Народно позориште Лесковац одиграло је представу "Свици" на сцени врањског театра, а у оквиру фестивала "Јоаким Вујић".

Комад по тексту Тене Штивичић режирала је Ксенија Крнајски, а постављен је најпре 2007. на сцену Загребачког казалишта младих, а касније и Атељеа 212.

Бави се судбинама и суочавањем људи, који сплетом неочекиваних околности, заглављени морају да проведу на аеродрому 12 сати.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да је закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено присуство COVID-19 код 62 корисника и 46 запослених. 

Међу установама у којима је потврђено присуство корона вируса је и Центар за социјални рад у Врању.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите до сада износи 1084, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите 432.

Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2020 21:34

Честитајући славу медицинским сестрама и техничарима, директорка Здравственог центра др Љиљана Антић  је рекла да у години специфичних околности и у борби са кронавирусом они показују велику пожртвованост и храброст.

Она им је честитала славу и изразила огромно поштовање.

-Желим вам да у времену које је пред нама осветлите образ својој заштитници и да се са још јачом вољом, снагом и радом заједно изборимо не само са короном већ и са свим другим изазовима који прете људском здрављу и опстанку цивилизације какву познајемо. Срећна слава, истакла је Антићева.

 

 

У Републици Србији је до 15 часова регистровано укупно 40.880 потврђених случајева COVID-a 19.

Од последњег извештаја тестирани су узорци 9.430 особа од којих је 1.053 позитивно.

На респираторима je укупно 38 пацијената.

У Републици Србији тестирано је укупно 1.298.949 особа.

У последња 24 часа преминуло је 5 особа услед последица изазваних вирусом COVID 19.

 

 
 
Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2020 16:28

Врање је од синоћ домаћин 56. Фестивала „Јоаким Вујић“, једног од најзначајнијих театарских догађаја у Србији, ван Београда. Градоначелник Миленковић  отворио је фестивал уз наду да ће град и театар оправдати поверење Заједнице професионалних позоришта Србије, која  им је поверила организацију фестивала. Представа врањског театра „Нечиста крв“ отворила је фестивал и у званичној је такмичарској конкуренцији.

Фестивал „Јоаким Вујић“ под слоганом „Страх, смех, слобода“  отворио је градоначелник Миленковић. Поздрављајући присутне он се осврнуо на историјат Врања, као раскрснице цивилизације и култура, истовремено бринући о очувању традиције,  није заостајао за савременим тенденцијама, у свим сегментима живота.  

„Ове године Врање је престоница позоришне уметности, јер се на јубиларне 40. „Борине позоришне дане“ надовезао фестивал „Јоаким Вујић“. А ми ћемо као град све учеснике пригрлити онако како умемо, топло и снажно, гостољубиво и срдачно, да ће сви заједно пожелети да се поново врате“, рекао је Миленковић.

Директор врањског позоришта, Ненад Јовић, рекао је да је ово велики дан за културу града и добро је да смо као заједница имали снаге и спремности да организујемо овакав фестивал.   

Част да отворе фестивал имајали су глумци града домаћина, представом „Нечиста крв“,по роману Боре Станковић, за који је адаптацију урадила Тијане Грумић, а режију Југ Ђорђевић.

Глумац врањског позоришта Марко Петричевић рекао је да представу „Нечиста крв“ играју растерећено не само као домаћини фестивала, већ  и због тога што су сигурни у квалитет  представе.

У званичној селекцији у такмичарском делу је седам представа.

Селекторка Фестивала Бранислава Илић истакла је да је бирала представе по томе да оне у позоришту, али и код гледалаца, могу  да покрену неку промену, да начине искорак.

Вечерас гостује позоришна трупа из Лесковца која на овогодишњем фестивалу игра две представе.

Уметнички директор Бојан Јовановић најавио је да вечерас гостује ансамбл Нродног позоришта Лесковац са представом „Свици“ по тексту Тене Штивичић у режији Ксеније Крнајски. Ради се о савременој драми чија је ауторка реномирани драматург и у европским размерама

Иначе, фестивал траје до 2. новембра, а на крају ће бити додељено осам награда; за најбољу представу, режију, глумачко остварење, сцеографију, костимографију, оригиналну музику, за најбољег младог глумца , као и награда округлог стола критике.

 

 

 

Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2020 14:25

Епидемиолошка ситуација и даље неповољна али није забрињавајућа у Пчињском округу. Међу зараженима нема тешких клиничких слика. Такође, број хоспитализованих није велики у односу на број новооболелих, кажу надлежни.

у овом тренутку благу доминацију имају лакше клиничке слике, без упале плућа, каже епидемиолог Слађан Станковић. Од последњег пресека, из Врања су послата 33 узорка, одговорено је само на 6 и сви су негативни. Чекају се резултати за преосталих 27. Међу оболелима је највише становништво узраста од 30 до 60 година, односно радно способних особа.

Доктор Слађан Станковић каже да у округу предњаче три општине, то су Бујановац, Прешево и сам град Врање. Појединачног оболевања има и у Сурдулици и Владичином Хану.

''Сада се у предшколској установи појавио један случај запосленог који није васпитач. Ми смо све мере предузели, испитали епидемиолошки како је дошло до заражавања, и тамо је одређен појачани надзор. Дакле, предузимају се све мере на терену, јуче смо имали још једног оболелог здравственог радника. Оно што је битно да урадимо је да у колективима не дође до ширења епидемије,'' каже Станковић.

Неповољно је то што у породици где има један оболели, убрзо долази до новог заражавања.  Битно је, по речима епидемиолога, да се на време класификују оболели, да се при првим симптомима сви савесно понашају, да одмах оду с посла. Набитније да се укућани и пре добијања резултата понашају као да је ковид присутан.

''Заражавање се дешава зато што је особа заразна и пре појаве симптома и најзаразнија је 5 до 6 дана након појаве првих симптома. Због тога је важна правовремена изолација, терапија,'' наглашава епидемиолог.

Карактеристика вируса показује брзо ширење са особе на особу, и упућује нас на то да избегавамо гужву, држимо дистанцу, било на затвореном или отвореном простору. Наравно, маска и редовна дезинфекција руке је обавезна.

Ризична група су и даље старији од 60 година. Заједничким снагама, медија и струке долазимо до већег броја поштоваоца мера јер је за сада то једини начин да се одбранимо од ове пошасти. Вакцине још увек нема, колективног имунитета има али недовољно, каже врањски епидемиолог.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2020 14:44

На Постројењу за пречишћавање отпадних вода које се гради у атару села Ћуковац,  приводе се крају радови на изградњи грађевинских објеката. Неће се стати ни у зимском периоду, када ће бити инсталирана опрема, а почеће и обука за оне који ће радити на постројењу.

Временске прилике погодују грађевинским радовима,  каже директор врањског Водовода. Због тога смо и успели да један од највећих капиталних објеката на територији града у грађевинском смислу приведемо крају, каже Ђорђевић.

''Успели смо да у овој грађевинској сезони сазидамо скоро све објекте. Остало је нешто мало и остало је да се ураде пробе базена на издржљивост бетона, а онда ћемо  почетком децембра почети са  инсталирањем опреме. Надам се да ћемо ту опрему до марта успети да  инсталирамо,'' додаје директор Водовода Горан  Ђорђевић.

Грађевински објекти су великог габарита, до сада непознаница код нас. И у Србији тек неколико града може да се похвали сличним постројењем. У објектима ће бити уграђена најсавременија опрема, а за рад је потребна обука.

''Наши људи који ће радити на Фабрици за пречишћавање отпадних вода иду на прву обуку у Крушевац. Тамо је почела пробна производња постројења и биће још неколико обука у том граду. Биће спроведена  и обука наших људи за рад на постројењу у Аустрији у организацији извођача радова, фирме Штрабак. Тако да ћемо зиму искористити за инсталацију опреме и за припрему екипа за старт пробне производње Фабрике за пречишћавање отпадних вода.'' 

Постројење за пречишћавање отпадних вода на територији нашег града је највећи пројекат, вредан милијарду и 400 милиона динара. Изградњу финансирају Влада Републике Србије, Град и Водовод.

 

 

 

Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2020 14:12

Комплетна реконструкција највеће образовне установе на територији општине Владичин Хан, основне школе „Бранко Радичевић“ улази у завршницу. Школа је обновљена од подрума до крова, односно од котларнице до крова уз поштовање стандарда енергетске ефикасности. Радове финансира Влада Републике Србије преко Канцеларије за јавна улагања у износу од 110 милиона евра.

 

Тренутно се ради на платоу испред школе и уређењу дворишта. Унутрашњост школе је завршена око 80 посто. Два спрата скоро у потпуности, а на једном се још ради. Обновљено је све, електро инсталације, водоводна мрежа, замењена столарија, сређени подови и зидови. Зграда је добила нову фасаду, а требало би и пасош о енергетској ефикасности, јер је акценат био да се смање трошкови грејања и ученицима и наставном и другом особљу обезбеде адекватни услови за обављање наставе и рад.

Марко Станојевић, заменик шефа градилишта каже да ће око 50 посто ће бити побољшана топлотна ефикасност школе. Замењени су стари котлови на угаљ и дрва, новим на пелет, што ће умногоме допринети бољим условима.

Лепо време користи се да се заврше радови споља.

Станојевић објашњава да се тренутно ради на партерном уређењу дворишта. „Остало је да се постави асфалт. Тренутно радници стављају бехатон плоче. У унутрашњости је остао део приземља, керамика и молерски радови“.

Школа ће добити и потпуно преуређен спортски терен намењен за одбојку, кошарку и друге спортове. Први пут терен ће имати и трибине. Ограђен је, постављена расвета и покривен видео надзором, као и комплетно двориште школе и сама зграда.

У школи су само ученици првог разреда и они који су у продуженом боравку, за које су адаптирана два одељења у посебној згради. Остали ученици распоређени су у Основној школи „Свети Сава „ и техничкој школи.

Према речима надлежних радови би требало да буду завршени у новембру када ће ова образовна установа засијати пуним сјајем и испунити се дечјим гласовима.

 

 

 

Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2020 13:39

Данас је велики празник, посвећен Светој Петки - Преподобној мати Параскеви. Према неким изворима, Света Петка се налази на шестом месту као једна од највећих слава у Србији. Овај дан прославља се као храмовна слава цркве Преподобне мати Параскеве на Шапранцу у Врању и слава је Српске напредне странке, медицинских сестара и Кола српских сестара.

Света Петка обележава се сваке године и једна је од најчешћих српских слава, представља заштитиницу жена и исцелитељку  свих болести. Храмовна је слава и цркве на Шапранцу.

Свештеник Дејан Шкарић, старешина овог храма подсећа да је реч о великој светитељки, пре свега српског рода: ''Зато је ми у цркви и зовемо Српкињом, она је пре неких хиљаду година својим животом угодила Господу и још за време свога живота добила дар да чини чудеса и одрекла се свега, и богатства родитеља и учења и школовања. Заволевши Христа оставила је све и кренула за њим и Господ је видевши њену љубав обдарио још већим благом, а то је да се име њено спомиње кроз векове.''

Међу свечарима је и Градски одбор Српске напредне странке у Врању. Након свете литургије обављено је сечење славског колача у Саборном храму Свете Тројице. Поред народних посланика, били су присутни функционери владајуће странке на локалном нивоу, градоначелник, заменица ,председник ГО Врањска Бања, градски већници и директори предузећа и установа.

Овогодишњи кум славе је Душан Аритоновић потпредседник ГрО СНС. Он је пожелео  срећну славу и истакао да због актуелне епидемиолошке ситуације нису у могућности да славу прославе са својим пријатељима, члановима и целокупним градским одбором Српске напредне странке: ''Желим да честитам свим нашим члановима и симпатизерима, као и свим нашим сурађанима који данас славе крсну славу - да је прославе у добром здрављу, радости и весељу.''

Аритоновић је славу предао новом куму Божидару Илићу. Осим напредњака, Свету Петку прослављају и медицинске сестре и техничари. Ове године домаћини славе су медицинске сестре и техничари из Бујановца.

Директорка Здравственог центра, др Љиљана Антић упутила је честитку свим сестрама и техничарима запосленим у Врању и у целој земљи: "У врањском Здравственом центру има скоро 700 медицинских сестара и техничара, права сте једна мала армија здравствених радника и хвала вам свима на несебичности, пожртвовању, хуманости, сарадњи“, стоји у честитки докторке Антић.  

Својим колегеницама и колегама сестринску славу честитала је и главна сестра Здравственог центра, Јасмина Ристић.

А међу свечарима у порти цркве посвећене великој светитељки на Шапраначком гробљу, славки колач пресекле су и чланице Кола српских сестара у Врању.

Треба знати да у нашој земљи има око 250 цркава посвећених Светој Петки, у чијој близини се најчешће налазе извори за које се тврди да су лековити.

Последњи пут измењено уторак, 27 октобар 2020 14:52

Само у току преподнева послато  је још 86 узорака из врањске ковид амбуланте, са сумњом на коронавирус.

Епидемиолог Слађан Станковић каже да су јуче послата 33 узорка, а да је од тог броја одговор стигао за само шест и сви су негативни.

Чекају се резултати за преосталих 27. Станковић каже да је дошло до преоптерећења лабораторија, те зато не стижу резулатати.

 

Страна 1 од 1775

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Успешне предузетнице: Храбре, одлучне, едуковане жене - Радио Телевизија Врање https://t.co/OauzyJkYY4 via @tripplesworld
Јоаким први пут међу Врањанцима - Радио Телевизија Врање https://t.co/Vw5VB6F3XE via @tripplesworld
Оптерећеност лабораторија, неуморни коронавирус и неверица грађана - Радио Телевизија Врање https://t.co/fIopOxwZzQ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter