Шарчевић и Шахини о уџбеницима на албанском

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Младен Шарчевић, министарка образовања, спорта и омладине Републике Албаније, Беса Шахини и председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу , Зоран Станковић састали су се у просторијама Економског факултета у Бујановцу. Тема састанка били су уџбеници на матерњем језику за ученике албанске националности, око чега је постигнут заједнички договор, а са циљем да се до првог септембра у наставу  уведе што више уџбеника на албанском. Након састанка Шарчевић и Шахини са сарадницима обишли су основну школу у Биљачи.

На преводу уџбеника за ученике албанске националности радиће преводиоци из Албаније и са Филолошког факултета у Београду, док ће један део уџбеника вероватно бити преузет из Албаније, уколико експерти радног тима из две земље процене да је то могуће и у складу са планом и програмом, договорено је на састанку у Бујановцу.

''Знамо да је будућност неизвесна што се тиче радних места за десет или двадесет година, као и то где ће да живи наша, како албанска, тако и српска омладина, али оно што је битно за све је изградња основних вештина и компетенција у образовању али и уопштено у животу. Министар Шарчевић изразио је такође вољу и жељу да се прилике у образовању побољшају, а ми вам дајемо на располагању нашу литературу, наше текстове, наше експерте, знање, како би се постигао заједнички циљ у образовању и очекујемо добру сарадњу у будућности,'' рекла је овом приликом министарка Шахини. Она је још додала да ће школским библиотекама албанских школа поклонити један део књига.

Министар Шарчевић истакао је да он и министарка Шахини негују исте вредности и да је завет према свој деци што квалитетније образовање, на чему ће се континуирано радити: ''Ми можемо да преведемо значајан део уџбеника укључујући и преводиоце из Албаније, али и Филолошког факултета, смера албанологије у Београду. Такође можемо и да искористимо један део уџбеника из матичне државе, тако да ће наши експерти из Завода за унапређивање васпитања и образовања, заједно са експертима из тиранског Института који се бави истим питањем израде курикулума у Албанији то погледати. Закључак је да ћемо имати два радна тима који ће врло брзо кренути да раде путем мејлова, на територији Србије и Албаније, да би се до првог семптембра припремило што је могуће више уџбеника за реформисане планове и програме првог и другог, као и петог и шестог разреда основне школе.''

Министар Шарчевић је изразио и велико задовољство што је на овом састанку покренута и тема наставе и услова учења српске мањине у Албанији. Састанку су присуствовали и представници општине Бујановац и Националног савета Албанаца и сарадници. Министар Шарчевић и Министарка Шахини након састанка обишли су основну школу ''Десанка Максимовић'' у Биљачи, где су још једном подсетили на важност квалитетних уџбеника на матерњем језику који ће пратити реформисане планове и програме, али и на услове образовања у поменутој школи.

''Ова школа се реновира у потпуности, ушла је у програм за ову годину. Пројекат је готов, око 100 милиона динара се планира да се школа у потпуности адаптира, а и школа ради у једној смени тако да ће се укључити у пилот пројекат рада у јендој смени са продуженим боравком, а следи нам и опрема из ИТ дела да би се школа модернизовала, '' рекао је министар Шарчевић.

Министри ће се поново састати већ почетком јуна на Самиту министара у Београду када ће бити настављени разговори о важним питањима два народа.

                                              

 

                                                

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 06 мај 2019 17:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter