Врање: Због чега је повећан број оболелих у последња два дана и шта се предлаже

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је вечерас да је број оболелих у последња два дана повећан, али због ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од ширења у општој популацији. Код новооткривених случајева у Врању углавном се ради о асимптоматским облицима инфекције, рекла је др Кисић Тепавчевић.

- Када посматрамо све показатеље који су највалиднији епидемиолошки показатељи када је у питању оптерећење оболевањем од ове болести, битно је навести неколико чињеница, рекла је она. Када говоримо о апсолутним бројевима, дошло је до одређеног скока оболелих у последња два дана, али је скок на рачун ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од епидемиолошке ситуације са ширењем у општој популацији.

До овога није требало да дође, каже епидемиолошкиња и додаје да се то могло спречити, али је боље и то него да је таква ситуација у читавој земљи.

Истиче да се на време реаговало и додаје да је битно нагласити да су новооткривени случајеви у Врању углавном асимптоматски облици инфекције: да се не спроводи активан надзор над овим обољењем, ови случајеви инфекције се не би ни открили. Према њеним речима, овај скок је због откривања лабораторијсих случајева који имају асимптоматску инфекцију.

-Имали смо ширење у одређеним колективима, спречило се даље ширење, али је утицало на скок бројева када је у питању сагледавање целокупне епидемиолошке ситуације, рекла је Кисић Тепавчевићева.

У Врању су потврђена још 33 случаја, што укупно износи 85 оболелих – углавном су то радници намештаја приватног предузећа које је затворено пре неколико дана, а затворен је и "Геокс", где су потврђени први случајеви инфекције.

У ковид болницама у Врању су 93 оболела и са данашњим бројевима ће бити попуњени капацитети, а поједине службе ће претварати у ковид болнице ако буде потребно.

Говорећи о Врању и Лесковцу, Кисић Тепавчевићева каже да нема нових жаришта.

-Овај вирус показује на овим примерима како се једноставно шири уколико се дозволи да уђе у затворени колектив и како једноставно пронађе особу ако се не придржавамо мера превенције, поготово је то фаворизовано у условима где се пуно радно време борави у затвореном простору, рекла је докторка Кисић.

Говорећи о наредним корацима, каже да се може разматрати да се препоручене мере преведу у обавезне у затвореном простору. Када је у питању заштита на радном месту, она није почела са ковидом, већ је специфична, указала је Кисић Тепавчевићева.

-На радном месту треба да буду најрестриктивније спровођени превентивни поступци, закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter