Седница Републичког кризног штаба одржана у Врању

Седница Републичког кризног штаба којом је председавао Министар здравља Златибор Лончар одржана је вечерас у Врању.

Смернице које је дао Министар здравља Златибор Лончар на седници Кризног штаба одржаној у Врању тичу се интензивирања свих превентивних активности како би се спречило даље ширење заразе у Врању.

''Једна од тих активности јесте и појачан надзор пре свега у колективима, у свим затвореним просторима које ћемо ми преко локалног Штаба за ванредне ситуације да спроводимо, организовањем оперативних тимова и уласком у све те колективе, а што се тиче конкретно изолованог жаришта у фабрици намештаја узорковани су сви радници и под опсервацијом су. Надам се да ћемо у наредном периоду имати ситуацију под контролом у нашем граду,'' каже Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

Докторка  Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института Батут истакла је да је епидемиолошка ситуација у земљи стабилна са тенденцијом пада учесталости оболевања, док је у Врању и Лесковцу нешто већи број лабораторијски потврђених случајева Ковид 19:

''Као што знате то је искључиво на рачун ширења инфекције у оквиру одређених радних колектива и њихових породичних контаката. Оно што треба да се истакне је да је била брза реакција, да се брзо препознало груписање одређених особа са симптомима у оквиру ових колектива, да се одмах реаговало, да је престао рад у тим фабрикама и да су учињени сви напори да се заустави даље ширење овога вируса. Када је у питању повећан број лабораторијски потврђених случајева то је пре свега зато што епидемиолошки тимови изузетно вредно раде, зато што покушавају да открију све случајеве болести, односно инфекције, трага се за сваким потенцијалним резервоаром инфекције и јако је битно истаћи да је у укупном броју лабораторијски потврђених случајева највећи број особа које или немају никакве симптоме болести или се ради о благој клиничкој манифестацији. То нам индиректно говори да је дошло до слабљења активности вируса.''

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић истакао је да је у Врању и у Лесковцу епидемиолошка ситуација несигурна, али да смо на путу контроле:

''То значи да ћемо постићи наредних дана да уз интензиван рад и организован рад и епидемиолога и клиничара дођемо до потпуне контроле ситуације, што нам је и најважније. Ми овога тренутка немамо тешко оболелих ни у једном ни у другом граду, постоје особе које су средње клиничке слике, са температуром или тегобама које се могу пратити и клинички збрињавати. Ако је неопходно биће упућени у Клинички центар у Нишу и то ће бити апсолутно сигурно завршавање њиховог лечења. Најважније овога тренутка је да се обрати пажња на велике радне организације, контрола се мора код њих више спроводити и ја сам сигуран да ће кризни штабови локални предузети све мере. Вирус је ту, заштитна средства морају се користити, заштитне мере морају се поштовати и морамо апеловати на грађанство да користи и даље маске да користи и даље све оно што је неопходно да би на тај начин успели да завршимо ову епидемију што пре. Будемо ли имали у наредних десетак до 14 дана без потврђених нових позитивних и нових умрлих онда ћемо рећи да смо успели да ову епидемију успешно завршимо.''

Чак и они који немају никакве симптоме могу бити вирусоноше, поручује Тиодоровић и апелује на опрез и поштовање мера. ''Укидањем ванредног стања нису укинуте мере,'' наглашава он.

 Тренутно је у врањским ковид болницама 117 збринутих пацијената. Међу новооболелима у Врању има троје деце и смештена су у ковид болници педијатријског типа у Нишу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 мај 2020 22:00

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Затвара се једна ковид болница у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/PsnKjL1uT7 via @tripplesworld
Грађанска иницијатива- мурал који је одушевио Врањанце - Радио Телевизија Врање https://t.co/rt2QZOELQ1 via @tripplesworld
Двоструко убиство и самоубиство у Сурдулици - Радио Телевизија Врање https://t.co/DIGQcknxTd via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter