Образовање

Образовање

 

Министарство просвете објавило је по којим моделима ће радити школе у Србији у току пете недеље рада.

На основу одлуке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, комбинована настава, од понедељка 27. септембра примењиваће у средњим школама на територији 18 локалних самоуправа, међу којима су Врање и Владичин Хан.

Настава у основним школама на подручју града Врања се одвија као и ове недеље, односно примењује се први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

 

Први вртић за целодневни боравак деце у Врању, ''Наше дете'', слави 50 година постојања и своју славу Малу Госпојину. У склопу вртића је зубна амбуланта и централна кухиња за све објекте. Једино овај вртић има другу смену, где родитељи могу да оства дете на чување до 23 сата.

У Врању се почело још 1925. године са збрињавањем деце у забавишним групама.  Но, развој града и привреде наметнуо је потребу за целодневним боравком деце. Први, прави вртић Наше дете, почео је са радом пре 50 година.

-Капацитет тадашњег вртића биле су три радне просторије јасленог узраста и пет просторија за децу целодневног боравка. Како су године пролазиле, ширио се град и породице,  потребе родитеља су постајао веће, вртић се развијао, дограђене су нове, рађене реконструкције. 1983. године показала се потреба за смештај деце у поподневним сатима, тако да само вртић Наше дете има смену са радним временом од 11 до 23 сата. Друга смена годинама ради, каже Лидија Петковић, руководилац вртића ''Наше дете''.

Другу смену вртића ''Наше дете ''користе деца из свих вртића са територије града. У вртићу је отворена и зубна ординација. У саставу објекта је и централна кухиња за све објекте, а сви остали објекти имају дистрибутивне кухиње.  

У каснијим годинама наставило се ширење мреже вртића тако да  данас Предшколска установа има 9 вртића. Брзина којом живимо, намеће потребу за квалитетном услугом, па тако људи желе да им је вртић близу, доступан у сваком тренутку. У том смислу наша Предшколска установа има листу чекања, а већ су се искристалисали и делово града, где има потребе за оваквим објектима.

-Постоје делови града, као што је око вртића Чаролија, на потезу где су Пета школа и насеље Асамбаир, где има потребе за објектима, јер је вртић Чаролија оптерећен. То насеље има тенденцију раста. Требаће ту још простора за смештај деце. Такође и код Огледне станице, вртић Пчелица има велики број деце. У овом тренутку то су најоптерећенији вртићи. Са највећом заинтересованошћу родитеља, каже Наташа Стаменковић, социјална радница.

У свим вртићима се спроводи и обавезан припремни предшколски програм.  Резултати праћења деце која крену у основну школу показала су да су деца која долазе из вртића слободнија и отворенија, вештине су им израженије, истиче Стаменковићева.  

 

 

 

Последњи пут измењено уторак, 21 септембар 2021 15:06

Дуња Станоjевић, ученица шестог разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Врања, остварила jе одличан резултат у европском финалу “Хиппо” jезичке олимпиjаде у Италиjи.

Дуња jе заузела друго место са 95 одсто тачних одговора, што jе уjедно и наjбољи резултат од свих представника Србиjе у категориjи “Хиппо 1”.

Њена менторка Лидиjа Ристић, наставница енглеског jезика каже да су Дуњу, у jакоj конкуренциjи, од првог места делили проценти.

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 11:54

Дуња Станојевић, ученица шестог разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Врања, остварила је одличан резултат на европском финалу  на  Hippo језичкој олимпијади у Италији.

Дуња је заузела 2. место са 95 одсто тачних одговора, што је уједно и најбољи резултат од свих представника Србије у категорији Hippo 1.

Њена менторка Лидија Ристић, наставница енглеског језика каже да је била јака конкуренција и да су Дуњу од првог места делили проценти.

„Ученица Дуња и наставница Лидија Ристић учиниле су нас веома поносним. Надамо се да ће да наставе са добрим резултатима, а ми ћемо увек бити ту као подршка у будућим борбама за нове награде и медаље“ ,поручују из  Управе школе.

Нова одлука за ђаке од понедељка. У врањским основним школама ученици седмог и осмог разреда враћају се на редовну наставу.

Други модел наставе, односно комбиновање непосредне наставе и наставе на даљину, у одељењима која су подељена у групе, важиће за све средњошколце у Врању и Трговишту.

 

Страна 1 од 130

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Проценат новозаражених у Пчињском округу 35 % - Радио Телевизија Врање https://t.co/6cRR27UbYd via @tripplesworld https://t.co/qGchSgHiCH
Превентивна акција мамографских прегледа почиње у уторак, 28.септембра - Радио Телевизија Врање… https://t.co/9CW39zCKJh
Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Follow RTV Vranje on Twitter