Одштампајте ову страницу

Проценат новозаражених у Пчињском округу 35 %

И даље је тешка епидемиолошка ситуација на подручју Пчињског округа. Највећи број новозаражених је у Врању, Сурдулици и Владичином Хану. Проценат новозаражених у односу на број тестираних је 35 %. У ковид болницама Здравственог центра тренутно су хоспитализована 142 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а на кисеонику је 61 пацијенат. У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 240 прегледа, од чега је 118 првих. Епидемиолог Слађан Станковић износи најновије податке о новозараженима.

"На ковид 19 тестирано је 340 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 119 заражено коронавирусом. Од овог броја 81 је из Врања, 23 из Сурдулице, 13 из Владичиног Хана и по један из Бујановца и Босилеграда. Забрињава велики потенцијал делта соја вируса и заражавање великог броја особа и у породицама и у колективима .Такође, има новооболелих и међу здравственим радницима. Велики је број људи који одсуствују са посла јер су били у контакту са оболелима, и то је оно што утиче на животни ток", каже епидемиолог Станковић.

Око 70 % пацијената је са благим клиничким сликама, док је преосталих 30 % са средње тешким и тешким клиничким сликама. Има и смртних исхода.У Здравственом центру Врање у последња 24 часа, преминула су три пацијента са потврђеним ковид статусом, саопштено је из ове здравствене установе. Једини начин да се корони стане на пут је вакцинација, међутим проценат вакцинисаних није довољан, наглашава Станковић.

"Без обзира што вакцина не може 100% да пружи заштиту, јер код неких особа не дође до пружања имуног одговора, испитивања показују да ипак не може да се до развије тежа форма болести, када дође до заражавања коронавирусом. Уколико дође до оболевања вакцинисане особе, она  неће завршити на респиратору и неће бити  смртног исхода, што је врло важно", закључује епидемиолог.

Ни деца нису имуна на корону. У дечјој ковид амбуланти, током јучерашњег дана обављено је 60 прегледа, од чега је 37 првих и 23 контролна. Четрнаесторо деце имало је позитивне резултате на коронавирус. Међу њима је троје деце млађе од седам година. Двоје  је задржано на Одељењу педијатрије.

Из Здравственог центра стиже информација да ће се од среде, 29.септембра све биохемијске анализе као и крвна слика за ковид позитивне пацијенте радити у АТД Ковид амбуланти  од 7 до 13 сати. До сада се у лабораторији АТД ковид амбуланте радила крвна слика, док су биохемијске анализе рађене у  амбуланти у Ковид болници.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 27 септембар 2021 14:20

Сродни чланци