Довољно места за упис у средње школе у Пчињском округу

Ученици основних и средњих школа препремају се за упис у жељене школе или на факултете. С обзиром на новонасталу ситуацију изазвану епидемијом корона вируса, они су морали да се прилагоде новинама у настави, али и начину полагања.

 Полагање пробног завршног испита је одржано, те су матуранти могли да се упознају са измењеном процедуром полагања у новонасталој ситуацији. ''Прави'' тест из Српског језика они ће полагати 17. јуна, из математике 18., а комбиновани тест 19. јуна од 9 до 11 часова. Ове године новина је оптичко прегледавање тестова и омотнице на тесту.

За ученике је највећа новина та омотница, а она се по први пут попуњава и ту се уноси шифра кроз бојење неких кружића, а вероватно их то највише збуњује, а бојење тих кружића је битно због оптичког учитавања теста, каже Јовица Стевановић, просветни саветник.

Припремна настава реализује се путем трећег канала РТС-а, а биће у смањеном капацитету организована и у школама. Свих 2075 осмака са територије Пчињског округа, од тога 794 из Врања биће распоређени у средње школе, јер има довољно места.

За све ученике у средњим школама планирали смо довољан број за упис, тако да за територију Пчињског округа имамо 2210 места за упис, од тога 1880 у четвртом степену и 330 у трећем степену стручне спреме. Што се тиче Врања 920 места имамо за упис у средње школе, од тога 150 места за упис у трећи степен наглашава Стевановић.

Ове године капацитет је смањен за 1 одељење у Техничкој школи, а одобрена су три смера по принципу дуалног у Пољопривредно-ветеринарској и Хемијско-технолошкој школи.

Привредни субјекти су били заинтересовани и мислим да ће најбоље протећи упис у Владичином Хану, нешто мање интересовање је овде у Врању, али се надам да ће ситуација да се поправи. Пријављивање тих ученика за упис је данас и сутра и они се јављају матичним основним школама, о томе достављају податке и то се евидентира у бази података, наглашава Стевановић.

Полагање пријемног испита за упис у специјализовано ИТ одељење врањске гимназије је 10. јуна  у Врању, након чега следи полагање пријемног испита за упис у Музичку школу од 12. до 14. јуна.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 04 јун 2020 15:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter