Образовање на мигрантској рути

У Економској школи наставу похађа осморо миграната. Од пре неки дан четворо њих почело је и са редовним програмом за ученике треће године. Сви ученици школе им помажу и кажу да је новонастала ситуација много помогла у развијању толеранције и поштовања различитости.

 

Када су мигранти кренули у школу заједно са српским ученицима, мишљења су била подељена, чак и међу самим ђацима, признају они.

Међутим, како је време пролазило, они су постали нераздвојни пријатељи, а са многима се друже и приватно, излазе и разговарају о свему. Бахар Ракеи и Сетарех Рауфи кажу да им није лако, али да су се лепо уклопиле и да су добро прихваћене.

''Ја се у овој школи осећам врло лепо, јер је школа одлична, врло сам срећна, јер су ми пријатељи добри'', каже Сетарех Рауфи, ученица.

''Ишли смо у музеј са пријатељима и то ми је било занимљиво, пријатељи су љубазни, не знамо добро језик, не можемо баш скроз да се разумемо'', додаје Бахар Ракеи, ученица.

''Договорили смо се да њих поведемо у обилазак града и на тај начин шаљемо једну лепу поруку о нама као народу'', појашњава Филип Стојановић, ученик.

''Присуствују скоро свим часовима, а ми им помажемо колико можемо, преводимо им на енглески језик'', истиче Филип Ристић, ученик.

''Ја чак могу да кажем да редовно излазим са једном од њих, мислим да су јако добро прихваћени и да се сада разлике не примећују као раније'', рекла је Анђела Аритоновић, ученица.

Ово је друга школска година како Економско трговинску школу похађају ученици мигранти.

''Прошле школске године имали смо седам миграната, па је остало четворо до краја, а сада, ове школске године је од октобра кренуло осморо њих, долазили су скоро два месеца на додатне часове српског и од данас смо их укључили у редовну наставу, што је прихватило само њих четворо'', закључује Јелена Тасић, педагог.

У овој школи годинама уназад обележава се и Међународни дан толеранције, а ове године то је била прилика да се ученицима мигрантима покажу све знаменитости града.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одржан састанак са организаторима такмичења „Србија у ритму Европе” - Радио Телевизија Врање https://t.co/WwZ4rT8nAm via @tripplesworld
Мере заштите од пожара - Радио Телевизија Врање https://t.co/na9GEOHrDm via @tripplesworld
Стојменовић: Руска црква у Кривој Феји биће посвећена руским војницима који су пре 100 година направили пут Врањска… https://t.co/C3dymVlTRm
Follow RTV Vranje on Twitter