ЗЦ Врање: Ковид 19 изазов који смо успешно пребродили

Епидемија корона вируса у земљи, као и у Врању, била је велики изазов за све, а посебно здравствене раднике. Директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић говорила је у јутарњем програму РТВ Врање о томе како се једна од највећих здравствених установа на југу Србије снашла и организовала у овој ситуацији.

За већину од 1 322 запослена  у Здравственом центру Врање епидемија корона вирусa значила је даноноћни рад и помоћ свим грађанима, пре свега инфицираним, али и свим осталим пацијентима. Нико није био унапред припремљен на овако нешто, али уз организацију свих служби успели смо да одговоримо задацима који су били постављени пред нас, каже директорка Љиљана Антић.

 

''Оно што је покaзала корона инфекција је да Здравствени центар, као јединица здравственог система Србије може да одговори свим изазовима. Могу да кажем, да смо показали да у нашој установи имамо здравствене раднике који су високи професионалци, у којима је велико знање, који су хумани људи пре свега,'' нагласила је Антићева. 

Директорка је истакла да су имали помоћ државе, града, многих људи, а посебно су захвални кинеским и руским стручњацима и нашој војсци. То је била јединствена прилика да се упознају са њиховим начином рада и односом према инфекцији која још увек до краја није упозната.

Докторка Љиљана Антић додала је: ''Страни стручњаци  нису имали примедбе на наш рад. То је наше велико задовољство. Захвални смо нашој војски која је помогла да се Здравствени центар дезинфикује у неколико наврата, на чему смо им веома захвални. Упознали смо дивне људе, чак и у овом специфичном тренутку.''

Лекари из Врања су све време пратили светске протоколе о ковид инфекцији и тако ће бити и убудуће, најавила је др Антић. Показало се да је примарна заштита имала пресудан значај и да је то област у коју треба и у будућности улагати.   

Директорка је најавила да се у наредном периоду наставља са акцијом превентивних прегледа. Иако је био план да се обиђу сва јавна и друга предузећа, установе, ковид инфекција је то зауставила. Уз мере опреза ће се наставити са тим. Посебан акценат стављен је на рад сеоских амбуланти и здравствених станица. Намера је да се њихов рад осавремени, побољша, да у сваком објекту буде медицинска сестра свакодневно, а да лекари долазе по утврђеном распореду.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 јун 2020 18:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter