Ускоро се завршава онлајн настава и од 1. јуна креће распоред у коме ће ђаци моћи да поправе оцене уколико су незадовољни, али и да матуранти положе још један битан испит.   

Од суботе 6. јуна креће припремна настава, која по закону траје 10 дана. Мала матура биће одржана 17, 18. и 19, јуна. Како би осмаци што лакше прошли кроз своје обавезе и пре мале матуре биће им подељени тестови налик званичним задацима.Полагаће се у учионицама у малим групама. Повратка у школе због редовне наставе нема. Министар просвете и науке Младен Шарчевић најавио је повратак школараца у клупе. Први који ће посетити своје школе биће осмаци. У календарском распореду који је уређен новим Правилником, 3, 4. и 5. јуни ће бити дани за осмаке који немају закључене оцене или желе да поправе.

Првог јуна осмацима ће бити дата два теста – матерњи и комбиновани. Понеће га кући и решавати. Наредног дана 2. јуна добиће математику коју ће решавати у школи, како би се привикли на атмосферу учионице, али и практично видели како ће све изгледати када буду имали и званични тест , појашњава министар.Он додаје да је онлајн проба мале матуре била да ђаци сами процене колико знају. Та питања су била затвореног типа – да се заокружи, изабере понуђени одговор. Ова проба ће бити озбиљнија провера знања јер ће задаци бити такозваног отвореног типа, баш као што су и питања на званичном испиту. Завршни тест ће бити рађен у учионици, по сменама, јако мали број деце у истом тренутку, свако ће бити удаљен четири квадрата, што је у складу са епидемиолошким мерама. Биће контролора и наставника. Министар истиче да тестови неће бити прелаки, али ни претешки, и да се код састављања питања водило рачуна о периоду који је иза нас.

Друга недеља јуна, а када осмаци заврше део својих припрема за малу матуру, биће за петаке, шестаке и седмаке. Имаће осам наставних дана да се поправе и закључе оцене тамо где то није могло на даљину, или ђаци сматрају да могу боље или родитељ инистира. Ђаци од првог до четвртог неће морати да долазе.

Од 1. јуна крећу активности у средњим школама од поправљања и закључивања оцена првих дана јуна до велике матуре, која ће трајати три дана од 4. до 6 јуна. У школу 1, 2. и 3. јуна долазе само матуранти и то су дани за закључивање оцена , каже министар.

Матуранти који су завршили све своје обавезе имају битан датум – 24. јун када је пријављивање за жељени факултет. Они млађи средњошколци 1, 2. и 3. разред своје оцене могу да поправљају када матуранти напусте школу. Имаће две недеље уколико желе да поправе оцене и то почев од 8. јуна. Своје утиске о онлајн настави преносе нам врањски Гимназијалци.

Сташа Алексић, 2. разред Гимназије каже да је онлајн настава доста добро организована у њиховој школи. "Професори нам достављају потребан материјал. По потреби нам држе додатне часове, поготово што сам ја на информатичком смеру те смо доста времена проводили за компјутером што је и потребно тако да смо из ове ситуације извукли најбоље", објашњава Сташа.

Јелена Антић, 4.разред Гимназије каже да онлајн наставу приводе крају с обзиром да се матуранти раније распуштају."Задовољна сам, било је лакше јер смо више времена проводили код куће, а истовремено смо учили'', каже Јелена. 

Јована Стојевић 4.разред Гимназије нам прича да јој је генерално, одговарала онлајн настава јер ионако сама воли да чита и учи. "Нисам морала сваке недеље да размишљам о тестовима, било је опуштеније. Мислим да све може да се савлада уколико ученик жели да учи'', каже Јована. 

Министар Шарчевић наглашава да ће се у наредном периоду спровести све епидемиолошке мере заштите у школама, дезинфекција простора, долазак у малим групама и у различито време, рад школске установе од ујутро до увече, како би имали амбијент са што мање људи на једном месту.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 мај 2020 13:58

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter