Од октобра дуално образовање и на факултетима

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обратио се данас видео поруком на студентској онлајн конференцији посвећеној дуалном образовању на високошколским установама и указао на области на којима Министарство ради, а које су  од интереса за студенте, јер тичу се нових могућности за образовање и нових оквира за учешће студената, не само у универзитетском животу, већ и у креирању јавних политика. 

Министар је најавио да ће прва новина бити доступна студентима већ од наредне академске године, а тиче се дуалних студија. „Оно што добијете кроз овај модел јесте спремност да се суочите са свим радним обавезама на послу, јер познајете процес и систем рада, начин и канале комуникације”, рекао је Ружић и објаснио да овај начин студирања подразумева теоријску наставу, рад у компанији и менторство.

Израда и креирање студијских програма је сада у рукама факултета и компанија које траже заједнички интерес за реализацију оваквих студијских програма. Интересовања има и верујем да ћемо већ од октобра 2021/2022. године имати прве студијске програме у области одевног инжењерства и дизајна, ваздухопловног машинства и пејзажне архитектуре”, рекао је министар.

Ружић је рекао са су Србија и њени студенти на сигурном путу да први пут добију Закон о студентском организовању.

Овај закон доноси нове могућности за студентско организовање и веће могућности да артикулишете своје потребе, усагласите ставове и утичете креирате области од значаја за студентску заједницу. У вези овог закона сматрам да је најважније то што на њему радили и студенти, на чему им честитам. Нацрт закона је на јавној расправи до 17. априла, након које ће бити упућен Влади и Скупштини на усвајање”, рекао је он.

Министар је истакао да су студенти показали и велики степен солидарности у време ванредног стања и посебну захвалност исказао студентима медицинских факултета који су на разне начине волонтирали у првим редовима.

Разлога за славље немамо, јер је вирус још међу нама и угрожава наше животе и свакодневницу. Вакцинација је решење, вакцина има. Организовани су пунктови за вакцинацију и у студентским домовима, клиникама и амбулантама, да би вам били при руци. Покажите одговорност и према најближима, и према друштву у целини и вакцинишите се”, апеловао је министар Ружић.

Министар је поручио студентима да у Министарству имају партнера и подршку, јер и та институција и цео образовни сиситем постоје због младих генерација.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter