Подкаст се као форма и техничко-технолошка иновација на тржишту појавио у тренутку када је радио крупним корацима ступао у емитовање путем Интернета, нудећи не само опцију слушања живог програма, streaming, већ и могућност складиштења аудио фајлова и њихово накнадно преслушавање на захтев.

Била су отворена врата за почетак креирања неких нових навика слушалаца до тада једнодимензионалног, линеарног, ефемерног традиционалног аналогног радија.

(Подкастинг - говорни радио “за понети” као нова омиљена медијска форма, Ана Мартиноли. Ауторка је доцент на Факултету драмских уметности у Београду. Контакт са аутором Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.).

Статистика је битно другачија у односу на ранији период. Тако сада са 29% на чак 47% испитаника у Србији који наводе да радио у колима слушају редовно и повремено. Слушање радија у колима најчешћи је избор младих, 15-29 година, али прелази 40% и у групи 30-44. Такође, натпросечни резултати су измерени и у групи слушалаца са вишим и високим образовањем (ИПСОС Србија, 2014). Коначно, мобилни телефон све више постаје уређај који нам служи за трошење медијских садржаја - за младе, 15-29 година, та могућност постоји у убедљивој већини од преко 80%. Трећина укупне популације Србије притом наводи да слуша радио преко мобилног телефона, једном недељно и чешће (ИПСОС Србија, 2014).

Структуру подкаста и његову функцију можемо анализирати кроз карактеристике радио featurea, радио репортаже као старијег облика, облика који је претходио данашњем подкасту. "Уметност конструисања радио feature програма доживљава ренесансу како подкаст распламсава захтеве за овом врстом програма" (Барел, 2011:295). Барел наглашава да исти захтеви важе за радио документарне садржаје, као и за телевизијске - чињеничност, репортажа, реализам, истина - али да је публика мање упозната са аудио feature -има јер су били на маргини mainstream медија. "Изгледа да постоји латентна потреба, захтев за нечим што може бити идентификовано као исуство непрекидног "интензивног ангажмана, укључености", посебно у (популацији) испод 40 година" (Барел, 2011:296).

Из перспективе продукције подкаста, важно је нагласити да је питање заштите ауторских права још увек делимично отворено и без дефинитивног, за све стране прихватљивог решења - ауторе, продуценте, медијски канал и музичку индустрију. Посебан изазов у случају подкаста чине музички садржаји, с обзиром на то да подкаст омогућава download и складиштење, што у пракси значи да аутор подкаста, укључујући музику у свој садржај, омогућује бесплатно копирање искоришћених песама. Ово је ситуација која може бити вољан избор младих, неафирмисаних музичара и бендова и који у томе виде начин да допру до шире публике, али свакако неприхватљив модел за већ популарне извођаче који остају ускраћени за приход од екслопатације њихових садржаја. (Подкастинг - говорни радио “за понети” као нова омиљена медијска форма, Ана Мартиноли.)

Сада када већ доста тога знамо о подкасту, ред је и да најавимо шта ће се на новој подкаст платформи Радио Врања наћи наредних недеља.

Пројектом Калдрма на мрежи предвиђено је да то буде 12 радијских емисија из наше архиве.  Реч је о следећим емисијама:

У ВРАЊЕ НЕМА ЛАГАЊЕ - продукција 1983. Хумористичка емисија

ВРАЊЕ У ВРЕМЕНУ - ИМЕ ВРАЊЕ - продукција 1984. аутор Миодраг Пешић

БАКИЈА БАКИЋ  - интерјву – продукција 1984.  аутор Радоман Ирић 

БЕЗ НАСЛОВА – продукција 1985.аутор Србољуб Николић. Тема: исељавање из Бујановца, Прешева и Медвеђе

МИРА АЛЕЧКОВИЋ  ''8.МАРТ 87.''- продукција 1987. ауторка  Драгана Станисављевић

ОД ЗЛАТА ЈАБУКА  репортажа о обичајима на врањским свадбама, продукција 1988.  Ауторка Зорица Стојановић

И ВРАТА ШКРИПНАШЕ - продукција 1994. репортажа о вампирима у врањском крају. Прва награда на фестивалу УРСС. Аутори Зорица Стојановић и Весна Милетић

ПРАЗНИЧНИ ОСИГУРАЧИ-  хумористичка емисија

ГРАДОВАЊЕ - емисија о Врању на Радио Београду

ИЗ АКЦИЈСКОГ СПОМЕНАРА – репортажа о венчању акцијаша након 20 дана акције у Врању. Аутори Србољуб Николић и Зорица Стојановић

ПРИЧА О БЕЛОМ МОСТУ аутор Славољуб Жунић

ПРЕКО ЦРНОГ БЕЛО МИ СТАВИТЕ – о настанку песме Димитријо, сине Митре. Ауторка Драгана Станисављевић 

Наставак следи...

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 30 октобар 2018 11:36

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter