Све већа примена електронских дневника

Процес дигитализације у школама почео је још пре неколико година. Увођењем дигиталних учионица, информатичких одељења, затим електронских дневника и као најновије, предмета информатика и у нижим разредима. На територији Школске управе Лесковац, која покрива Пчињски и Јабланички округ од 130 школа, 100 већ успешно користи електронски дневник. Претпоставља се да ће до почетка нове школске године и преосталих 30 успети да уведе овај савремени вид евиденције и праћења успеха ученика.

Увођење електронског дневника почело је пилот пројектом у школама које су саме процениле да имају капацитета за тако нешто. Министарство је у наставку помогло да се овај процес спроведе у свим образовним установама које имају услова за то. Пчињски и Јабланички округ могу да се похвале успешном реализацијом пројекта „Е просвета“.

"Од укупно 130 школа на територији оба округа, већ 60 користи електронски дневник, 40 је ове школске године почело. Остало је још тридесетак и то најчешће у издвојеним одељењима због техничких проблема. У току су активности да се проблем реши увођењем бежичног интернета и комплетно буду покривене све школе. Електронски дневник је наша будућност. Ове године ће на завршном испиту бити присутна једна новина, а то је да ће један део испита бити дигитални, а то је прегледавање", каже Марина Илић- начелница Школске управе Лесковац.

И ако су на почетку увођења е – дневника били скептични сви, показало се да је ова новина донела много тога доброг. Највише користи имају родитељи који у сваком моменту могу да виде оцене своје деце, као и број изостанака.

"Оцене у дневнику види само наставник свог предмета, то је оно што је изузетно добро. Оцене морају да се унесу у одређеном периоду, поступак тражи ажурност. Оно што је похвално за све школе које су увеле електронски дневник, што сам чула од директора, да су се они организовали на нивоу установа. Користе своје ресурсе, наставнике информатике, наставнике  разредне наставе који су информатички писменији, па су организовали обуке на нивоу школе у оквиру стручног усавршавања у школи", каже Марина Илић.

Према евиденцији министарства у Србији још око 300 школа или издвојених одељења није електронски опремљено. Интенција је да тај посао буде завршен у идућој години.

Тада ће папирни дневник дефинитивно отићи у историју.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 10 март 2020 15:06

3 Коментара

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Без жртава короне у Србији. Још 34 нова случаја вируса ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/mdpUuOXkWo via @tripplesworld
Земља сува – овогодишњи приноси биће умањени - Радио Телевизија Врање https://t.co/Rr8Z9xj3cn via @tripplesworld
Глигоријевић: Круна нашег рада пројекат „Унапређење тржишне и пословне способности станара у оквиру инкубатора“ - Р… https://t.co/sY5xNT6NYj
Follow RTV Vranje on Twitter