Повећан број вакцинисаних, али и даље недовољан

Број вакцинисаних у септембру знатно је повећан у односу на претходни период. Такође, већи је број млађих особа који су имунизовани. Упркос томе што се број вакцинисаних полако повећава, далеко је од жељеног, поручују надлежни. Ових дана све се више у јавности говори и о ковид пропусницама, да су оне "на столу" и да се чека финална одлука. Очекује се да у овој недељи буде одржана седница Кризног штаба.

За разлику од претходних, током овог месеца повећан је број како првих, тако и других и трећих доза вакцине против корона вируса каже др Никола Трајковић  и додаје да је највеће је интересовање старијих грађана али и да се млађе особе све више одлучују за вакцинацију.

„Углавном је у питању старија популација за трећу дозу на дневном нову. Радним данима имамо између 150 и 200 датих трећих доза. И млађи се све више одлучују за вакцинацију.Постоји благи пораст популације узраста од 18 до 30 година. Узрок томе је почетак школске, односно академске године. Јуче смо имали 450 датих доза. Данас очекујемо приближно исти број“, напомиње др Никола Трајковић.

Број оних који су заинтересованих за прву дозу такође је већи.

„У односу на јун и август на дневном нивоу имамо између 150 и 200 вакцинисаних, а највише има оних између 30 и 50 година. Старија популација углавном прима трећу дозу исту, у питању кинеска вакцина, док млади који су примили кинеску примају Фајзерову вакцину“, каже др Трајковић.

Особе које имају изражене алергије и којима се препоручује примање вакцине у контролисаним условима морају се јавити како би били на списку, на основу кога се шаљу у две службе: Медицина рада и Служба за пријем и збрињавање ургентних стања где се у присуству специјалисте даје вакцина.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 септембар 2021 14:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter