Осмаци полагали комбиновани тест

Ученици завршних разреда основних школа полагали су комбиновани тест који је садржао питања из историје, биологије, физике, хемије и географије. Претходна два дана проверили су знање из математике и српског, односно матерњег језика. Прелиминарни резултати биће познати 23, а коначни 28. jуна.  На територији Пчињског округа 2075 осмака уписује се у средње школе, у Врању 794.

Будућим средњошколцима и њиховим родитељима није било лако ове године. Најпре су наставу пратили он лајн, на пробном завршном тесту су се упознали са новинама које се односе на припреме, прегледавање и обраду тестова, а затим су све то морали да примене у пракси. Ученици су завршни испит полагали по унапред утврђеним епидемиолошким правилима. У учионици је могло да буде највише 9 ученика, који су били распоређени на прописаној удаљености. Није било дозвољено коришћење папира, дигитрона, мобилних телефона, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.  

Прелиминарни резултати за 2075 осмака из Пчињског округа требало би да буду познати 23. јуна. На основу успеха од шестог до осмог разреда ученици могу да освоје 60 бодова, на тесту из математике и српског односно матерњег највише по 13, а на комбинованом 14 бодова.

Надлежни кажу да ће бити довољно места за све ђаке, јер је у округу предвиђено  2210 места за упис, од тога 1880 у четвртом степену и 330 у трећем степену стручне спреме.

У Врању је обезбеђено 920 места за упис, од тога 150 места за оне који се школују у трећем степену

Ове године капацитет је смањен за 1 одељење у Техничкој школи, а одобрена су три смера по принципу дуалног у Пољопривредно-ветеринарској и Хемијско-технолошкој школи.

Завршни испит, на територији целе земље, полагало је око 68 хиљада кандидата, а у школама у Србији има 76.500 слободних места.

Да ли су освојили довољан број бодова и могућност да упишу жељену школу будући средњошколци ће сазнати 28. јуна. Водило се рачуна и о онима који су били онемогућени да полажу испит због инфекције корона вируса или неких других здравствених тегоба. За њих је обезбеђен августовски рок.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Гимназијалци нижу успехе - Радио Телевизија Врање https://t.co/vBdfiHYhq5 via @tripplesworld https://t.co/LZZkvJQ9lN
Почела масовна вакцинација становништва - Радио Телевизија Врање https://t.co/jpugFBS325 via @tripplesworld https://t.co/jYVfBtJgEw
Данас је Свети Јован Крститељ - Радио Телевизија Врање https://t.co/sX077ucUA9 via @tripplesworld https://t.co/oSrEA4lpJF
Follow RTV Vranje on Twitter