Грађани све мање ван кућа и поштују забрану кретања у Пчињском округу

Епидемиолошка ситуација у општинама у окружењу је под контролом, потврдили су нам надлежни.

Као и у Врању и у Владичином Хану, Сурдулици и Бујановцу отворене су ординације за респираторне инфекције и преглед пацијената са симтомима новог корона вируса.

Грађани воде рачуна о свом понашању, све мање су ван кућа и поштују забрану кретања.

У Бујановцу је ситуација стабилна. Нема потврђених случајева корона вирусом, изјавио је др Аднан Салихи из Дома здравља у Бујановцу.  У тој здравственој установи отворена је ординација за респоираторне инфекције, и сви који имају симптоме или желе да се прегледају могу то да учине. Здравствени радници добили су потребну заштитну опрему, а и пацијенти који дођу биће заштићени.  

Из полиције је стигла потврда, да је ситуација стабилна и да грађани Бујановца све више поштују мере које је влада прописала. Грађани који су стигли из угрожених подручја такође поштују мере изолације.

36  студената из Прешева и Бујановца који студирају у Турској и који су ситгли организовано авионом, упућени су у самоизолацију у својим кућама.

У општини Владичин Хан потврђена су два случаја корона вируса који су у стабилном стању. И у ханском Дому здравља отворена је ординација за вирусне инфекције. Општина је формирала мобилни тим који брине о старијим суграђанима. Допремају се неопходни лекови и животне намирнице. Обезбеђене су и две телефонске линије путем којих грађани могу да се обрате за помоћ. Радници предузећа за комуналну делатност спроводе константну дезинфекцију улица тротоара, улаза у зграде и око стамбених јединица натријумхипохлоритом, средством које је по препоруци најефикасније за дезинфекцију против корона вируса. Извршена је и дезинфекција спортских терена и трибина, као и играчака на спортском центру.

У Сурдулици према званичним подацима има 9 заражених. Оно што је охрабрујућа информација јесте да су грађани схватили  озбиљност ситуације и да све више остају код куће.

Др Марко Динчић аистент на Медицинском факултету у Београду, који се активно бори да својим суграђанима, жели и осталим грађанима да укаже на озбиљност ситуације и важност превенције. Он каже да грађани треба да знају да је превенција веома  важна. Треба се  придржавати тога. У актуелној ситуацији сви можемо бити потенцијални преносиоци. Најбоља мера је примарна превенција, да останемо код куће.

Ни алкохол, ни маска, ни рукавице нису стопостотна заштита. Важне су и мере секундарне превенције које се спроводе ради раног откривања и раног лечења ковид инфекције. Ви можете да помогнете нама као лекарима у тим мерама, тако што ћете уколико имате симптоме вируса или сумњате на инфекцију, јавите одмах лекару у ординацијама одређеним за то. То је јако важно јер су искуства из већих центара показала да је рано откривање и лечење кључно код оних који оболеле од вируса, каже др Динчић.

Лекари напомињу да не треба чекати јер тиме штетимо и себи и свом окружењу. Зато одмах контактирајте лекаре. За оне који немају симптоме и здравствених проблема, најважније је да остану код куће.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 02 април 2020 15:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter