018 10:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter