Дигитализован процес завршног испита

Завршни испит ове године се први пут реализује дигитално по питањиме припреме, прегледавања и обраде тестова. То представља новину за ученике или родитеље, али су они на пробном завршном могли да се упознају са новим начином полагања.

Завршни испит за основце је 17. 18. и 19. јуна. Резултати сва три теста завршног испита биће објављени 23. јуна 2020. године на сајту: https://zios.mpn.gov.rs. Дакле, нема више одлазака у школу и тражења тестова на увид уколико има потребе за жалбом, већ ће се то процењивати онлајн увидом у тестове, објавило је Министарство просвете.

Ове године је први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледавања и обраде тестова.

Узимајући у обзир проблеме који су се претходних година дешавали услед ангажовања екстерних штампарија, ове године је у складу са препоруком Заштитника грађана обезбеђен професионални штампач како би се процес припреме, штампања и паковања тестова обављао централизовано у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Шифровање самих тестова је такође унапређено и сваки тест садржи QR код који ће на самом тесту бити везан за појединачног ученика, што цео процес чини анонимним до краја прегледања. Раније је у процес мануелног шифровања и дешифровања тестова било укључено више од 5.000 шифраната, а дигитализацијом процеса то је избегнуто.

Дистрибуција се врши у сарадњи са Поштом Србије, тестови се додатно пакују у њихове запечаћене кутије.

Комплетан процес контролисаће и припадници полиције. Након што ученици ураде тестове, тестови се упаковани по истом запечаћеном принципу, возилима Поште враћају у Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

У Заводу је централизовано скенирање свих тестова и од тог тренутка је цео процес дигитализован. Ово је веома значајан искорак у односу на претходне године када су наставници тестове у папирној форми прегледали у школама, што је због више фактора доводило до евентуалних грешака које ће се дигитализацијом избећи.

Софтвер, који је направљен специфично за ову намену, питања затвореног типа ће прегледати аутоматски, а питања отвореног типа слати овлашћеним наставницима да прегледају путем рачунара.

Наставници неће знати чији тест прегледају, а свако отворено питање ће бити послато на преглед код два наставника како би се обезбедила непристрасност и избегле евентуалне грешке у прегледању.

Оваквим поступком се постиже максимална транспарентност и објективност у прегледању тестова, а штеди се и време које наставници треба да утроше за прегледавање.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 јун 2020 14:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter