Врањанци говоре – зашто баш то и зашто баш сада?

Врањанци говоре је први подкаст серијал Радио Врања, притом и први радијски концепт такве врсте на подручју читаве јужне Србије. Као део пројекта Калдрма на мрежи, који је подржало Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, овај подкаст има за циљ да пре свега мапира аудио културу Врања. Забележили смо нека размишљања везана за важне локалне теме попут позоришта, биоскопа, значајних градских локалитета, музике, културе, будућности нашег града.

Подкаст је као релативно нови медијски формат пружио нове прилике да се неке старе теме обраде на другачији начин. Тако смо ми узели тематику врањске свакодневице, тренутних дешавања али и важних тековина прошлости и покушали да их уз помоћ наших саговорника пренесемо старим, провереним радијским слушаоцима али и некој новој публици, која можда никада није ни слушала радио. Зато нам се подкаст учинио као права ствар. Стална радијска публика, подкаст ће слушати преко радио апарата, као и до сада. Али ће нове генерације, боље речено смарт-генерација моћи да подкаст слуша преко паметних телефона, таблета и ајпода било где и било када. А тај мали подкаст прозор, може отворити велика радијска врата.

Осамдесетих година прошлог века, певало се да је видео убио радијску звезду (Video killed the radio star). Телевизија је озбиљно уздрмала радио. Ипак он је преживео. Онда се појавио интернет. Интернет је појео конкуренцију кад је реч о осталим традиционалним медијима. Међутим, интернет је за разлику од телевизије пригрлио све остале медијске концепте, упијајући их и интегришући их у себе. Тако се радио уклопио у нови електронско-компјутерски свет. Данас се радио слуша највише управо преко интернета, а прихватајући нове дигиталне услове тржишта, равноправно бије битку за публику као и сви остали садржаји. Радио се данас не слуша само са полице или из аутомобила, он стаје у малу металну кутију и може да се понесе било где. Подкаст као специфични нуспродукт радија  и интернета, доступан је готово увек и свуда. Потребно вам је само мало мегабајта и жеље да утонете у аудитивни свет радиофоније. Ето зато је серијал Врањанци говоре баш у форми подкаста.

А зашто Врањанци говоре и зашто баш говоре? Данас се све мање комуницира како смо на то навикли. Дописујемо се, куцкамо СМС-ове, шаљемо директе поруке, а разговора готово и да нема. Емоције изражавамо смајлијима и емотиконима, на друштвене мреже качимо фотографије и коментаре које онда лајкујемо, меримо успех и срећу бројевима прегледа, свиђања и палчева окренутих на горе. А она најпростија вербална комуникација звана разговор, стрмоглаво иде на доле. Деца све мање читају, све више гледају у црне екране, чак све касније почињу да говоре. Речник тинејџера свео се на бесконачан број жаргона без имало књижевних правила. А млади и они мало старији радије причају о клабингу и шопингу него о било чему иоле удаљеном од капиталистичког и суровог света  у коме живимо.

Култура нашег живљења драстично се променила последњих година, а култура говора готово да се потпуно изгубила. Почев од оних бонтонских – добар дан, молим и хвала, па до мало сложенијих изражавања својих личних ставова и мишљења који чини се свима тешко пада да искажу. Одувек је изговорена реч имала велики значај, већи чак и од писане. Подизале су се револуције, војевале битке, ослобађали народи све захваљујући великим ораторима и њиховим говорима. У данашње време, када делује да је свака истинска права изговорена реч најскупља валута друштва, наша је дужност да учинимо све да не заћутимо и поставимо пример новим генерацијама да проговоре јасно и гласно. Желимо да овим подкаст серијалом, иницирамо и еманципаторску улогу медија, да створимо простор критичког мишљења, слободе и инспирације, где ће се сваки глас чути. Простор где ће људи проговорити. На вама је само да послушате шта то Врањанци говоре.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter