Мање је позната чињеница да и заједничка вентилација у стамбеним зградама, у појединим случајевима, представља потенцијалан епидемиолошки проблем.

Због овога је препоручљиво да добро затворите све вентилационе отворе које имате у стану, а који су заједнички у згради (aспиратор у кухињи, вентилација у купатилу, димњак који није у функцији и сл.). Ово све из разлога што турбуленцијом ваздуха може доспети контаминирани ваздух у ваш стан из других станова (где можда има оболелих од COVID19).

Ово је посебно неопходно код aспиратора који не садржи тзв. ”неповратну клапну” или она није у функцији. Мањак вентилације у стану надокнадићете додатном природном вентилацијом (нпр. отварањем прозора).

Што се тиче заједничког улаза, стубишта, ходника, лифтова и сл. препоручује се да обратите пажњу на места где се тзв. чисти и прљави путеви, како се каже, ”укрштају” и да исте избегавате (нпр. лифт). Ова места треба чешће дезинфиковати натријум-хипохлоритом (engl. bleach) који се нпр. налази у варикини и доместосу. Водите рачуна да за ту сврху користите посебан џогер и канту. 

Савет је да испред зграде и/или стана поставите тзв. ”дезинфекциону баријеру” (пластичну или металну кадицу у којој је сунђер натопљен раствором поменутог натријум-хипохлорита нпр. Доместос-а) где ће станари увек више пута газити пре уласка у зграду и/или стан (чиме смањујете могућност уноса вируса SARS CoV2, али и других патогених микроорганизама).

Да би се заштитили од COVID19 требате да омогућите и да врата од зграде стално буду отворена како би свеж ваздух стално циркулисао кроз заједничке просторије (ако су врата ”дупла” најбоље да су наизменично отворена).

 Аутор текста је доктор Срђан Тасић, научни сарадник и професор

Микробиологије и Хигијене и безбедности хране

Академије техничко-васпитачких струковних студија у Нишу – Одсек Врање

 

 

 

 

Према најновијим подацима, корона вирусом је у Србији у последња 24 сата заражено 258 људи, а преминуло је још 8 грађана.

На респиратору се налази 146 особа.

У претходна 24 сата тестирано је 7.168 особа, а хоспитализована су 3.554 пацијента.

Укупан број преминулих тако се попео на 598 од почетка пандемије.

Још десетак дана траје период који је најповољнији за подизање нових засада јагода.Такозвана летња садња коју произвођачи у овом крају ретко примењују, даје изузетне резултате и добар род већ у наредној години, подсећају стручњаци.

Повољни агроеколошки услови означили су југ Србије као идеално подручје за гајење јагода. Оно је то и данас када се , након стагнације која траје више од две деценије, поново интензивно саде како на отвореном простору, тако и у пластеницима. Летња садња није уобичајена код нас иако, како твде струњаци даје најбоље резултате, уколико се квалитетно уради припрема за садњу.

Сузана Јеркић из Пољопривредне саветодавне службе подсећа да пољопривредни произвођачи који су урадили анализу земљишта као и квалитетну припрему земље, могу почети са садњом.Оно што се најчешће јавља као грешка је да се земљуште не слегне и да остане међупростор између земље и фолије и у том простору се касније јављају корови.

Подразумева се набавка исправног садног материјала од регистрованих произвођача, као и постављање система за наводњавање.

 Сузана Јеркић објашњава да је предност летње садње у томе  што они који сада подигну засад, значајне приносе могу да очекују већ у наредној години. Оваква садња мође да се ради све до средине августа.

До пре две деценије по великим површинама под јагодама било је познато село Вртогош.  Касније, са престанком откупа, нестало је и засада. Но, већ више година јагоде имају одличну цену у малопродаји која је на почетку сезоне  око 300 динара, а касније од 200 до 250 динара за килограм. То је поново вратило ово врло тражено воће у пластенике и на њиве наших произвођача.

И поред актуелне ситуације са вирусом кoрона настављају се радови из комуналног програма за ову годину. Ради се на наколико локација, а неке улице први пут добијају асфалт.

Много раније би овај део улице Јелене Ћетковић добио асфлат, да је било слоге. Улица се налази испод самог излетишта Ћошка. Конфигурација терена је таква да има нагиб, али и много комшијских проблема. Од тога ко је изашао на улицу, колики је где тротоар, до оградних зидова и ораха. Ипак, иако је потрајало, комшије су се на крају сложиле.

"На ову улицу смо чекали 40, а можда и више година. Напокон смо сад успели да то регулишемо. Задовољни смо, јер сада наши унуци могу да возе бицикле", рекла је једна житељка улице.

У оквиру реализације комуналног програма за 2020. годину, локална самоуправа је у ову улицу уложила четири милиона и 700 хиљада динара.

Улица Јелене Ћетковић асфалтирана је у дужини од 155 метара и ширини пет и по метара. Након многобројних, што имовинских, што комшијских проблема, овај део улице, јер се она састоји из два дела, коначно је добио први слој асфалта. Ова улица ће ових дана добити и други завршни слој асфалта.

Од првог августа затворен је за саобраћај и део улице Бора Станковић, од Дунавске до кружног тока.

У овом делу улице у току је такозвана трећа фаза, где је већ почело извођење подземних радова. Улица је, што се тиче радова, подељена у три дела. У првом делу су завршени подземни радови, постављен први слој асфалта и омогућен саобраћај. У другом делу Водовод завршава подземне радове, а на градилиште улазе ЕПС и Телеком. Улица се ради по фазама, да би саобраћај, иако у мањен обиму, функционисао.

Последњи пут измењено понедељак, 03 август 2020 15:52

У време када су због епидемије корона вируса многе државе затвориле своје границе за туристе, наши држављани углавном се одлучују да летују у својој земљи. Министарство трговине, туризма и телекомуникација већ петu годину заредом дели ваучере у износу од 5 хиљада динара за ове намене.

Након што су првих 100 хиљада, а затим и додатних 60 хиљада ваучера искоришћени врло брзо, Министарство трговине обезбедило је још 400 хиљада додатних ваучера за летовање у Србији. Како за сада ствари стоје, тек четвртина ових ваучера је искоришћена.

''Што се тиче смештајних јединица у Врању, мањи број њих је поднео да буде на листи Министарства за коришћење ваучера, међу њима је наравно Бесна Кобила, где се можемо похвалити да ове године имамо дупло већи број подносилаца захтева за ваучере. До сада није било отказивања, све иде регуларним током ,у смислу да људи долазе оног датума када су и планирали", каже Јелена Трајковић из Туристичке организације града Врања и додаје да је мањи број пријављених угоститељских објеката вероватно последица измењене процедуре, у смислу електронског подношења документације, у чему се многи нису снашли.

Корисници ваучера могу бити пензионери, незапослена лица, запослени са платом испод 70 хиљада динара, корисници права на додатак за негу другог лица, ратни војни инвалиди, пољопривредници и студенти. Вредност ваучера износи 5000 динара и може се користити једном годишње.

''Што се тиче документације која је потребна како бисте могли да користите ваучер то је да имате резервацију смештаја, минимално 5 ноћи, ваучером наравно можете плаћати само смештај, не храну, пиће, здравствено осигурање, таксе, за пензионере потребан је пензиони чек или копија решења, за радно способне грађане потребна је потврда о висини износа плате за претходни месец, не већа од 70 хиљада динара и да се попуни пријава за ваучер и то се подноси у пошти најкасније до 15. октобра 2020. Најкаснији датум до када се могу искористити ваучери је 20. новембар", рекла је Трајковићева.

Потенцијални корисници су у обавези да на шалтерима ЈП ,,Пошта Србије” поднесу пријаве најкасније 30 дана пре почетка реализације аранжмана односно период од дана подношења пријаве до првог дана коришћења резервисаног аранжмана не може да буде краћи од 30 дана.

 

Последњи пут измењено понедељак, 03 август 2020 13:20

Европска Унија повукла је мерe додатне контроле за извоз смрзнутих малина из Републике Србије, потврдило је Министарствo пољопривреде. Тиме ће бити смањени трошкови извозницима и произвођачима малина. Мере додатне контроле сваке десете пошиљке малина из Србије биле су уведене због коронавируса.

Последњи пут измењено понедељак, 03 август 2020 12:22

У Владичином Хану су у току радови на поправци и одржавању саобраћајница у граду и путних праваца по селима. Реч је годишњој акцији која подразумева крпљење ударних рупа и санацију деформација на асфалтним коловозима на територији општине.Нови асфалт добили су мештани села Козница и Врбово, али ће користи имати и становници још десетак месних заједница које се наслањају на ове путне правце.

Радови се одвијају на тероторији целог града. Обухваћене су све улице које имају оштећења. Паралелно се ради и на путним правцима по селима који су у ингеренцији локалне самоуправе. Иницијатива општине да се поједини путни правци, који су у већој мери оштећени, у потпуности реконструишу , а не делимично санирају, показала се одличном, јер се тиме продужава век трајања путева, а ни уштеде у буџету нису занемарљиве.

Два путна праваца била су најзрелија да се обнове Врбово- Богошево и Житорађе- Козница. Прошле године је асфалтирано по 500 метара на обе локације, а ове још по 500. Користи од овога имаће и мештани осталих села у окружењу, каже председник општине Владичин Хан Горан Младеновић

Сем овог постоје и други путни правци који треба да се ураде на исти овај начин, с тим што су ова два одабрана како приоритетни. Следеће године ћемо у потпуности завршити овај путни правац. Остало је да се на једном делу уради асфалтна ригола, да се сакупи атмосферска вода. Завршићемо пут у МЗ Врбово. А у плану је санација путева у селима Кацапун, Богошево и у Јовцу. Са тим, имали би све асфалтне путеве на територији општине саниране и у пристојном стању, каже Миомир Станковић из Одељења за инвестиције.

Мештани не крију задовољство, јер ће им уређење инфраструктуре у многоме олакшати живот. Саша Стевановић каже да су путеви веома важни и да је овај, пре реконструкције, био у јако лошем стању.

Користим овај пут, био је веома оштећен, претходни слој асфалта се похабао. Надам се да ће сада бити много боље, каже мештанин Саша Стевановић.

Из буџета општине у ове сврхе издвојено  је 4 милиона динара а још 2 је планирано за реконструкцију некатегорисаних путева. Председник општине каже да ће тренутна епидемиолошка ситуација утицати да се неки од планираних пројеката пролонгирају за други део грађевинске сезоне  или  идућу годину, а ли се свакако неће одустати од планираноф.

Последњи пут измењено понедељак, 03 август 2020 15:54

Др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра, гостујући у јутарњем програму наше телевизије рекла је да се број пацијената у ковид болницама у Врању смањује, али да нема места опуштању. Укупан броj пациjената коjи се од коронавируса лече у четири ковид болнице у Врању jе 110. На кућно лечење отпуштено jе пет пациjената, док су два пациjента транспортована у Клинички центар Ниш.

Статистички подаци показују да се последњих десетак дана смањује број пацијената у ковид систему у Врању, али то не значи апсолутно ништа, јер се ситуација може променити брзо, каже др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра.

''Укупан броj пациjената коjи се од коронавируса лече у четири ковид болнице у Врању jе 110, од чега ковид позитивних 35. Током jучерашњег дана, у врањскоj ковид амбуланти АТД обављено jе 126 прегледа, од чега првих прегледа 35, а контролних 91. Узоркована jе крв код 75 лица за лабораториjску анализу и сачињено jе 90 ренгенских снимака плућа. У АТД амбуланти урађена су 34 брза теста и 65 ПЦР тестова. Нисмо оптимисти, не радујемо се овим бројевима, јер се ситуација може променити уколико грађани не поштују мере заштите. Не носе се маске у оној мери у којој би требало, неки људи још увек не верују у корону, још увек има дружења и окупљања која су се из кафића преселила у куће'', рекла је др Антић.

С обзиром да се из дана у дан смањује број пацијената, размишља се о затварању појединих ковид болница у Врању.

''Тенденција је да се ковид болнице поново претварају у не ковид болнице како би се организовао што бољи рад са не ковид пацијентима и пружила им се адекватна здравствена заштита. Међутим, поучени ранијим искуством, нећемо журити са затварањем. Стога смо пацијенте из ковид 3 болнице преселили по другим ковид болницама. Ковид болницу у згради Физикалне медицине смо привремено затворили, али неће ту још увек почети да функционише ова служба, сачекаћемо да видимо да ли ће се повећавати број ковид пацијената наредених дана'', закључила је докторка Антић.

И поред смањења броја пацијената у ковид амбуланти и ковид болницама у Врању, клиничка слика пацијената је непромењена. Има доста пацијената из Бујановца и Прешева.

"Многи од њих се лече у приватним ординацијама након чега долазе код нас са тешким облицима бронхопнеумоније", каже Антићева и поручује да носимо маске и да контакте сведемо на минимум како би се спречило ширење вируса.

 

   

Градски стадион ће од данас бити затворен због извођења финалних радова на атлетској стази, саопштавају из Јавне установе „Спортска хала“ Врање.

Због специфичности извођења радова, стадион ће бити затворен и за рекреативце и за професионалне спортисте до завршетка радова, односно наредних седам до десет дана, наводи се у саопштењу.

Према најновијим подацима, у четири ковид болнице у Врању на лечењу се налази 110 пацијената. Позитивних на ковид је 35, на кисеонику је 18-торо, а са бронхопнеумонијом је њих 108.

На кућно лечење отпуштено је пет пацијената, док су два пацијента транспортована у Клинички центар Ниш.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је укупно 126 прегледа. Узоркована је крв код 75 пацијената, а обављено је 90 РТГ снимака плућа. У амбуланти су урађена 34 брза теста и 65 ПЦР тестова.

Страна 1 од 1718

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter