Институт за ментално здравље у Београду покренуо је два телефонска броја за пружање психосоцијалне подршке. Једна линија намењена је деци, њиховим родитељима и адолесцентима, док је друга за лица преко 18 година. Линије су отворене 24 сата и на њих се јављају лекари и здравствени радници института.

Како ковид-19 утиче на ментално здравље, које су одговарајуће терапије и како пружити најбољу могућу психосоцијалну подршку, често се питамо ових дана. Управо је тим поводом Институт за ментално здравље у Београду покренуо два телефонска броја за пружање психосоцијалне подршке.

“Једна линија намењена је деци, њиховим родитељима и адолесцентима, док је друга за лица преко 18 година. Линије су отворене 24 сата и на њих се јављају наши лекари и здравствени радници. На обе линије имамо између 30 и 50 позива, дакле укупно до 120 позива дневно, од како је ступило на снагу ванредно стање због коронавируса”, каже ВД директор Института, Милица Пејовић Милованчевић.

Они којима треба психосоцијална подршка, углавном постављају питања у вези стања страха и панике, да ли ће се заразити и на који начин.

Она додаје да је најтеже оболелима и да ће се тек видети како ће се они осећати након прележане инфекције.

“Ретко се писало о менталном здрављу људи који су прошли инфекцију. Имамо неке информације да ти људи настављају са самоизолацијом и након оздрављења. Очекујемо да ће се последице ове епидемије тек одразити на ментално здравље људи. У случају формирања импровизованих болница где ће лежати лакши случајеви оболелих од корона вируса, докторка каже да ће координисаном акцијом психијатри ићи у посету према упуствима Министарства здравља према плану и организацији.”

Број телефона на које могу да се јаве сви којима је потребна психосоцијална подршка за децу и омладину до 18 година је 063/7298260.

Одрасли се могу јавити на број 063/1751150.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 март 2020 14:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter