Одштампајте ову страницу

Звук калдрме на мрежи

By РТВ октобар 22, 2018 600 0

Интернет медије интегрише у себе и пружа низ платформи кроз које медији могу да делају. Интернет и дигиталност мењају традиционалне односе на релацији медиј-аудиторијум.

Погодности технолошких промена су: дематеријализација медијског текста, компресовани подаци на врло мале просторе, брзо и нелинеарно приступање подацима, лакша манипулација подацима. Овакве промене доводе до промена у продукцији и облику садржаја, рецепцији и коришћењу медија и тиме стварају нове навике публике и стварају нове начине коришћења медијских садржаја.

Дигитализацијом фонотеке и подкастингом Радио Врање оживљава и модернизује део звучне културне баштине Врања, на тај начин негује културу сећања и задовољава вишеструке потребе своје публике чинећи свој садржај вишедецинијске старости удаљеним за један клик.
Подкаст у пројекту служи као алат контекстуализације већ постојећег радијског садржаја и као платформа за покретање свежих подухвата у онлине радијској продукцији Врања. То значи да дигитализовани аудио материјал треба довести у смислену везу кроз радијске подкаст серијале који ће као свој главни аудио материјал имати старе аудио записе који постоје у фонотеци. Са друге стране, подкаст треба развијати и као независну форму и започети подкастинг продукцију, независну од  дигитализације фонотеке.

 

Програмски садржаји представљају различите врсте мултимедијалних садржаја (аудио, видео, текст, интерактивне услуге, комбинација наведених садржаја) који ће бити доступни у дигиталном окружењу.

Подсећамо да је прописано да су носиоци јавног радиодифузног сервиса дужни да обезбеде коришћење и развој савремених техничко- технолошких стандарда у производњи и емитовању програма и припреме и у предвиђеном времену реализују планове преласка на нове дигиталне технологије;

Закон о јавном информисању („Службени гласник РС“, бр. 43/03, 61/05) уређује право на јавно информисање као право на слободу изражавања мишљења, као и права и обавезу учесника у процесу јавног информисања. Наиме, право на јавно информисање нарочито обухвата слободу изражавања мисли, слободу прикупљања, истраживања, објављивања и ширења идеја, информација и мишљења, слободу штампања и дистрибуције (растурања) новина и других јавних гласила, слободу производње и емитовања радио и телевизијског програма, слободу примања идеја, информација и мишљења, као и слободу оснивања правних лица која се баве јавним информисањем. Овај закон је препознао потребу за заштитом интереса особа са инвалидитетом те је предвидео да Република, аутономна покрајина, односно локална самоуправа обезбеђују део средстава или других услова за несметано коришћење права ових лица у јавном информисању, а посебно слободе примања идеја, информација и мишљења.

Циљ пројекта Калдрма на мрежи је стварање услова за развој слободе изражавања,информисања и медијског плурализма , увођење нових услуга у аудиовизуелном сектору, развој интерактивних услуга и других садржаја, уз очување и промовисање културних различитости.

Остварењем овог циља отварамо се према сасвим новој демографији слушалаца, према младој публици коју треба да уведемо у радијски дискурс и проширимо утицај аналогног радија који је до сада био јак у групи слушалаца преко 40 година.

Пројекат се користи савременим методама онлине комуникације и деловања. Тако делујемо и на старије припаднике публике за коју се носталгично оживљава стари садржај али је и подстичемо и мотивишемо да користи интернет и дигиталне медије што одговара државној стратегији дигитализације.

Формирањем подкаста и прве подкастинг серије значајно подижемо и професионалне капацитете наше медијске куће.

Неопходне/основне активности:
• Дигитализација фонотеке
• Креирање прве радио серије – подкастинг
• Креирање сајта Радио Врања у складу са савременим трендовима
• Редизајнирање налога на soundcloud-u (интернет платформа која служи за постављање аудио материјала)
• Креирање апликације Радио Врање за андроид паметне телефоне и мобилне телефоне

О дигитализацији

Влада Србије донела је Стратегију за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Србији („Службени гласникРС“, бр. 55/05, 71/05 исправка-101/07). Стратегија дефинише оквир за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма, који се заснива на савременим достигнућима у дигиталној радиодифузији, као и у областима које на њу утичу, или из ње проистичу, у сврху што ефикаснијег и квалитетнијег дотура телевизијских, радио, мултимедијалних као и других садржаја значајних за крајњег корисника. Овом Стратегијом се утврђују основне стратешке смернице за увођење дигиталног и гашење аналогног телевизијског и радиo програма у Републици Србији, којима ће се на адекватан начин остварити основни национални интерес у области увођења и развоја дигиталних електронских комуникација.

Погодности дигиталне радиодифузије:

  • Грађанима ће дигитализација омогућити бољи квалитет звука и слике, разноврснији садржај, више радио и телевизијских програма, нове услуге за особе са инвалидитетом и за старије особе, унапређене додатне услуге, портабли мобилни пријем програма, као и конвергенцију услуга.
  • Пружаоцима услуга дигитализација ће дати могућност прилагођавања садржаја према потребама различитих циљних група, интерактивност, као и могућност пружања услуга на захтев, ниже трошкове емитовања и конвергенцију услуга.
  • Држави ће дигитализација омогућити ефикасније коришћење радио-фреквенцијског спектра, употребу ослобођеног дела спектра за нове услуге, промоцију развоја технологије и нова радна места, унапређену конкуренцију и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета. Увешће ред у етру, место у мултиплексима биће омогућено само емитерима са важећим дозволама за емитовање програма.

 

Брнабић: Дигитализација и образовање приоритети Владе Србије

Дигитализација и образовање остају приоритети Владе Србије, а иновације и креативне индустрије наша развојна шанса, рекла је премијерка Ана Брнабић, на једној од најзначајнијих иновативних конференција у Европи почетком године у Минхену.
Србија је земља са много талената и људима који имају потенцијал да стварају. Иновације и креативност могу бити и основе националног идентитета. Веома је важна њихова снажнија употреба у сврхе културне дипломатије. Имамо сјајно културно и уметничко наслеђе, које кроз јачање креативних индустрија можемо да надоградимо и креирамо национални бренд који ће бити препознатљив у свету. Креативне и дигиталне индустрије, како је рекла Брнабић, могу бити економски и друштвени покретачи Србије.

Влада Србије је обећала да ће радити на повезивању креативности и културе са технологијом, дигитализацијом и иновацијама, јер су то наше развојне шансе.

 

Србија међу реткима који су препознали значај дигитализације

Србија је препозната као једна од ретких земаља у Европи и свету која је увидела да је дигитализација тренд који ће у потпуности променити економију. Влада Србије интензивно подржава дигитализацију, пре свега као предуслов за развој ефикасне државне управе, али и као намеру да српско друштво у будућности постане друштво иновација и креативности.
Културно наслеђе није ствар само прошлости, већ и будућности. За институције у Србији неопходно је да се што брже укључе у процес дигитализације ослоњајући се на најбоље примере светске праксе.

Ми смо у Радио Врању већ почели – придружите нам се, за почетак, слушајући и читајући!

Наставак следи...

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 22 октобар 2018 09:34