Од короне оболео наставник у сурдуличкој основној школи. У Заводу за јавно здравље седморо заражених

Према последњем пресеку од 106 узорака који су послати на анализу  18 је позитивно на коронавирус, од тога је десет особа са територије града Врања,четири из општине Прешево,три из Бујановца и једна особа са подручја општине Владичин Хан, каже епидемиолог Слађан Станковић.

У Заводу за јавно здравље се свакодневно ради на сузбијању епидемије коронавирусне инфекције али је нажалост, током последње две недеље 7 особа из ове установе оболело од короне.

На сузбијању епидемије коронавирусне инфекције у овој установи раде три епидемиолога, један лекар на специјализацији из епидемиологије и још два лекара.

Ангажоване су и  медицинске сестре, виши санитарни техничари, дипломирани санитарни инжењери, узоркивачи.

Заводу се достављају узорци из свих ковид амбуланти у Пчињском округу који се одавде шаљу на анализе у микробиолошку лабораторију ''Ватрено око''и Институт за јавно здравље у Нишу.

"Када се дође ујутро на посао прво се прегледају спискови на којима се налазе имена  особа које су позитивне на корону. Позивамо их, обавештавамо о томе, а након тога разговарамао и са контактима оболелих и предузимамо мере да сви они буду стављени у изолацију. Обавештавамо Републичку санитарну инспекцију, Одељење у Врању које пише решења о стављању тих особа у 14-одневну изолацију", каже епидемиолог  Слађан Станковић.

Веома је важно да се пресече тај ланац инфекције.

У разговору  са пацијентима саветујемо како да се понашају током  кућне изолације , објашњава наш саговорник и говори о   ситуацији у школама.

"У Сурдулици је забележен један случај оболевања наставника у основној школи. Предузели смо мере из наше надлежности, испитали контакте и ставили их у изолацију.

Није  обустављена  настава. За сада је у осталим школама и вртићима ситуација под контролом", истиче епидемиолог.  

Станковић каже да су здравствени радници итетако изложени зарази од короне без обзира што се предузимају све мере заштите.

Последњих петнаестак дана у Заводу за јавно здравље у Врању од короне је оболело 7 особа, а у Здравственом центру у Врању 10-ак.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 30 октобар 2020 16:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter