Одштампајте ову страницу

Промоција дуалног образовања у Хемијско-технолошкој школи

У Хемијско-технолошкој школи у Врању организован је Дан отворених врата. Ученици осмог разреда били су у прилици да се упознају са значајем дуалног образовања и са новим смером који ће бити отворен у овој образовној установи. Циљ данашњег окупљања у овој школи је упознавање ученика осмог разреда са значајем дуалног образовању, како се оно реализује и који су то бенефити за ученике који се определе за један од 35 образовних профила који се организују по дуалном моделу. Ученици који завршавају осмогодишње школовање и који се налазе пред првом важном прекретницом у животу, делимично су упознати са појмом дуалног образовања.

„Данас смо се детаљније упознали са тим шта је то дуално образовање и сматрам да ће нам то предзнање итекако помоћи у доношењу одлуке о томе коју средњу школу да упишемо и који смер”, каже Јована Стојановић, ученица ОШ „20.октобар” Власе.

„Дуално образовање је спој практичне наставе и теоријског дела. Уписаћу смер оператер за израду намештаја. Допада ми се то, мој отац је то завршио, упознат сам са проблематиком и занимљиво је, каже Вељко Златановић”, ученик ОШ''Предраг девеџић'' Врањска Бања.

Привредна коморе Србије је спона између привредника и ученика и она има улогу да препознаје профиле оних занимања која су потребна у привреди и да заједно са Министарством просвете ту сарадњу реализује кроз нови Закон о дуалном образовању.

„Они ученици који похађају средње стручне школе попут ове, у првом разреду ће два од пет радних дана проводити за машинама на практичној настави, а три дана у теоријској настави. У другој и трећој години ће чак три дана имати практичан рад. Тако да су по завршетку средње школе то готови радници, оспособљени и стручни да раде за машином” каже Горан Јовић, директор Привредне коморе Србије за Јабланички и Пчињски управни округ.

Хемијско- технолошка школа ове године по први пут имаће профил оператер за израду намештаја.

„Циљ нам је да што више ученика привучемо и анимирамо и да променимо перцепцију младих људи и њихових родитеља, шта овај дуални профил подразумева и које су користи за ученике по завршетку овог трогодишњег профила”, каже Ивана Ковачевић,виши саветник у Служби за дуално образовање у Привредној комори Србије.

За практичан рад у фирмама ученици ће имати накнаду у износу 70 % од минималне просечне зараде што би у првој години износило око 5.200, а у другој 7.800 динара.

„Узимајући у обзир околности које намеће дуално образовање, односно да ученици поред теоријског знања имају и могућност практичног усавршавања код наших привредних субјеката на најсавременијим машинама, уз помоћ инструктора који су прошли обуку и уз могућност да им презентују рад у оквирима које ће сутра по завршетку бити њихово природно окружење, мислим да је заинтересованост ученика прилично велика”, каже Небојша Станковић, директор п.о. Хемијско технолошке школе.

Ова промотивна кампања организује се на нивоу читаве територије Републике Србије у којој учествују локална самоуправа, школе, компаније и Привредна комора Србије.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 29 мај 2019 14:26

Сродни чланци