Kомедија  "Женидба и удадба" Јована Стерије Поповића, у изведби глумаца Kњажевско-српског театра из Крагујевца, одиграна  je на сцени врањског позоришта, у оквиру фестивала "Јоаким Вујић".

Црнохуморна комедија Стеријиног дела у режији Јане Маричић, добила је на актуелности данас - када су старосне границе за ступање у брак померене.

У условима немаштине, где су одрасли људи још увек зависни од онемоћалих стараца, пакао удаје и женидбе се продубљује до гротеске.

Публика је наградила глумце аплаузима на отвореној сцени.

У Републици Србији је до 15 часова 28. октобра 2020. године регистровано укупно 42.208 потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја тестирани су узорци 9.690 особа од којих је 1.328 позитивно.

На респираторима je укупно 39 пацијената.

У Републици Србији тестирано је укупно 1.308.639 особа.

У последња 24 часа преминуло је 5 особа услед последица изазваних вирусом COVID 19.

 

Због радова на електроенергетским објектима, сутра, у четвртак, 29.октобра, ће без напајања електричном енергијом остати: Села Јагњило, Костомлатица, Срнећи дол и Кукавица у периоду од 10 до 12 часова.

Села Прекодолце, Житорађе, Козница и Ружићи неће имати стују у периоду од 12 до 14 часова, саопштавају из врањске Електродистрибуције.

 

Због ниских јутарњих и вечерњих температура и честих проветравања просторија, повећана је потрошња енергента за чак 30 посто у овом периоду, рекао је гостујући у нашем програму директор Новог Дома, Горан Петровић. Грејан сезона се одвија редовно и за сада нема никаквих примедби корисника.

Доказ да грађани Врања поштују мере које налаже Кризни штаб је и повећана потрошња енергента у Новом дому за загревање, како пословних, тако и приватних просторија, а све то због проветравања, објашљава директор овог предузећа.

-Радио сам анализу за 12 дана и ми већ имамо повећану потрошњу у односу на претходни период за 30 посто. Због епидемије морају да се проветравају просторије у свим установама, становима и то врло често. Ми се слажемо да то тако и треба. Имамо у тим тренуцима губитак топлотне енергије, јер  морамо да држимо производњу на неком максимуму и то нам повећава потрошњу енергента, каже Петровић.

Прекида се грејање током дана када је виша температура, али то не утиче на оптималну температуру у просторијама. Чак у недељу нисмо прекидали грејање, свесни тога да су људи за викенд код куће, објашњава Петровић.

Без обзира на начин на који се одвија настава у школама, што се тиче грејања не мења се ништа, тамо где греје Нови дом.

-Не мењамо ништа, ми знамо да су подељена одељења. Школе раде по групама и ми грејемо нормално. Њима се завршава час  у 17 и 30 али ми и даље грејемо, док се чисти и проветрава. Немамо никаве примедбе из школа од директора, додаје Петровић.

Петровић поручује грађанима да за сада, неће бити повећања цене грејања.

Последњи пут измењено среда, 28 октобар 2020 14:33

Заменица градоначелника Зорица Јовић и представница Kанцеларије за локални економски развој, Јасмина Петровић, учествовале су  на онлајн конференцији  8. међународног конгреса “Санкт Петерсбург и словенски свет”.

Тема  конференције била је  пандемија и утицај коронавируса на локалну заједницу .

Представнице локалне самоуправе изнеле су оцену да је „у  Врању тренутно на снази пуна примена епидемиолошких мера, а да је градска управа омогућила редовно сервисирање потреба грађана и привреде“.

На конференцији су говорили представници локалних самоуправа Русије, Пољске, Словеније, Србије, Црне Горе и Хрватске.

Заменица градоначелника Зорица Јовић и представница Kанцеларије за локални економски развој, Јасмина Петровић, учествовале су  на онлајн конференцији  8. међународног конгреса “Санкт Петерсбург и словенски свет”.

Тема  конференције била је  пандемија и утицај коронавируса на локалну заједницу.

Представнице локалне самоуправе изнеле су оцену да је „у  Врању тренутно на снази пуна примена епидемиолошких мера, а да је градска управа омогућила редовно сервисирање потреба грађана и привреде“. На конференцији су говорили представници локалних самоуправа Русије, Пољске, Словеније, Србије, Црне Горе и Хрватске.

Уз помоћ резерви из прошле године, која је била рекордна у финансијском смислу, пребродили смо први период епидемије, каже већник Бојан Костић. Циљ нам је да у идућој години завршимо капитална објекте, а пројекција буџета за 2021. годину  неће бити виша од овогодишњег.

Најважније да смо први период епидемије у финансијском смислу пребродили и да није дошло до поремећаја у раду система локалне самоуправе, рекао је Костић објашњавајући одлуку о ребалансу о којој ће сутра расправљати одборници врањског парламента.

''Поред тога што смо имали пад у приходима због уведеног ванредног стања, имали смо резерве које су биле акумулиране из 2019. године које су нам дале  могућност да не зауставимо капиталне инвестиције и да их приведемо крају. Морам да будем задовољан, јер сви знамо какав негативан утицај има корона на читаво друштво. Није дошло до неке веће штете у функционисању буџетских корисника,'' каже Костић.

Кроз порез на зараде вратиће се одређени приходи у наредној години из дела помоћи који је обезбедила држава, а и кроз бројне олакшице које је у овој години локална самоуправа дала привреди. У таквим условима прави се и пројекција буџета за наредну годину.

''Када погледамо целокупан Нацрт буџета за наредну годину, не можемо ићи са неком претераном пројекцијом, морамо да водимо рачуна. Уколико имамо назнака да ће се привреда опоравити, онда ћемо моћи да урадимо ребаланс и да увећамо пројекцију прихода и наставимо са радовима.  Морамо да будемо опрезни, јер нам је циљ да у следећој години завршимо капиталне инвестиције које смо започели:  парк, улицу Боре Станковића и вртић,'' каже Костић.

Када се то заврши планираће се средства за експропријацију земљишта за наставак Обилазнице у Индустријској зони. Ипак, буџет за наредну годину и поред позитивних најава, неће бити пројектован на виши износ од овогодишњег.  

 

Последњи пут измењено среда, 28 октобар 2020 14:27

Председник Александар Вучић на конференцији за медије рекао да је по броју заражених данас најтежи дан за Србију, преко 1.200 заражених. Бројке брину, али уз то ситуација је и даље боља него у другим деловама Европе.

Изражавам посебну захвалност лекарима. Донели смо одлуку да до краја године сви здравствени радници добију једнократну подршку од 10.000 динара , рекао је Вучић.

Председник каже да се није говорило о новим мерама, додајући да је то остављено штабу стручних људи да одлучи.

Вакцина за коронавирус је велики проблем у свету, људи морају да разумеју да је месец дана предности у добијеној вакцини спас за државу, навео је Вучић и рекао да ће вакцина бити бесплатна. 

Четврта седница Скупштине са око 50 тачака дневног реда најављена је за четвртак, 29. октобар са почетком у 9 сати. Међу тачкама дневног реда налази се и ребаланс буџета. Директан пренос седнице можете пратити уживо на каналу Радио телевизије Врање.

На дневном реду четврте седнице Скупштине у овом сазиву биће, између осталог, ребаланс буџета, промена Статута града, извештаји о раду са финансијским извештајима јавних предузећа и установа, извештаји предузећа у ликвидацији, Предлог Одлуке о утврђивању назива улица, тргова и засеока, Предлог одлуке о Месним заједницама, али и оглашавање продаје  Планинарског дома на Бесној Кобили.

Дејан Тричковић, председник Скупштине, каже да је због ванредног стања и великих проблема око пандемије неопходно да се изврши ребаланс буџета, јер су се појавили неки трошкови који су били непланирани. ''Ребаланс у овом периоду говори да је буџет добро планиран, да је извршење буџета добро вођено од стране градоначелника, јер су неки градови и општине два три пута мењали ову одлуку.''

''Ово заседање обележиће и разматрање предлога Градског већа да се огласи продаја Планинарског дома на Бесној кобили како би се нашао неки приватни партнер и даље наставио са развојем планинарског дома и планинарског центра на Бесној Кобили,'' каже Тричковић.

Међу важнијим тачкама је и Одлука о утврђивању назива улица, тргова и засеока на територији града, тако да ће, у складу и са републичком иницијативом, све улице које нису имале свој назив бити обухваћене овом Одлуком.

''Републички геодетски завод је дао елаборат где су биле предвиђене улице које треба да добију назив. Ми смо спровели ту целокупну процедуру, консултовали Месне заједнице, све релевантне чиниоце, Комисија је заседала и предложени су називи улица. Од Министарства смо добили сагласност на тај наш предлог Одлуке и сада је остало да одборници усвоје ту Одлуку,'' објашњава Тричковић. 

Углавном је реч о улицама на периферији града, новоизграђеним насељима и сеоским улицама.  Што се назива тиче доминираће историјске личности, истакнути Врањанци, спортисти који су обележили један период живота у Врању.

Када је реч о промени Статута града она се углавном односи на располагање буџетском резервом, преношења доделе пољопривредног земљишта у закуп до нивоа Градског већа и прецизније дефинисање локалних избора за Градску општину Врањска Бања.

И на овој седници биће разматрани предлози Одлука о отуђењу непокретности из својине града, пре свега продаја градских парцела, давање у закуп пољопривредног земљишта, али и предлози мандатно-имунитетске комисије за нове чланове школских, надзорних и управних одбора.

 

Последњи пут измењено среда, 28 октобар 2020 21:39

Позоришна трупа Народног позоришта Лесковац одигралa је представу „Свици“ на сцени врањског позоришта, у оквиру фесривала „Јоаким Вујић“. Текст реномиране драматуршкиње Тене Штивичић,   постављен је на сцену још 2007. године, али је готово савршено одговорио актуелном тренутку ванредних околности у којима живимо.

Цео комад у коме игра  десетак глумаца, одиграва се на  неком од светских  аеродрома, у ванредним околностима које су узроковале временске неприлике. Позорница у Врању била је довољно пространа да се на њу постави сценографија, која је уз звучне ефекте донела атмосферу ваздушне луке.

Директор Народног позоришта Лесковац, Драган Божа Марјановић, каже да је реч о савременој драми која у овим оконостима са пандемијом још више добија на актуелности. Група путника остаје заробљена на аеродрому услед неких околности са неизвесним  тренутком када могу да отпутују. И онда пратимо судбине неких учесника ове драме.

Публика је и сама могла да пројектује и осети, како би таква неизвесност у сваком од нас могла да узрокује немир и емоционални потрес. Сагледавање дотадашњег животног пута и неизвесне будућности и промашени животни тренуци, повремено на тренутак осветле, као свици, животе појединаца. Текст веома признате Тене Штивичић режирала је Ксенија Крнајски, а драматизовао Жељко Хубач, који је својевремено и предложио да се овај комад постави на сцену лесковачког позоришта.

Глумац Mарко Петричевић оценио је да је ова представа подстакла сваког од нас да се запита над сопственим животом и над приоритетима које пред себе постављамо.

Вечерас је на репертоару фестивала комад „Женидба и удадба“ Јована Стерије Поповића, многи би рекли класик, али у новом „читању“ редитељке Јане Маричић, у извођењу Књажевско српског театра у Крагујевцу.

Петричевић каже да је ово „класик“,  јер је тема „брака из интереса“ актуелна и данас и код нас и у свету.

И ова, као и све представе, одвијају се у складу са превентивним мерама, уз наду да ће фестивал бити у потпуности реализован, с обзиром на најаву евентуалних нових мера.

Последњи пут измењено среда, 28 октобар 2020 16:04

Епидемиолошка ситуација у Врању и округу и даље је неповољна, али на доњој граници. Проценат новозаражених је забрињавајући, али охрабрују лакше клиничке слике код већине пацијената, каже епидемиолог доктор Слађан Станковић.

Од 122 узорка од понедељка и уторка, 32 су позитивна на коронавирус, од којих 21 из Врања, 4 из Прешева, 3 из Сурдулице, 2 из Владичиног Хана и по 1 из Бујановца и Трговишта. Данас је послато још 46 узорака, а реч је углавном о особама са симптомима, док је мало контролних узорака. Проценат позитивности је 26 посто у односу на број тестираних, што епидемиолошку ситуацију чини неповољном.

''Ми смо имали када је било најнеповољније, на горњој граници неповољне ситуације, чак је претила да прерасте и у ванредну, негде у јулу и августу , и до 50 посто позитивних, сада ово јесте неповољно, не у тој мери, али има претећи карактер, сам тај проценат позитивних је висок, то значи да је брзо ширење, да је велики број извора заразе,'' каже епидемиолог Слађан Станковић.

Најбитније је да се стриктно и првовремено примењују мере и да се контакти заражених одмах ставе у изолацију, додаје Станковић.

Најновији резултати говоре да је готово у свим општинама округа присутно заражавање, а међу позитивнима је највећи број радно активних особа.

Доктор Слађан Станковић каже да су сви новооболели током ова два дана према узрасној дистрибуцији старији од 30 година. ''Млађи узраст је поштеђен, нема оболевања као у другим срединама у Србији. Радно активно становништво обољева највећи број оболелих је у шестој деценији и све то говори да морамо да свуда на сваком улазу у радну организацију, установу, трговинском, угоститељском објекту да поштујемо мере да сечемо пут вирусу.''

Оно што је повољно у неповољној ситуацији је што нема великог броја упала плућа и тешких клиничких слика и великог броја хоспитализованих.

У ковид болници ЗЦ Врање хоспитализовано је 37 пацијената, од којих су 24 позитивна на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 31 пацијент, на кисеонику 11.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 89 прегледа, а укупан број првих прегледа је 44. Узоркована је крв код 60 пацијената и сачињено 60 РТГ плућа. Такође, урађено је 14 ПЦР тестова и 54 брза теста, а дијагностикована бронхопнеумонија код 11 пацијената.

Последњи пут измењено среда, 28 октобар 2020 14:01
Страна 1 од 1775

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

„Свици“ осветлили скривене емоције у актуелном тренутку пандемије - Радио Телевизија Врање https://t.co/PCQpJNYLdl via @tripplesworld
Костић: У финансијском смислу локална самоуправа је пребродила први талас епидемије - Радио Телевизија Врање… https://t.co/T6dXKFvI5g
Нови дом: Повећана потрошња због проветравања просторија - Радио Телевизија Врање https://t.co/A0Uc9mRd72 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter