Одштампајте ову страницу

Велико интересовање за ИТ одељење у врањској Гимназији

Развој ИТ сектора је један од приоритета Владе Републике Србије и према званичним информацијама, Србији у овом тренутку недостаје 15.000 ИТ стручњака. Гимназија у Врању другу годину за редом отвара врата ИТ одељења свим заинтересованим ђацима. У току је припремна настава за полагање посебног пријемног испита из математике. ИТ одељење је у врањској Гимназији отворено прошле године и веома је популарно међу ученицима о чему говори податак да је 20 ученика положило пријемни испит, а исто толико није задовољило основне критеријуме. Ове године заинтересованост је још већа, тако да се будући средњошколци утркују ко ће се боље припремити за пријемни испит.

''Уписала сам овај смер зато што волим информатику и математику. Сматрам да након завршетка овог смера имамо веће могућности за упис на жељени факултет. Задовољна сам професорима, знањем које стичемо овде и мислим да добро радимо'', каже Сташа Алексић,ученица 1.разреда Гимназије.

''Овај смер представља будућност која чека на младе и способне људе који су спремни да пруже квалитет јер информатика представља новину и нешто што је јако лепо и корисно. Ја сам то увидела откада сам уписала овај смер'', каже Милица Станковић ученица 1.разреда Гимназије.

Специјализовано одељење окупља ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику и то су ученици са израженим дигиталним компетенцијама, који ће по завршетку школовања имати високо знање о програмирању и рачунарским мрежама.

''Заинтересованост ђака је велика и ове године што потврђују припремни часови из математике, која ће се полагати на пријемном испиту. Тренутно имамо 25 ученика који се припремају за пријемни испит а сигуран сам да ће их ускоро бити још више'', каже Игор Николић, професор информатике и рачунарства.

После завршеног ИТ смера у Гимназији ученици већ имају могућност да раде и постану део иновативних стартап компанија, али и да упишу одговарајуће факултете. Такође своје знање и вештине које стекну могу применити у веб дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне.

''С обзиром да се ради о смеру који је атрактиван и који се промовише на сваком кораку, имамо велику подршку Владе републике Србије и Министарства просвете и по питању едукације наставника али и технике. Добили смо компјутере прошле године. Из тог разлога настава у том одељењу мора да буде организована тако да се поштују стандарди који су неопхoдни'', каже Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије.

Рок за пријављивање за упис је од 13. до 17.маја. полагање посебног пријемног испита је 2.јуна и биће организован превоз. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 08 мај 2019 14:09

Сродни чланци