Одштампајте ову страницу

Расте број првих прегледа и хоспитализације

Ситуација у Пчињском округу се и даље не смирује.Константно расте број новозаражених. Јуче је урађено више од 400 узорака. Проценат заражавања у округу  је већи од 38 одсто.

Епидемиолошка ситуација је ванредна и нема мста опуштању, каже др Бранислав Стојнев из Завода за јавно здравље у Врању. Од 428 узорака на вирус корона позитивне су 164 особе из Пчињског округа.

Врање и даље неславно предњачи са сто тридесет и двоје оболелих, Бујановац има 12, по седморо Сурдулица и Прешево, Владичин Хан петоро и Босилеград само једног оболелог.

„Доминирају оболели средње животне доби и млади. Евидентирали смо 3 позитивна детета узраста до 5 година, од 6-14 година 12 особа, од 15-19 година 6 оболелих, од 20-29 година 10, до 39 година 22, до 49 година и до 59 година по 25 новооболелих, до 69 старости 19 потврђених лабораторијских случајева, до 79 осам оболелих и троје до 89 година. Имали смо и два случаја короне код особа старијих од 90 година“, каже др Бранислав Стојнев из Завода за јавно здравље у Врању.

И ситуација у школама је под контролом.

„ У образовним установама постоје спорадични случајеви оболевања, како међу запошљенима тако и међу ученицима. С обзиром да је било лепо време и да су се млади опустили, више се друже и излазе без маске и социјалне дистанце постоји већа могућност за преношење вируса. Поштују се препоруке Штаба за ванредне ситуације. Пооштрен је активан епидемиолошки надзор у образовним установама“, објашњава доктор.

Колективна имунизација и придржавање епидемиолошких мера једини су пут за излазак из ове ситуације, поручује доктор.

*

У ковид амбуланти АТД током jучерашњег дана обављено jе 319 прегледа, од чега jе 135 било првих прегледа. Узоркована jе крв код 187 пациjената и сачињено jе 117 РТГ плућа. Урађено jе 156 антигенских тестова, од коjих jе 117 позитивно на коронавирус. Такође, урађена су по 3 брза и ПЦР теста и диjагностикована бронхопнеумониjа код 29 пациjената. 

*

У ковид болницама на лечењу jе 140 пациjената. Од тог броjа 128 jе позитивно на коронавирус и исто толико пациjената jе са бронхопнеумониjом, док jе на кисеонику 60. На болничко лечење примљено jе 18 пациjената, док jе отпуштено 9. Од овог броjа, 3 пациjента су упућена на даље лечење у Крушевац, Лесковац и Сурдулицу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 23 фебруар 2021 15:35

Сродни чланци