Рок за предају изборних листа Републичкој изборној комисији истекао је у поноћ. Предате су 22 листе, а закључно са синоћном седницом РИК је прогласио 16 листа за парламентарне изборе изборе који се одржавају 21. јуна. У поноћ је закључен и бирачки списак. Донето је решење о закључењу које је достављено свим надлежним изборним комисијама - Републичкој, покрајинским и општинским и градским. Што се Врања и Градске изборне комисије тиче, до поноћи  је предато 8 изборних листа, а проглашено шест. То су :

 1. Изборна листа СНС “Александар Вучић – За нашу децу”
 2. Изборна листа ЈС “Драган Марковић Палма- Јединствена Србија”
 3. Изборна листа СПС “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије”
 4. Изборна листа „Српска десница Врање – Од народа за народ“
 5. Изборна листа СРС “др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“
 6. Изборна листа  “Метла 2020- Да почистимо Врање – Оливер Стојковић" 

   

   

  Изборне листе које чекају верификацију ГИК-а су:

 7. Изборна листа “За братство и јединство" и  8. Изборна листа “За краљевину Србију – за краљевско Врање”

Као и ранијих година, Радио телевизија Врање д.о.о. која је од 2015. године приватна медијска кућа, организовала је жребање за бесплатне термине. Представници листа који су то желели, присуствовали су извлачењу, а и они који нису присуствовали добили су бесплатне термине, које ако желе, могу да искористе. Предизборни програм у коме се представљају локалне изборне листе почиње у уторак, 9. јуна и траје до среде 15.јуна. Распоред представљања изборних листи изгледа овако:

Уторак, 9.06.2020. Изборна листа МЕТЛА – “Метла 2020- Да почистимо Врање – Оливер Стојковић”

Среда, 10.06.2020. Изборна листа “За краљевину Србију – за краљевско Врање”

Четвртак, 11.06.2020. Изборна листа “За братство и јединство”

Петак, 12.О6.2020. Изборна листа СНС “Александар Вучић – За нашу децу”

Субота, 13.06. 2020. Изборна листа СРС – “др Војислав Шешељ – Српска радикална странка

Понедељак, 15.06. 2020. Изборна листа ЈС “Драган Марковић Палма- Јединствена Србија”

Уторак, 16.06.2020. Изборна листа СПС “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије”

Среда, 17.06.2020. Изборна листа „Српска десница Врање – Од народа за народ“

За представнике изборних листи који желе да искористе свој бесплатни термин за представљање у програму Радио телевизије Врање важна информација да је снимање емисије за термин који им припада тог истог дана у 11 сати у нашем студију, а емитовање од 17:30 -18:00 h. Једну изборну листу могу да представљају највише три- троје-тројица представника-ца у емисији. Адреса на коју заинтересовани могу да се јаве и потврде гостовање је: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Руководство града и данас је обилазило локације у граду и околним селима које се уређују или су уређене.

Обилазак је кренуо из Нерадовца, где су функционери, на челу са градоначелником Миленковићем и господином Булатовићем обишли прво српску индустрију кламарица – СИК. Овде су разговарали са руководиоцима фирме, након чега је уследио разговор са окупљеним мештанима.

Руководство града било је спремно да саслуша проблеме свих, а након разговора обишли су и деоницу сеоског пута која се тренутно асфалтира. Градоначелник Слободан Миленковић овом приликом рекао је да се асфалтира траса од 490 метара, а вредност инвестиције је 2 милиона и 200 хиљада динара. Главни проблем мештана овде је водоводна мрежа.

''Ми као локална самоуправа смо завршили  све што се тиче процедура и израда пројектно техничке документације и добијања грађевинске дозволеи да изградња водоводне мреже у селу Нерадовац у дужини од 3 километра до Врања, спајање са градском водоводном мрежом, вредност инвестиције је 80 милиона динара и сврстана је у приоритетне пројекте преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. Поред ове водоводне мреже у тај пакет пројеката  уврштена је и водоводна мрежа у селу Моштаница, водоводна мрежа у селу Тибужде, као и канализациона мрежа у селу Златокоп Тибужде и канализациона мрежа у насељу Бунушевац. Ми желимо да решавамо све комуналне проблеме, с обзиром да смо чули са мештанима да сви желе овде да остану. У наредном периоду бавићемо се приоритетима, а то је овде водоводна мрежа, то ћемо започети ове, а сигурно решити до 2021. године. 2016. године овде смо надвожњак изнад ауто пута регулисали заједно са Путевима Србије, унутар села асфалтирали смо махалске путеве и реконструисали основну школу. Није мало урађено, али нас доста тога и очекује у наредном периоду,'' истакао је градоначелник.

Након Нерадовца руководство града обишло је Огледну станицу, где су посетили нову просторију Месне заједнице и Апотеку, као и новоасфалтирану Алексиначку улицу и новоизграђену зелену пијацу . Ту су такође разговарали са грађанима о свему што је урађено и што ће се радити у наредном периоду.

Славиша Булатовић на овом месту рекао је да је оно што је до сада урађено пола пута и да су у плану нова улагања.

''Вероватно сви знате колико је држава помогла Врању и колико је пројеката овде реализовано. То је и доказ да је локална власт на челу са градоначелником Миленковићем била одговорна и да је ту подршку искористила на најбољи начин. Ми смо трећи или четврти дан у обиласку и видели смо шта је све урађено и ја сам слободан да свакога погледам у очи и да кажем да је пуно тога урађено, али знамо боље него било ко други колико нас посла још чека, али ми не бежимо од проблема, већ их решавамо,'' нагласио је Булатовић.

Милан Илић додао је су озбиљно приступили пројекту израде  водоводне мреже у целом потезу моравских села, како би обухватили све сеоске средине које имају проблем са водом.

''Радимо трудимо се свакога дана смо на терену, наравно да не можемо да решимо све проблеме одједном, али их решавамо.''

Градоначелник је подсетио шта је све уложено и урађено у претходном периоду у насељу Огледна станица.

''Асфалтирали смо Алексиначку улицу која је дуго била оптерећена имовинским проблемима, решили смо те проблеме, асфалтирали улицу, вредност инвестиције је око 4,5 милиона са ПДВ-ом, али увели и фекалну канализациону мрежу у улици Блаже Јовановића. Такође смо уложили доста средстава у обнову школског дворишта у школи Бранко Радићевић, а што се тиче саме школе завршили смо пројектно-техничку документацију и она се налази на листи за реконструкцију преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. Оно што нас највише оптерећује је Косовска улица. Ми смо имали тај договор са Путевима Србије да Министарство грађевине преко Путева Србије уради реконструкцију ове улице. Ми смо завршили пројекат, дозволе су извађене, али због короне и целе ситуације, процедура је пролонгирана. Оно што је за мене лично разочарење је да зелена пијаца Огледна станица није заживела. Уложили смо скоро 20 милиона динара у ту пијацу. ''

Градоначелник је најавио субвенције за све продавце који ће у будућем периоду продавати овде. Планирано је да они који закупе тезгу добију субвенцију од 5000 динара месечно, како би ова пијаца заживела. Поред тога, градоначелник је најавио и изградњу моста преко долине који би повезао насеља Оџинку и Огледну станицу.

Председник Месног одбора Далибор Димитријевић рекао је да је руководство града Врања у претходном периоду у великој мери допринело развоју и унапређењу ове Месне заједнице. Много тога је урађено у погледу комуналне инфраструктуре, реализовани су пројекти који су чекали на реализацију преко 30 година.

''Односи се, пре свега, на изградњу и уређење Алексиначке улице у дужини од 280 метара, изградњу канализационе мреже на неприступачном терену, у улици Блаже Јовановића, где је град Врање заједно са јавним предузећем Водовод суфинансирао израду пројекта, која је била бесплатна за саме кориснике, приведена је намени изградња зелене пијаце, направљене нове просторије Месне заједнице, уређен сам простор око ње, обезбеђене нове просторије за апотеку и амбуланту, уређено двориште у школи Бранко Радичевић. Стално су се одржавале јавне површине које су оплемењене са око 100 садница разноврсног парковског дрвећа,'' рекао је Димитријевић.

Након Огледне станице руководство се упутило у Месну заједницу Собина, где су такође обишли асфалтиране деонице и разговарали са мештанима.

У наставку обиласка посетили су Месну заједницу Оџинка и још једном сумирали резултате рада и у ове две Месне заједнице.

Булатовић је подсетио да је власт свакодневно у контакту са грађанима и да знају колико проблема имају наши суграђани, али да је власт одговорна и да постепено решава све горуће проблеме.

Срба Николић, председник Месног одбора Оџинка рекао је да је преко 500 хиљада динара уложено у саму зграду Месне заједнице, асфалтирана је улица Ратка Софијанића, Христијана Карпоша, Ђуре Ђаковића, и да је Месна заједница задовољна радом локалне самоуправе.

Градоначелник Миленковић подсетио је шта је све урађено у ове две Месне заједнице:

''Најпре смо обишли Собину, тамо смо асфалтирали леви крак улице Васка Попе као и део улице Хаџи Томине, остао нам је још један део који је ушао у комунални програм, имовина је решена и у току је израда пројектно-техничке документације. Овде у МЗ Оџинка, поред онога што смо чули, додао бих да смо очистили Собински канал. Вредност инвестиције за улицу Христијана Карпоша је 30 милиона, а урађена је по свим стандардима, заменили смо водоводну мрежу, азбестне цеви, увели атмосферску канализацију, реконструисали делимично улицу Ђуре Ђаковића и комплетно асфалтирали улицу Христијана Карпоша. Врло је битно да смо кренули и са заменом живиних сијалица у овом насељу и почели да постављамо лед осветљење. Наставићемо и даље, управо сам чуо захтеве мештана који су додатни, решиви су, а тичу се највише изградње игралишта овде иза зграда, тако да ћемо у наредном периоду и то уврстити у комунални програм и то ћемо реализовати, као што смо реализовали и све остало до сада,'' најавио је градоначелник.

Јована Ђорђевић је додала да је циљ да свако село и свака локална заједница добију подршку и помоћ у делу који им је најпотребнији.

Последњи пут измењено субота, 06 јун 2020 16:51

Коалиција “За Краљевину Србију” поднела је Градској изборној комисији изборну листу кандидата за одборнике у Скупштини града Врања под називом "За Краљевину Србију - за краљевско Врање”. На изборној листи су 22 кандидата за одборнике. Градска изборна комисија вечерас ће извршити преглед изборног материјала.

Српска православна црква данас обележава Задушнице, дан који је посвећен молитвама за умрле рођаке и пријатеље. Задушнице обележавамо четири пута годишње и увек се падају у суботу.

Данашње Задушнице називају се и Духовске Задушнице, јер претходе великом црквеном празнику Силазак Светог Духа на апостоле - Света Тројица, који се још назива Духови или Педесетница. Називамо их још и летњим.

Данас је обичај да се посете гробови најмилијих, запале свеће, обави помен, освешта жито или уреде гробови.

 

Градској изборној комисији поднета је изборна листа кандидата за одборнике у Скупштини града Врања под називом "За братство и јединство". На изборној листи су 22 кандидата за одборнике.

Градска изборна комисија вечерас ће одржати седницу на којој ће бити извршен преглед изборног материјала.

Градско руководство на челу са градоначелником Слободаном Миленковићем и Славишом Булатовићем обишло је села Ратаје и Рибинце и насеља Бунушевац и Шапранце.

''Подједнако нам је битно да улажемо како у градску инфраструктуру и у пригадска насеља, тако и у сеоске средине,'' рекао је Миленковић.

У оквиру комуналног програма у селу Рибинце асфалтиран је пут дужине 250 метара. Вредност инвестиције је 1.200.000 динара. Наставља се са реализацијом комуналног програма у самом селу. У селу Ратаје, такође асфалтирана је траса дужине 3 километра, вредности 13 милиона динара. Рађено је пошљунчавање деонице Ристовац - Ратаје, дужине 3 километра вредности око 3 милиона динара, истакао је градоначелник.

Милан Илић је рекао да је доста тога урађено како у самом граду тако и у приградским насељима и околним селима.

''Много је капиталних пројеката реализовано. Урађена је зграда Хирушког блока, медицинска установа опремљена најсавременијом медицинском опремом. Изградили смо зграду позоришта која је једна од најсавременијих и најмодернијих позоришних зграда у Србији. Започели смо доста капиталних пројеката, завршили велики број  путне инфрастуктуре,'' нагласио је Илић

Након обиласка насеља Шапранце и Бунушевац градоначелник је рекао да су у сарадњи са мештанима решени проблеми бројних улица у овим деловима града:

''У месној заједници Шапранце улице Томе Костића, Стошић Трифуна Анте и Павла Јуришића Штурма су комплетно сређене. Проблем је решен уз разумевање и кооперативност мештана ове три улице. У наредном периоду асфалтираћемо у овом насељу улицу 4. октобар и још пар неасфалтираних сокака.''

''Разговарали смо и са мештанима у насељу Бунушевац где је најактуелнији проблем канализациона мрежа. То ћемо средити комплетно у склопу реконструкције Косовске улице,'' додао је градоначелник. 

Славка Ристић председница Месне заједнице Шапранце је нагласила да је дугогодишњи проблем улица ове месне заједнице решен уз разумевање градске власти, на челу са градоначелником.

 

Последњи пут измењено петак, 05 јун 2020 20:29

Ради обнове и развоја сточарства, као базе за остале гране пољопривреде, министарство је и ове године расписало конурс за доделу субвенција за набавку ситних и крупних грла. Износ повраћаја уложених средстава је од 50 до 65 процената.

Без сточарства нема  развоја ни ратарске, ни прерађивачке индустрије. Поред тога, бележи се стални раст тражње квалитетног меса на домаћем, а поготову на страним тржиштима. Стога ресорно министарство сваке године подстиче пољопривреднике да конкуришу за средства за набавку нових грла стоке.

Роберт Ширтов из Завода за пољопривреду у Врању напомиње да је ово једна од најважнијих мера за пољопривреду у целини. Разлог  је тај што сваком фармеру за набавку ситних грла је на располагању три милиона динара. Ресорно министарство издваја и 5 милиона динара за сваког фармера за куповину крупних грла.

Право да конкуришу имају носиоци пољопривредних газдинстава, као и правна лица, организације и институције које се баве аграром. Измена у овгодишњој процедури је да им није потребно да прибаве потврду од републичке администрације о измирењу пореских обавеза. О плаћеним порезима обавезни су да пробаве потрврду локалне администрације. 

Ширтов истиче да министарство пољопривреде овим  конкурсом омогућава набавку уматичених грла стоке, са повраћајем уложених средстава од 50 до 65 одсто.Практично, уколико је грло плаћено 280 хиљада динара, фармеру ће бити враћено 140 хиљада.Уколико ради на подручју са отежаним условима рада, биће му враћено од рецимо 300 хиљада 190 хиљада динара.

Због дужег процеса и обимније документације, рок за реализацију конкурса је до 15.октобра. Фармерима из тих разлога најчешће и одустају од овог конкурса, иако им у Заводу у Врању пружају сву неопходну помоћ у припреми документације.

 

 

Последњи пут измењено петак, 05 јун 2020 18:32

Епидемија корона вируса у земљи, као и у Врању, била је велики изазов за све, а посебно здравствене раднике. Директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић говорила је у јутарњем програму РТВ Врање о томе како се једна од највећих здравствених установа на југу Србије снашла и организовала у овој ситуацији.

За већину од 1 322 запослена  у Здравственом центру Врање епидемија корона вирусa значила је даноноћни рад и помоћ свим грађанима, пре свега инфицираним, али и свим осталим пацијентима. Нико није био унапред припремљен на овако нешто, али уз организацију свих служби успели смо да одговоримо задацима који су били постављени пред нас, каже директорка Љиљана Антић.

 

''Оно што је покaзала корона инфекција је да Здравствени центар, као јединица здравственог система Србије може да одговори свим изазовима. Могу да кажем, да смо показали да у нашој установи имамо здравствене раднике који су високи професионалци, у којима је велико знање, који су хумани људи пре свега,'' нагласила је Антићева. 

Директорка је истакла да су имали помоћ државе, града, многих људи, а посебно су захвални кинеским и руским стручњацима и нашој војсци. То је била јединствена прилика да се упознају са њиховим начином рада и односом према инфекцији која још увек до краја није упозната.

Докторка Љиљана Антић додала је: ''Страни стручњаци  нису имали примедбе на наш рад. То је наше велико задовољство. Захвални смо нашој војски која је помогла да се Здравствени центар дезинфикује у неколико наврата, на чему смо им веома захвални. Упознали смо дивне људе, чак и у овом специфичном тренутку.''

Лекари из Врања су све време пратили светске протоколе о ковид инфекцији и тако ће бити и убудуће, најавила је др Антић. Показало се да је примарна заштита имала пресудан значај и да је то област у коју треба и у будућности улагати.   

Директорка је најавила да се у наредном периоду наставља са акцијом превентивних прегледа. Иако је био план да се обиђу сва јавна и друга предузећа, установе, ковид инфекција је то зауставила. Уз мере опреза ће се наставити са тим. Посебан акценат стављен је на рад сеоских амбуланти и здравствених станица. Намера је да се њихов рад осавремени, побољша, да у сваком објекту буде медицинска сестра свакодневно, а да лекари долазе по утврђеном распореду.

Министарство рударства и енергетике, је из буџетског фонда за енергетску ефикасност, одобрило средства у висини од 11,8 милиона динара за реализациjу проjекта Реконструкциjа и енергетска санациjа обjекта вртића Бамби у Врањскоj Бањи.

Градоначелник Слободан Миленковић истакао jе да Врање у овом проjекту учествуjе са 6 милиона динара и да су добиjена средства веома важна за даљи развоj Бање. ,,Стварање услова за безбрижно и срећно одрастање деце jедан jе од приоритета овог руководства. Након завршетка вртића Бања ће добити обjекат у коjем ће бити обезбеђени сви услови за унапређење енергетске ефикасности”, рекао jе Миленковић.

Председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић изразио jе задовољство због добиjених средстава. ,,Радовима jе предвиђена замена столариjе, изолациjа таванице и равног крова, неопходне мере на термотехничким системима, уградња новог система за припрему топле воде и замена постоjеће расвете енергетски ефикасниjом”, нагласио jе Сентић.

Деца су наша будућност и као локална самоуправа увек гледамо да нам она буду приротет и да што више улажемо у њих. Зато смо увели многе новине, реако је гостујући у јутарњем програму градоначелник Слободан Миленковић

 

''Ђаци генерација, као и студенти са најбољим просеком сваке године добијау награде од локалне самоуправе. Поред тога смо децу основних и средњих школа, која су из социјално угрожених породица  водили  на море у Баошиће, у камп Црвеног крста и на зимовање на Бесној кобили. На сваки начин гледамо да укажемо поштовање према нашој деци. Али нам је примарно да створимо све услове да се наша деца, након студирања врате у свој град,'' истакао је Миленковић.  

''Желимо да деци посветимо пажњу и да схвате да и када оду на страну да студирају , размишљају о томе да имају где да се врате. Радимо на томе да створимо све услове. Пре свега, пословни амбијент да када заврше студије да имају сигуран посао у нашој локалној средини,'' истакао је он.

Дугорочни циљ је да наш град заиста буде лепше место за живот и да млади људи виде перспективу у свом граду, додао је градоначелник: ''Због тога радимо на свим садржајима. Не треба радити само на економији, мада је она кључна. Али морамо да улажемо и у образовање, културу, пољопривреду, привреду, спорт.''

Улагањем у све сегменте друштва, Врање ће бити место у које ће се деца, након студирања и вратити, наглашава градоначелник Миленковић.

Последњи пут измењено петак, 05 јун 2020 18:05
Страна 1 од 1677

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter