Епидемиолошка ситуација у Хану знатно боља

Епидемиолошка ситуација у општини Владичин Хан је значајно боља у односу на претходне 2 недеље. Дневно се евидентира у просеку од 7-10 нових случајева, а појединих дана и мање. Највише је контролних прегледа. Директор Дома здравља у Хану, др Владан Дончев сматра да је оваква ситуација плод мера кризног штаба и да су грађани схватили озбиљност ситуације.

 

У Дому здравља у Хану задовољни су тренутном ситуацијом, али кажу да нема места опуштању. Охрабрује што се и оболели здравствени радници опорављају и ускоро би требало да се врате на посао.

''Број прегледа се смањио, не драстично, али узевши у обзир да имамо мали број првих прегледа, ово су све контролни прегледи и прегледи ради регулисања боловања,'' каже др Владан Дончев, директор Дома здравља у Владичином Хану и додаје:

''Лекари који су нам били позитивни у ретестирању је утврђено да су наегативни, тако да су добили од Завода за јавно здравље дозволу да могу да се врате на посао. Остао нам је још један колега који је позитиван и чекамо његове резултате.''

Клиничка слика новооболелих је мало лакша, мада још увек има пнеумонија и оно што је специфично, они који дођу до тог стадијума резистентни су на терапију, па лечење дуже траје. Охрабрује што има и све више отпуста из Специјалне болнице у Сурдулици.

Дончев сматра да су ово ефекти увођења ванредне ситуације и мера које су прописали републички и општински кризни штаб. Мишљења је да су и грађани озбиљније схватили ситуацију у којој се налазимо и да више поштују мере заштите. Наравно то није разлог за опуштање већ за наставак одговорног понашања, поручује Дончев:

''Све остаје исто, ношење маски, пре свега дистанца и прање руку. И једну ствар треба имати на уму, свако од нас може бити темпирана бомба која носи вирус у себи. Можда ћете некоме да пренесете вирус и да се не деси ништа, али ако та бомба експлодира и неко изгуби главу због тога, да ли сте спремни да тог човека носите на души целог живота?''

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 31 јул 2020 14:34

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter