Мали: У првих 10 дана маја биће исплаћен минималац

Mинистар финансија Синиша Мали рекао је да очекује да у првих 10 дана маја буде уплаћен први минималац сваком запосленом у приватном сектору за који се послодавац пријави да буде део овог програма.
Он је рекао да је усвојена уредба и тиме дефинисан правни оквир и да сада не постоји никакава препрека да тај процес крене и да ће упаво почети од понедељка 13. априла, пошто не верује да ће неко поднети пријаву током викенда.

На седници Владе Србије данас је усвојен правни оквир за спровођење економских мера за смањење негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД 19, а од понедељка сви заинтересовани могу да се пријаве за те мере, и то кроз пореску пријаву, коју и иначе попуњавају.

Министар финансија Синиша Мали рекао је на данашњој конференцији за медије да је усвојено неколико уредби као што је то обећано пре тачно десет дана на представљању Програма економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД 19. Он је додао да је Одлука да се сваком пунолетном грађанину Србије после ванредног стања због корона вируса исплати по 100 евра сјајна мера која уноси оптимизам и показује колико држава жели да подржи сваког грађанина.

Министар финансија Синиша Мали рекао је и то да би Србија имала раст БДП-а од 6 одсто ове године да није било пандемије корона вируса, а што је, казао је, резулат мера фискалне консолидације.

Министар финансија Синиша Мали нагласио је да би привредници остварили помоћ државе потребно да ураде само две ствари - да у пореској пријави коју подносе сваког месеца као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године и да на порталу Пореске управе потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати.

Како је објаснио, поједина привредна друштва и предузетници имају само један рачун, те ће исплата ићи аутоматски, док они који имају рачуне у више банака требало би да одаберу преко које банке желе да им се исплати помоћ.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је и то да се више хиљада радника у Србији вратило на посао након што су објављене економске мере за помоћ привреди због кризе изазве корона вирусом.
Каже да је успостављен прецизан систем контроле кроз Пореску управу и да нема онога - верујем вам или не, већ да ће привредници сносити последице ако би покушали средства да злоупотребе и да ће ако изађу из програма морати да врате добијени новац.

Сва предузећа у приватном сектору могу да користе мере прописане првом уредбом коју је влада данас усвојила, под условом да од 15. марта до данас нису смањивали број запослених за више од 10 одсто, нагласио је министар финансија Синиша Мали.
Погодности из ове уредбе могу да користе и предузетници који су регистровали привремени престанак обављања делатности најраније на дан 15. марта, односно на дан проглашења ванредног стања, што је било једно од често упућиваних питања држави од стране привреде.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 10 април 2020 19:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter