Психијатар: Не постоји извесност чак и у нормалном стању Истакнут

У ванредним условима свима је потребна и ванредна помоћ. Нико од нас није навикао на изолацију, забрану кретања, на удаљавање од људи и то оних који су нам најближи и које највише волимо.  Да би се превазишло стање које није редовно, неопходна је рационализација целе ситуације, каже начелник Одељења психијатрије доктор Слободан Стаменковић.

Треба схватити да треба слушати епидемиологе, јер ситуација је таква у целом свету, не само код нас. Ситуација је таква да вирус буди друге болести, а по природи ствари оне постоје у највећој мери код старије популације. Управо због тога су изоловани и то не треба да схвате као одбацивање, већ напротив, као заштиту. 

Оно што можемо да саветујемо, а то је у зависности од афинитета, које имају. Они који имају куће боље ће поднети ситуације. Треба да раде у башти, да са партнером комуницирају, да читају, да се чују са својим пријатељима, али да се избегну анализе и разна препричавања о актуелној ситуацији, јер то развија револт, бес, каже доктор.

Глави проблем је трајање целе ситуације и неизвесност, а шта је уопште извесно у животу и ван ове пандемије, поставља питање доктор свима. Извесности нема, има само претпоставки да ће бити добрo и када није ванредна ситуација. Тај модел треба и сада применити, саветује доктор.

Треба пронаћи лепоту у малим стварима, а то може да буде и солидан ручак. Када су тежи симптоми анксиозности присутни треба попити и неку мању терапију, али не стално. За млађу популацију, пуну енергије, доктор каже да за разлику од старијих имају много више активности на интернету, али њима недостаје искуство.

Искуство старијих треба полако преносити на младе људе и каналисати, тај њихов енергетски потенцијал уз објашњење, да ово неће трајати сто година, да ово није од сада па заувек, да је ово само један период у њиховом животу, који је тежак, и да се колико год је то могуће морамо понашати рационално у складу са околностима.

Све што се ради је управо зато да се прекине ланац инфекције. Важно је да пробудимо и код себе и код других особине попут емпатије, алтруизма и солидарности.

Све, па чак и када су примедбе на месту, може да се каже на људски начин, истиче доктор Стаменковић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 31 март 2020 14:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обилне падавине нанеле штету у селима градске општине Врањска Бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/an4PLxZdio… https://t.co/jixNCI7CWf
Станковић обишао поплављена подручја - Радио Телевизија Врање https://t.co/sA5RwLI9A7 via @tripplesworld https://t.co/126FOOL5p0
У Врању и даље највише новозаражених - Радио Телевизија Врање https://t.co/p5ufEvk6Hq via @tripplesworld https://t.co/dEE1fKSlKz
Follow RTV Vranje on Twitter