Проценат заражавања у односу на број тестираних у Пчињском округу је испод 20.

Смањује се број првих прегледа, доминира број отпуста у односу на број пријема у ковид болницама, рекао је гостујући у нашем јутарњем програму др Слађан Станковић и нагласио да је ноћас у округ допремљена  кинеска вакцина.

Иако бројке оболелих падају и даље је ванредна епидемилопшка ситуација због хоспитализованих пацијената и средње тешких клиничких слика.

Бројеви су, по речима др Станковића повољнији у односу на новембар и децембар али и даље је неопходно поштовање прописаних мера које су, како он каже, постале део наше здравствене културе..

“Доминирају лакши облици оболевања. Код три четвртине оболелих су лакши облици  болести А та једна четвртина захтева хоспитализацију. Према последњем пресеку стања  од 242 тестирана у Пчињском округу 47 особа је позитивно. У Врању 22, Сурдулица 10, Владичин Хан 7, у Бујановцу 4, у Прешеву 3 и 1 у Трговишту", каже доктор Станковић.

У округ је ноћас допремљена и кинеска вакцина која је препоручена за старије особе и хроничне болесне, каже епидемилог Слађан Станковић.

Њихова дистрибуција почела је већ данас ка свим Домовима здравља у округу.

“Пристигло је 2500 доза кинеске вакцине која је инактивисана и која је препоручена за старије особе и хроничне болеснике. Свакако лекари одлучују да ли особа може да прими одређену вакцину или не, без обзира на изјашњавање", објашњава доктор..

Врањски епидемилог наглашава да се не ради о томе да ли желимо емотивно или из неког другог разлога одређену вакцину, већ да је примамо у складу са њеним карактеристикама .

“ На пример руска вакцина има одређена ограничења пошто се ради о делимично живој вакцини. Фајзерова такође, што се тиче алергијсих реакција. А све вакцине имају ограничења везана за алергије на компоненте које садрже“.

Пријављивање се ради путе е-портала или путем кол центра, а формирани спискови се прослеђују Домовима здравља.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 19 јануар 2021 16:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter