Расте број самоизолованих особа

Број самоизолованих особа у Пчињском округу свакодневно расте. Данас објављени подаци показују да је Прешево и даље на првој позицији и да је у овом малом граду, самоизолација одређена за 1.734 особе. Врање је на другом месту са бројком од  1.221. Одмах иза је Бујановац са 1139 самоизолованих особа. Следе: Сурдулица са 147, Владичин Хан са 126, Босилеград са 72 и Трговиште са 45 особа у самоизолацији.

Самоизолација или кућни карантин односи се на здраве особе без симптома болести, али које су биле у блиском контакту с оболелим особама или су уназад 14 дана боравиле у подручјима/земљама с локалном или раширеном трансмисијом (преносом) вирусном болести Kовид-19.

Дакле, то су најчешће они који су последњих дана дошли, на пример, из Немачке, Италије, а довољно је и из Македоније, или које друге земље.

Основно правило у овом случају је остати код куће, у кућном карантину и избегавати било какав физички блиски контакт с другим људима. Ту је посебно важно држати физичку удаљеност од два метра. Време трајања здравственог надзора, односно самоизолације је била 14 дана, па је повећана на 28,  због инкубације КОВИД-19 болести (од заразе до појаве симптома).

У самоизолацију се шаљу и особе које су имале блиски контакт с лабораторијски потврђеним случајем КОВИД-19 болести, на што их упућује епидемиолог. Дакле, ако сте се сусрели с неким ко вам је накнадно јавио да је заражен, одмах се јавите епидемиологу.

У Србији се у самоизолацији налази  више од 75.000 људи, а највише у Београду 16.424 где је и највише заражених, најновији су подаци на сајту Канцеларије за ИТ и еУправу.

Према броју заражених, Врање са двадесетчетворо оболелих заузима високу позицију.

Без заражених је више од 90 места Србије.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Двоструко убиство и самоубиство у Сурдулици - Радио Телевизија Врање https://t.co/DIGQcknxTd via @tripplesworld
Ход историјом Врања кроз збирке Народног музеја - Радио Телевизија Врање https://t.co/UJczzyGrQe via @tripplesworld
У Србији 54 новозаражених вирусом Ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/NBFcHCpNWI via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter