Образовање

Образовање

Према упутствима Министатсва просвете онлајн настава се завршава 1. Јуна. То неће бити и крај ове школске године, него ће, од понедељка, 1. јуна, до уторка, 16. јуна, основци бити у школским зградама, али не сви. Пријемни испит за бруцоше почињу 29. јуна, а од данас почиње и упис ђака првка.

Жеља ученика осмог разреда основне школе „Предраг Девеџић“ из Врањске Бање је да упише ИТ смер у Гимназији. За ово специјализовано одељење завршни испит је 10. јуна. Вељко каже да је спреман за полагање и да је има одличну комуникацју са професорима путем интернета, али да је по њему боље да је настава била редовна у школи.

Био је лако савладати раво. Припрма сам се из збирике за пријеми испит. Мада је боље када смо  школи. Имамо већу комункацију са наставницима и можемо да питамо шта на није јасно. А боља ј еи комникацја са другарима каже Вељко Алексић.

Ученици осталих разреда у школске зграде вратиће се само ако желе да покушају да поправе неку од закључених оцена, од 8. до 15. јуна, а да би то урадили основци ће морати да се пријаве својим учитељима, односно разредним старешинама.

 

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 28 мај 2020 13:48

Хемијско- технолошка школа у Врању изнедрила је генерације и генерације успешних ученика. Радио телевизија Врање представља најистакнутије ђаке у оквиру серијала под називом ''Градска памет'' који се емитује средом од 17 сати и у репризном термину четвртком од 13 часова.

Наша саговорница је Леонтина Трајковић, ученица четвртог разреда на смеру техничар за графичку припрему.

Леонтина Трајковић , матуранткиња Хемијско- технолошке школе у Врању је једна од оних ученица која је свестрана, која има многа интересовања, знатижељна је и вредна. Током средњешколског периода који је на измаку, истакла се својим радом и трудом и резултати нису изостали.

''Било је доста такмичења током претходне четири године. Жао ми је што због актуелне ситуације нисмо успели да одемо на такмичење графичарства у Новом Саду. Ми смо се студиозно припремали за то такмичење али нисмо имали среће да се покажемо у правом светлу. Што се мене лично тиче, ја сам највише награда добила за рецитовање, каже леонтина.

Она додаје да је учествовала и на окружном такмичењу где је освојила друго место. Рецитовање је  моја велика љубав, ту традицију да се такмичим наставила сам још из основне школе. Освајала сам награде од прве до треће године средње школе а и пре тога. Волим да рецитујем и свака песма може да се схвати на другачији начин.

Како ће је публика прихватити зависи од тога како је доживљавате, како се повежете са њом и како испољавате своје емоције док казујете стихове. Ја уживам у томе,'' каже Леонтина.

Она је председница парламента и каже да у школи често организују хуманитарне акције када се укључују сви ђаци.

Ова матуранткиња воли да црта, бави се фотографијом а жеља јој је да по завршетку средње школе упише графички дизајн и да се у будућности бави послом у струци.

 

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 28 мај 2020 12:42

Наставници средње медицинске школе „др Изабел Емсли Хатон“ у Врању учествују на конкурсу за избор најбољих примера наставе на даљину под називом „Магија је у рукама наставника”.

Испред Медицинске школе, у трку за најбољи пример наставе на даљину ушли су Саша Додић, наставник Кинезиологије са темом - Мануелно мишићно тестирање мишића флексора надлакта, док је др.Јована Хаџи Ђокић, наставник Анатомије и Физиологије, обрадила тему -Анатомија може и овако да се учи лако!

Конкурс траје до 31. маја 2020. Стручни жири изабраће најмање три најбоља примера наставе на даљину који ће бити награђени, а прва награда је лаптоп и студијско путовање у Финску и Естонију.

Конкурс су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод  за унапређење образовања и васпитања  и Републички секретаријат  за јавне политике

Број бруцоша биће исти као и прошле године, одлучило је Министарство просвете пошто је уважило апеле и предлоге за очување појединих програма.

Факултети који се определе за онлајн пријаву кандидата моћи ће већ 17. јуна да примају документа. Пријемни испити почињу 29. јуна.

Пријемни испити одржаваће се као и до сада уз прописане мере превенције. Пробни пријемни ће, тамо где их буде, добити нову форму.

На пријемни испит са маском и рукавицама.

Oд данас на порталу е-Управа, родитељи могу да користе услугу е-Заказивање термина за упис и тестирање будућих ђака.

Та услуга требало би да омогући родитељима да једним одласком у школу заврше све у вези са уписом и тестирањем деце.

Упис ученика у први разред основне школе, у складу са заказаним терминима, обавља се од 1. јуна до 20. јула 2020. године.

Након уписа у школу, истог дана у заказаном термину психолог, односно педагог школе тестираће ученика.

 

Страна 1 од 112

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Леонтина Трајковић: Рецитовање је моја велика љубав - Радио Телевизија Врање https://t.co/erTqYeHRvx via @tripplesworld
Негативни тестови запослених у институцијама - Радио Телевизија Врање https://t.co/KenX8vOo9g via @tripplesworld
Још две недеље за незадовољне ђаке - Радио Телевизија Врање https://t.co/IBbMd3MoEX via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter