Одржано предавање на тему „Сензитивни период у моторичком развоју код младих“

Најпризнатији професор из области спорта и физичког васпитања, Владимир Копривица, одржао је данас на Педагошком факултету предавање на тему „Сензитивни период у моторичком развоју код младих“.

Биографија професора Копривице је застрашујућа у позитивном смислу. Цео живот посветио је младима. Радио је као предавач, инструктор скијања и пливања, као кондициони тренер у више кошаркашких клубова, није га заобишло ни стрељаштво, а ни шах.

„Нема горе ствари од лењости. Ако је лење тело оно ће пропасти, ако је лењ дух он ће пропасти. Људска природа је таква да морамо да се крећемо, јер чим то не чинимо природа налази начин да нам се освети“, рекао је Копривица у свом излагању.

„Дошао сам са темом којом се бавим и која је изузетно важна за младе људе. Сензитивни периоди су осетљиви периоди у развоју моторике, и суштина је у томе да се све моторичке способности не развијају истовремено, оне имају своје периоде које називамо осетљивим и унутар њих осетљиве периоде када мора доћи до стимулације способности. Ако до тога не дође то се касније не може надокнадити. А стимулација може бити кроз различите врсте активности, све остало је форма“.

Како каже, помоћи некоме да се определи да ради нешто што може добро да ради је велика срећа.

„Кад човек уђе у амфитеатар, када уђе у неку салу, када изађе на терен пред младе људе, мора бити искрен и мора доћи са енергијом и љубављу. Нико не може никога мотивисати ако лично није мотивисан. Ако је неко талентован да нешто ради, он ће успевати на том путу, постизати боље резултате и тај мотив ће бивати све јачи“, закључио је професор Копривица.

Декан Педагошког факултета проф. др Зоран Момчиловић најавио је да је ово прво предавање у једном серијалу који ће уследити на факултету.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 децембар 2018 16:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одржан састанак са организаторима такмичења „Србија у ритму Европе” - Радио Телевизија Врање https://t.co/WwZ4rT8nAm via @tripplesworld
Мере заштите од пожара - Радио Телевизија Врање https://t.co/na9GEOHrDm via @tripplesworld
Стојменовић: Руска црква у Кривој Феји биће посвећена руским војницима који су пре 100 година направили пут Врањска… https://t.co/C3dymVlTRm
Follow RTV Vranje on Twitter