Одштампајте ову страницу

Матура под школским кровом

Од вечерас у свим основним школама у Врању и околини ученици који завршавају осми разред прославиће малу матуру и тако се опростити од наставника и учитеља са којима су провели, како многи кажу, незаборавних осам година. Обавезујуће упуство ресорног министарства да се матурске вечери морају организовати у школама, у почетку је за мале матуранте, родитеље и наставнике изазивало незадовољство. Данас се међутим, сви радују што ће матурско вече бити организовано у школама.

Осми разред у Врању и околини завршава 1029 ђака. Према упуству Министарства просвете које је обавезујуће, сви ће прославити матуру у школама које су похађали. Када је реч о сеоској деци, она ће матурско вече обележити у матичним школама.

У Основној школи “Светозар Марковић” у Врању уз сагласност родитеља, савета родитеља, ђачког парламента и малих матураната, свечана вечера биће организована у холу школе.

И мали матуранти су у почетку били скептични по питању организовања матурске вечери, док данас не крију задовољство што ће се од наставника опростити у просторијама школе.

Поређења ради, уколико би се матура организовала у неком од ресторана свечана вечера би коштала око хиљаду и 6оо динара, док у школи, мени из једног приватног ресторана износи 950 динара. За матурско вече родитељи треба укупно да издвоје хиљаду 4оо динара, јер је школа ангажовала музички бенд и приватно обезбеђење, а биће дежурни и полицајци. Ђацима није дозвољено конзумирање алкохола, и моћи ће да остану до два сата после поноћи, када их родитељи већ могу чекати испред школе. Било како било, и ова генерација ће памтити матурско вече. С годинама се заборави простор, памте се само лепи или мање лепи тренуци школовања и све оно што чини најбољи период живота...

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 31 мај 2012 12:29