Одштампајте ову страницу

Емилија и Ђорђе: Желимо да се млади укључе у процес доношења одлука

Емилија Миленковић и Ђорђе Стојановић, врањски гимназијалци завршне године су  били у посети Палати Србије и Министаству омладине и спорта. Том приликом су разговарали са министром Вањом Удовичић на тему младих, омладинске политике, положаја младих на националном и локалном нивоу, као и начинима за активно укључивање младих у доношење одлука и друштвеним токовима.

Гимназијалцима је ову прилику пружио пограм Светионик знања у оквиру Алумни семинара који се организовао у Београду. Као бивши учесници, а садашњи алумни ментори, Емилија и Ђорђе су се показали као млади лидери у пољу омладинског активизма и питањима везаним за младе, па су, као такви, добили могућност да своје идеје, предлоге и ставове искажу министру.

''Министар се потрудио да нам тај разговор буде пријатан. Ја сам конкретно поставила питање на који начин можемо да укључимо младе у доношење одлука и планирање омладинске политике на локалу, али и националном нивоу и како, генерално, да се мишљење младих чује, али и уважи и да они партиципирају у доношењу одлука. Причали смо и о младима у руралним срединама и мањим градовима као што је Врање. Генерално смо се бавили квалитетом живота младих, каже  Емилија Миленковић, ученица гимназије.

''Имали смо могућност да му поставимо питања о неким програмима министарства, шта планирају да раде, како да укључе сексуално образовање у редовну наставу и слично. У суштини, разговарали смо о разним темама, покрили јако велики спектар тема и на самом састанку и након састанка у мало мање формалном маниру, '' наглашава Ђорђе Стојановић, ученик гимназије.

Емилија и Ђорђе су сложни у мишљењу да млади немају довољну подршку, да су често схваћени неозбиљно и неспремно да реализују своје идеје, али да им само треба дати шансу и успех неће изостати, што се показало и у оквиру програма Светионик знања, у коме је Врање заузело пето место захваљујући идеји Гимназијалаца о културном мапирању града.

Такође, у оквиру семинара гимназијалци су посетили Музеј Николе Тесле као и Храм Светог Саве, а такође су имали прилику да слушају разна корисна предавања, друже се са вршњацима и размењују знања и искуства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 фебруар 2021 14:03

Сродни чланци