Образовање

Образовање

Ненад Ђорђевић градски већник, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије, говорио је о уређењу Спортског центра  али и о новим дечјим игралиштима која ће бити направљена у граду у наредном периоду.

Према Закону о одржавању дечјих игралишта постоје нови стандарди који су веома ригорозни.  На територији Града има 35 таквих игралишта и у наредном периоду радиће се на томе да све поломљене справе буду уклоњене и замењене новим, како би игралишта била безбедна и сигурна за децу,каже Ненад Ђорђевић градски већник.  

-Уредићемо кошаркашки терен у насељу Чешељ и изградићемо ново дечје игралиште са тобоганом и округлом љуљашком, биће и клацкалица, клупица около. Постојећи кошаркашки терен на тој локацији ћемо преуредити, пресвући,поставићемо нове кошаркашке табле и уредити комплетно простор на задовољство младих који живе у том делу града. У улици Генерала Белимарковића се налази парцела од 200 метара квадратних у власништву града где ће такође бити направљено дечје игралиште. У насељу Ледене стене у плану је да се постојеће игралиште преуреди и да се замене справе за играње које су тренутно у веома лошем стању и небезбедне за децу.''

На простору код Спортског центра наставља се са уређењем спортских терена,како би у периоду пред нама могао маскимално да се користи, каже већник.

- Наручени су контејнери за одлагање смећа ,клупе су набављене и требало би ускоро да се наместе. Осветљење је спремно и наручена је нова косилица. Ова зелена површина биће безбедна за децу и фукционална током лепих дана који су пред нама. Раније је ту било неосветљено и небезбедно и били смо у обавези да средимо тај простор, додаје наш саговорник.

Наручено је седам нових справа за теретану на отвореном која увелико функционише и која је смештена поред малог фудбалског игралишта на Спортском центру а  у плану је да се три оштећена тобогана  замене новим, како би деца могла безбедно и несметано да се играју, додаје већник.

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 08 април 2021 13:06

 Велики успех постигли су ученици Oсновне школе'' Светозар Марковић'' на такмичењу светског типа, под називом Brainfinity, пласиравши се у финале. За  сада су први, а надају се да ће тако бити и јуна у Београду.

Они су креативни, паметни, дешифранти, брокери, истраживачи, једном речју, они су сјајни, а зову се 4С. Они су потврда бесконачних могућности мозга, како се и само такмичење зове, Brainfinity. Зову се Младен, Јана, Петар и Сара и сви се презивају на С, па одатле и име 4С.

-У задацима ми се допало то што су интересантни, што нису као обични задаци из математике, свидело ми се што треба да се размишља. Те задатке, ако је неко интелигентан, а не воли математику, он ће ипак моћи добро да их уради, јер они нису толико везани за математику, колико за логичко расуђивање, каже Младен.

Берза је била веома занимљиво такмичење. То је била онлајн берза, имали смо 20 хиљада долара на располагању и улагали смо их у акције. Нисмо куповали одмах много акција него по мало, оне које су тражене и којима вредност расте. Та берза је трајала месец дана и ту смо освојили прво место и победили смо, чак и оне који су је направили, каже Јана.

Ово такмичење је мање стресно и имамо доста времена да радимо задатке, месец дана, док на такмичењу имамо два сата и немамо помоћ интернета, задаци су логични и раде се преко комјутера, каже Петар.

Ово такмичење ми је било врло занимљиво. Ми смо били најбољи другари и тако смо се спојили, више смо разговарали и научили смо нешто ново, каже Сара.

Ради се о креативном решавању логичних задатака, а услов за такмичење је да сваки тим има свог наставника ментора, који им је подршка и током изазова и током финала.

-Ово такмичење се веома разликује од класичних такмичења. Ја сам наставница математике и разлика је у томе што се овде развија логичко расуђивање и истраживање код деце. Деца сама истражују задатке, решавају их, на располагању су им сва могућа средства, помоћ ментора, родитеља, интернета. Трећу годину се организује у Србији, а ове године је била велиак конкуренција. каже менторка Доминка Трајковић.

Екипа школе ''Светозар Марковић'' је међу 130 екипа обезбедила пласман у финале. Остаје нам само да им пожелимо срећу у финалу.

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 08 април 2021 13:58

У циљу припреме ученика осмог разреда, наставника и школа за завршни испит, пробни завршни испит биће одржан у свим основним школама по следећем распореду:

  • у петак, 9. априла 2021. године, у 13 часова, полагање пробног теста из математике, 
  • у суботу, 10. априла 2021. године, у 9 часова, полагање пробног теста из српског/матерњег језика,
  • у суботу, 10. априла 2021. године, у 11.30 часова, полагање пробног комбинованог теста из биологије, географије, историје, физике и хемије. 

Решавање тестова траје 120 минута. 

Пробни завршни испит одржаће се у школи, у групама ученика, не већим од 15, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Пробни завршни испит верна је симулација процеса завршног испита, где ученици и запослени пролазе кроз утврђене процедуре испита – време доласка, потребан прибор, поступање и правила пре, у време и након завршног испита, организација простора и рада, улоге одељењског старешине, дежурних наставника, супервизора и друго. Циљ организовања пробног завршног испита је и провера колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду. 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремили су испитни материјал који је достављен школама преко надлежних школских управа.

Полазници трећег циклуса програма функционално основно образовање одраслих  (ФООО), у оквиру пробног завршног испита, у петак, 9. априла 2021. године, у 13 часова, полагаће јединствени тест који садржи задатке из предмета Српски језик, односно матерњи језик, из предмета Математика и из природних и друштвених наука који обухватају садржај из наставних предмета Биологије, Географије, Историје, Физике и Хемије, као и опште компетенције, заједничке за поједине природне и друштвене науке.

 

Извор: сајт Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Ученици шестог разреда ОШ „Светозар Марковић“ из Врања остварили велики успех. Пласирали су се у финале Brainfinity такмичења.

Ово такмичење је светског типа, а од прошле године први пут се организује и у Србији. Организатор је Институт за модерно образовање.

Основна школа „Светозар Марковић“ се ове године први пут пријавила и ученици шестог разреда, односно екипа под именом 4С освојила је прво место у досадашњем делу такмичења. Очекује их финале у Београду.

Brainfinity je аутентично такмичење намењено свим петацима, шестацима, седмацима, осмацима и средњошколцима који желе да се опробају у креативном решавању логичких задатака и да за то освоје вредне награде. Услов за учешће је да сваки тим има свог наставника који ће их усмеравати и пратити њихово учешће на такмичењу. Њихов наставник-ментор им је највећа подршка и током изазова и током финалног надметања.

Тим 4С Основне школе „Светозар Марковић“ предводи њихова наставница математике Доминика Трајковић. Она не крије задовољство због успеха својих ученика.

- Када су се пријавили као група, имали су задатак да осмисле лого своје групе и сваког месеца од септембра до марта су добијали по један задатак. Учествовало је 50 екипа, а само пет иде на финале у Београд, међу њима и наша екипа из Врања“, каже наставница математике.

- Ово такмичење подстиче креативност, колаборацију и логичко расуђивање. Тим пре је ово велики успех наших ученика, наше школе али и града, каже директорка школе Тијана Ђокић.

Због епидемиолошке ситуације, досадашњи ток такмичења одржаван је онлајн. О детаљима финала знаће се у наредном периоду.

 

Дан студената, 4. април, обележава се у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић. Тим поводом професор доктор Милош Николић, менаџер Студије на даљину ПЕП упутио је честитику свим академским грађанима:

"Поводом данашњег празника, који баштини најузвишеније идеје, а које су млади одувек најбоље разумели у сваком друштву, желим вам добро здравље, али и добру фокусираност на стицaње нових знања у овим тешким околностима које су задесиле човечанство. Учење је увек била најбоља инвестиција сваког појединца која резултира немерљиво великим бољитком за цело друштво", истакао је Николић у честитки.

 

Последњи пут измењено недеља, 04 април 2021 19:13
Страна 1 од 122

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter