Борба против Короне

Борба против Короне

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 6.561 од којих је 72 позитивно.

Срећом, преминулих нема.

На респираторима у болницама широм Србије налази се 21 пацијент.

Иначе, епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да су школе место највећег ризика за преношење вируса корона, као и да су суперпреносиоци вируса средњошколци и студенти.

Лепа вест стиже из Завода за јавно здравље у Врању. Према најновијим подацима током последња 24 сата на територији Пчињског округа није регистрована ниједна особа позитивна  на корону. Епидемиолог Слађан Станковић ипак упозорава грађане да воде рачуна, поготово јер је пред нама сезона слава. Неопрезност и тренуци непажње, итекако могу утицати на то да  вирус поново почне да се шири.

Током јучерашњег дана пристигли су резултати  42 узорка који су послати на анализу  и сви налази су  негативни на ковид 19 . Епидемиолошку ситуацију оцењујемо стабилном  али и даље несигурном јер број новооболелих варира из дана у дан, каже епидемиолог др Слађан Станковић.

-Прекјуче смо имали чак 5 оболелих на подручју града Врања што говори о несигурном карактеру епидемиолошке ситуације. Потребно је да и даље наставимо са придржавањем прописаних мера све док  дужи временски период не региструјемо позитивне на ковид  19. Има дана када нисмо имали новооболеле и то нам улива наду и  говори да треба да наставимо овим темпом, наглашава Станковић.

Наиласком  хладних дана, када смо више у затвореном простору, повећава се и ризик од ширења вируса. Епидемиолог упозорава да тек сада треба да будемо опрезни јер је  пред нама сезона слава.

-Сви ми у Србији имамо обичај да славимо славе у кругу великог броја гостију. Препоруке Кризног штаба ће тек уследити али је свакако неминовно да се на тим окупљањима смањи број људи за столом и да се славе обележе у присуству минималног броја гостију. Важно је да на тим прославама не дође до блиских контаката. Потребно је да будемо савесни и одговорни и да онемогућимо ширење вируса  држањем одговарајуће дистанце за столом, упозорава епидемиолог.

Што се тиче ковид болнице врањског Здравственог центра хоспитализовано је укупно  18 пациjената, од коjих jе 5 позитивно на коронавирус. Отпуста ниjе било, а примљена су 2 болесника.  У ковид амбуланти АТД током jучерашњег дана обављено jе 105 прегледа. Од тог броjа 25 jе првих, а 80 контролних прегледа. Узоркована jе крв код 41 пациjента и сачињено jе 37 РТГ снимака плућа. Такође, урађено jе 35 брзих и 15 пи си ар тестова. Диjагностиковано jе 8 бронхопнеумониjа.

 

Последњи пут измењено среда, 30 септембар 2020 12:55

У ковид болници врањског Здравственог центра укупно jе 18 пациjената, од коjих jе 5 позитивно на коронавирус. Отпуста ниjе било, а примљена су 2 болесника.

У ковид амбуланти АТД током jучерашњег дана обављено jе 105 прегледа. Од тог броjа 25 jе првих, а 80 контролних прегледа.

Узоркована jе крв код 41 пациjента и сачињено jе 37 РТГ плућа. Такође, урађено jе 35 брзих и 15 ПЦР тестова. Диjагностификовано jе 8 бронхопнеумониjа.

 

У Србији је у последња 24 сата од последица коронавируса преминула једна особа.

Од 7.315 тестираних особа, 65 је позитивно.

На респираторима 20 пацијената.

Од  78 узорака послатих на анализу из Пчињског округа евидентирано је 5 нових случајева короне у Врању и један у Бујановцу, каже епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању др Слађан Станковић.

То указује на нешто већи проценат заражавања у односу на прошлу недељу када је било по један до 2 случаја. Ситуација у осталим општинама Пчињског округа је стабилна.

„Вирус је у циркулацији и не треба попуштати са мерама опреза“. Ово је основна препорука и тако ће бити док траје ова ситуација, јасан је др Слађан Станковић епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању.

Права оцена епидемиолошке ситуације је да је несигурна. Без обзира што немамо теже клиничке форме болести и што није оптерећеност ковид болнице велика, повећао се број прегледа у ковид амбуланти у АТД-у и сам тај број нам говори да морамо да се придржавамо мера које су на снази, посебно у затвореном простору, како би смо држали епидемиолошку ситуацију под контролом“, објашњава др Слађан Станковић епидемиолог ЗЗЈЗ у Врању.

Уважавајући епидемиолошку ситуацију у окружењу, период године када се људи враћају са одмора, када наступа хладније време и боравимо више у затвореном простору, морамо бити на опрезу, поручује др Станковић.

Зато је важно држати дистанцу и носити маске, јер се само тако можемо заштитити и спречити евентуално ширење вируса.

Ми као округ и град, у односу на Републику и даље заузимамо значајно место по броју оболелих од вирусне ковид инфекције.

Свако ко дође из неке од земаља у којима је епидемиолошка ситуација сложенија евидентира се електронски или у Заводу и његово здравствено стање се прати у наредних 10 дана, колико је предвиђено појачаним надзором. 

Промена временских прилика донела је грађанима и много недоумица око тога како да реагују уколико се појаве неки од симптома попут цурења носа, температуре и слично. Да ли су прехлађени или имају вирус короне?

„Сада ћемо сигурно сви прво помислити да се ради о ковиду, али треба то искључити, јер је тежа клиничка слика и последице код ковида. Тешко је разликовати ковид и грип, али неки од клиничких параметара су губитак чула мириса и укуса. То је карактеристично за ковид инфекцију и чешће су плућне инфекције. Општа слабост и малаксалост организма већа је код грипа, иако је корона инфекција тежи облик обољевања. Код грипа је и кашаљ упорнији и присутне су веће температуре, преко 38 степени, као и везаност за постељу“, каже епидемиолог Станковић.

Зато је важно да се старије становништво и ризичне групе, пре свега хронични болесници, вакцинишу од сезонског грипа.

 

Последњи пут измењено уторак, 29 септембар 2020 13:29
Страна 1 од 105

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter