Одштампајте ову страницу

Корона стагнира, и даље ванредно због великог броја пријема у ковид болнице

Епидемиолошка ситуација на територији округа и даље је ванредна. Иако број новозаражених стагнира, велики је број пријема у ковид болнице, каже епидемиолог Станковић.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 166 прегледа, од којих је 70 првих. Узоркована је крв код 96 пацијената и сачињено је 88 РТГ плућа. Урађена су 4 ПЦР теста и 77 антигенских тестова, од којих су 34 позитивна. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 33 пацијента.

Проценат заражавања и даље је 22 посто, тачније 68 особа је позитивно на корону од 310 тестираних у округу. У Врању је и даље највише новозаражених - 47, у Сурдулици 6, у Владичином Хану и у Бујановцу по 4, у Прешеву и Босилеграду по 2 и у Трговишту 3 лица.

-То су бројеви који се последњих дана региструју, али оно што је важно је да је дошло до повећања броја пријема у три ковид болнице, има готово 200 хоспитализованих пацијената, дакле, не може да се другачије оцени епидемиолошка ситуација, осим ванредном, што се тиче Пчињског округа, јер је значајан број особа, готово сви са упалама плућа, са средње тешким и тежим клиничким сликама, 60-ак пацијената који се налазе на хоспитализацији захтева кисеоник, ванредна ситуација значи да су болнички капацитети максимално ангажовани, након Божићних празника повећао се број пацијената који захтевају болничку хоспитализацију, каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 134 пацијента. Од тог броја 111 је позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом су 123 пацијента, а на кисеонику 59.

Брзина ширења вируса је још увек значајна, не као почетком децембра, али још увек нема места опуштању.

Оно што у зимском периоду не смемо да заборавимо јесте и да није свака прехлада корона.

-Немамо званично регистрован грип на нашем подручју, али има респираторних инфекција, то смо и на основу искључивања ковид инфекције, лабораторијским путем утврдили, и на основу јављања у Домове здравља. Има респираторних инфекција, сезона је године када се региструју, и ту исто важи као и за ковид инфекцију, не ићи у колектив, у школу, на посао, у предшколску установу све док трају симптоми, врло је битно да у оваквој ситуацији не преносимо инфекцију. Са ковидом ћемо се борити још дуго, барем до пролећа док је зимски период сигурно ћемо регистровати веома брзо ширење вируса, али оно што је добро је да је становништво схватило важност поштовања мера и што има позитиван став према вакцини, додаје доктор.

Вакцина ће свакако допринети смањењу оболевања. Позитивно је што је свест о заштити здравља код становништва на завидном нивоу, и они се стално јављају и у Завод за јавно здравље да питају за вакцинацију, каже Станковић.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 јануар 2021 15:04

Сродни чланци