Образовање

Образовање

За скоро 64.000 ученика који завршавају осми разред у Србији, међу којима је 1.918 из Пчињског округа и 778 на подручју Врања, почео је тродневни завршни испит. Будући средњошколци данас, првог дана полагали су тест из српског односно, матерњег језика. Први дан завршног испита, протекао је у најбољем реду, саопштило је Министарство просвете.

Ове године, због дојаве о бомбама, смањен је број школа у којима се организује полагање са 1.260 на 522 школе. Ресорно министарство нагласило је да су школе безбедне и да је са МУП-ом разрађен оперативни план како би полагање протекло у најбољем реду. У Врању су будући средљошколци завршни тест полагали у Гимназији, Медицинској, Економско–трговинској школи и у просторијама основне школе Предраг Девеџић у Врањској Бањи.

Основци су данас од 9-11 сати полагали завршни испит из српског језика. Сутра 28. јуна полагаће завршни испит из математике а већ у среду 29. јуна полажу комбиновани тест.

О томе да ли им је било тешко, колико су се спремали за полагање и које су им жеље за даље школовање, разговарали смо са ученицима који су завршни испит полагали у Гимназији.

„Није било тешко, било је лако. Планирам да упишем Економску школу, а за завршни испит сам се спремала годину дана“ каже Теодора Јовановић.

„Веома сам задовољан, није било толико тешко, знао сам да урадим све задатке. Планирам да упишем Гимназију, природно-математички смер. Завршни испит спремам од пре два месеца“ речи су Новака Ђорђевића.

„Било је лако, нека питања су била мало тежа али то смо прегурали. Волео бих да упишем Гимназију или Медицинску. Спремао сам се два или три месеца“ каже Лука Недељковић.

„Ја не бих рекао да је било лако, али није било ни тешко и задовољан сам. Жеља ми је да упишем Гимназију, ИТ смер. Спремао сам се два месеца“ објашњава Никола Манић.

„Тест није био толико тежак, ја сам се за српски спремала. Могу да кажем да је било теже од пробног, али ипак није било нешто страшно да није могло да се уради. Хоћу да упишем гимназију, језички смер“ Анђелија Арсић.

„Тест није био претерано тежак, ту су била питања где би требало да се застане и размисли али није био претерано тежак и задовољна сам како сам урадила. Хоћу да упишем Гимназију, математички смер“ каже Лара Бундало.

А већ након завршетка првог завршног испита, Министартво просвете објавило је линк на коме се налазе решења данашњег теста из српског, односно матерњег језика. Линк гласи:

https://mpn.gov.rs/vesti/resenja-danasnjeg-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika/

Ученици ће сутра, у уторак, 28. јуна полагати тест из математике у 9 часова, док ће у исто време у среду, 29. јуна решавати комбиновани тест.

Питања је као и сваке године припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Тестови  су штампани на српском и на језицима осам националних мањина.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача. Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

И ове године све активности везане за завршетак основне школе, као и упис у средњу школу обављаће се без подношења иједног папира, једним логовањем на порталу mojasrednjaskola.gov.rs. За оне који не искористе предност онлајн опције, листу жеља могуће је поднети у папирном облику.

Прелиминарни резултати завршног испита, биће доступни на порталу Моја средња школа у петак, 1. јула 2022. године, док ће коначни резултати завршног испита бити објављени 5. јула.

Листа жеља ће моћи да се поднесе, такође путем портала www.mojasrednjaskola.gov.rs, до 6. јула уз могућност неограничених измена и допуна.

За оне који не искористе предност електронског подношења листе жеља, листу жеља могу поднети у папирном облику у школама 6.и 7. јула 2022. године. Родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, док је упис од 14. до 20. јула.

 

Последњи пут измењено понедељак, 27 јун 2022 15:58

Академија техничко- васпитачких струковних студија отвара врата будућим бруцошима. Ове године број пријављених кандидата за припремну наставу био је значајно већи у односу на раније године. Интересовање је било готово подједнако за припремну наставу из економије, математике и хемије, тако да из ове високообразовне институције очекују велики број кандидата за упис на свих седам студијских програма. Пред заинтересованим бруцошима је пријемни испит који ће бити одржан 1. јула у 10 сати у просторијама Одсека Врање АТВСС.

На Одсеку Врање Академије техничко- васпитачких струковних студија реализују се студијски програми на основним струковним студијама: Заштита животне средине, Прехрамбена технологија, Производна економија, Предузетнички менаџмент, Саобраћај и транспорт, Инжењерство намештаја и ентеријера и Машинско инжењерство. Акредитован је и нови студијски програм Струковна медицинска сестра.

Све је спремно за пријемни испит који ће бити одржан 1.јула.

- Онлајн пријава је у току већ скоро месец дана. Уколико је будућим студентима основних студија лакше, могу доћи у просторије Одсека Врање Академије од  данас до 29. јуна у периоду од 08 до14  часова. Адреса АТВСС-Одсека Врање је улица Филипа Филиповића 20 у Врању, каже др Јована Џољић докторка наука науке о заштити животне средине, виши предавач на Академији. 

Приликом пријаве на конкурс свршени средњошколци подносе: извод из матичне књиге рођених, сведочанства свих разреда средње школе, диплому о положеном матурском испиту, доказ о уплати накнаде за полагање пријемног испита. У обавези су да на полагање пријемног испита понесу са собом личну карту или пасош и наравно, хемијску оловку.

Професори верују да су будући академци потпуно спремни за полагање пријемног испита.

- Очекујемо да дођу потпуно релаксирани, пуни самопоуздања и да ће с лакоћом положити пријемни испит. Наглашавамо да похађање припремне наставе није услов изласка на пријемни испит, те ће и сви заинтересовани ученици који су били спречени да присуствују припремној настави моћи да упишу неки од студијских програма могу на пријемни испит изаћи и без похађања припремне наставе, додаје каже професорка струковних студија Милица Станковић докторка економских наука.

Објављивање јединствене ранг листе ће бити до 02. јула, а објављивање коначне ранг листе до 06. јула. Упис примљених кандидата ће бити од 07. до 09. јула. 

Из Одсека у Врању подсећају заинтересоване кандидате да постоји нови студијски програм Струковна медицинска сестра.

- На овом новом студијском програму биће уписано укупно 45 студената. Број студената који неће плаћати школарину је 5, а број самофонансирајућих је 40. Кандидати који се определе за упис на овај студијски програм, на пријемном испиту полагаће  хемију. Припремна настава из хемије за упис на овај студијски програм је успешно реализована, уз велико интересовање, те очекујемо велики број пријављених кандидата и будућих студената, наглашава Џољићева.  

За сва додатна питања, заинтересовани се могу информисати путем сајта Одсека Врање АТВСС или се информишу преко телефона 017 421 859,  или преко друштвених мрежа (@atvss.odsek.vranje).

Последњи пут измењено понедељак, 27 јун 2022 14:10

За више од 64.000 ученика осмог разреда почиње тродневни завршни испит, мала матура, а будући средњошколци данас, првог дана полажу тест из српског (матерњег) језика.

Ове године, због дојава о бомбама, број школа у којима ће бити организовано полагање смањен је на 522, од 1.260 колико их је било планирано.

Ресорно Министарство нагласило је да ће школе бити безбедне и да је са МУП-ом разрађен оперативни план како би полагање протекло у најбољем реду.

У уторак, 28. јуна, свршени основци ће полагати тест из математике, а дан касније и комбиновани тест (хемија, физика, историја, географија, биологија).

За решавање задатака ученици имају по 120 минута.

Први пут ове године ученицима је од 10. јуна омогућена припрема за завршни испит и преко функције еВежбаоница на порталу Моја средња школа, коју је доступном учинио Завод за вредновање образовања и васпитања. За две недеље, откако је еВежбаоница доступна осмацима, урађено је више од два милиона задатака, подаци су Министарства просвете.

Листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност за неограничени број измена и допуна до 6. јула, док ће се 13. јула на порталу наћи листа распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

И упис у средње школе моћи ће да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала.

Повезивањем са системом здравства, први пут је омогућен и електронски упис за ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис.

Последњи пут измењено понедељак, 27 јун 2022 10:06

Градоначелник Врања Слободан Миленковић , традиционално као и сваке године наградио је ђаке генерације основних и средњих школа са територије Града.  У свечаној атмосфери, у присуству професора, директора школа и родитеља, најбољим ученицима уручене су вредне награде које и ове године припремила локална самоуправа.

Велика је част бити међу ђацима генерације који су се издвојили од осталих ученика током досадашњег школовања. У претходном периоду локална самоуправа је много средстава  уложила у образовну инфраструктуру, како у сеоским срединама тако и у граду. Наставићемо са тим и убудуће, каже градоначелник.

-Пред вама су нови изазови,нове препреке и потешкоће, али ја сам сигуран да ћете ,самим тим    што сте упорни и истрајни остварити своје снове и достићи жељене циљеве, на понос вас самих, родитеља али и грађана Врања. Желим да се захвалим и родитељима јер без њихове подршке овај успех не би био могућ. Захваљујем се и наставном кадру јер су несебично преносили знање и своје радно искуство.  Желим пуно успеха ђацима генерације у раду и даљем школовању, јер најбитније у животу је образовање и убеђен сам да ћете низати успехе и да ћете се по завршетку школовања вратити у Врање и дати пун допринос развоју Града, каже Миленковић у свом обраћању присутнима на свечаности.

На успеху је ђацима генерације честитала и Зорица Јовић заменица градоначелника, која је у свом говору подсетила на значај образовања.

-Моја порука за вас, драга децо, је да радите, градите и стварате највеће богатство а то је знање. То је једино богатство које вам апсолутно нико не може одузети, знање је нешто чиме ви једино располажете, наглашава Јовићева.

 Градоначелник је потом уручио ученицима бицикле и пакет  књига „Средњевековна трилогија” и ''Посебна издања''. У име награђених ученика захвалила се Ведрана Гачић, ђак генерације врањске Гимназије.

- Локална самоуправа подржава образовање и пружа несебичну помоћ у реализацији свих такмичења која су нас заправо и довела до титула ђака генерације и хвала на томе, каже Ведрана Гачић ђак генерације врањске Гимназије.

Након уручивања награда утиске су са нама поделили неки од награђених ученика.

- Веома ми значи ова награда, она ће бити подстрек да наставим овако и убудуће , каже Беба Алексић ђак генерације ОШ''Ј.Ј.Змај''.

-Очекивао сам да ћу баш ја бити ђак генерације јер сам се доста трудио и радио . Пуно ми значи ова титула јер је она подстицај за даљи рад, Лазар Ђорђевић Радић, ђак генерације ОШ''Бранислав Нушић''из Ратаја.

-Заиста ми је драго што сам баш ја изабрана из целе моје генерације да понесем титулу ђака генерације . Верујем да сам на бројним такмичењима своју школу представљала у најбољем светлу, додаје Љиљана Анђелковић ђак генерације ОШ''Светозар Марковић''.

-Посебна је част и привилегија бити ђак генерације. Сви успеси које сам постигла у досадашњем школовању су награђени овом титулом, додаје Стефана Михајловић ђак генерације ОШ''Радоје Домановић''.

-То је неко превазилажење сопствених граница, сај труд , рад и жртвовање су уродили плодом и исплатило се, истиче  Кристина Вујисављевић ђак генерације Техничке школе.

Градоначелник Миленковић је на свечаности рекао да   ће локална самоуправа и убудуће настављати да ради на побољшању услова у школама, како би ђаци несметано могли да се образују и напредују.

Последњи пут измењено петак, 24 јун 2022 14:46

Основне и средње школе данас завршавају школску годину, оцене су закључене а ђацима почиње летњи распуст. У школске клупе ће поново сести 1. септембра.

Многи од нас се са радошћу сећају дана проведених у школским клупама са наставницима, професорима, друговима из одељења и школског звона. Тако и крај школске године за неке значи пуно слободног времена и време одмора, док за друге он значи крај једног периода, а нови почетак у животу.

Ђаци који завршавају шести разред у ОШ „Вук Караџић“ кажу да ће им у сећању остати пуно лепих тренутака, али и разни несташлуци и авантуре.

„Остаће ми у памћењу што ми је оцена из владања четворка“ каже један од дечака.

„Наравно да ћу да се сећам задњег дана школе, зато што ћемо се данас лепо провести и прскаћемо се водом“ објашњава ученица шестог разреда.

Свако од ученика има предмете који су му омиљени и који га више интересују, али и оне који су му мало тежи.

„Мени је омиљени предмет историја, волим године и историјске ликове“ ученик шестог разреда.

„Ја имам проблем са математиком, није ми баш најјаснија“ додаје следећи.

„Мени је физика најтежа, просто не иду ми природне науке никако. Али ми зато иде добро историја и географија“ каже један од ученика.

Када су у питању таленти, свако дете има неку врсту уметности, музике или спорта коју воли и која му је додатна рекреација у школи.

„Волим ликовно зато што знам да цртам, а и наставник је добар. Цртала сам књигу, читање књиге, имам доста радова и не сећам се како се сви зову“ каже једна од ученица.

„Тренирам рукомет, одбојку и фудбал“.

„Тренирам ММА и фудбал“ кажу они који обожавају спорт.

Питање о школском распусту и о томе како ће га искористити ученицима се допало највише.

„Можда ћемо ићи на море ове године“.

„Ја ћу да идем на базен“.

„Дружићу се са другарима, ићи ћемо у град“, одговарају шестаци.

Пожелећемо свим ученицима да лепо проведу летњи распуст, да се одморе и друже, да оду на летовање или базен. Али да не забораве на школу у потпуности и да прочитају по коју лектиру, јер ће од 1. септембра школско звоно још једном напунити ђачке клупе.

 

Последњи пут измењено петак, 24 јун 2022 15:15
Страна 1 од 139

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter