Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената

Милица Горановић и Катарина Бркић једине су ученице Регионалног центра за таленте у категорији основних школа које су се пласирале на Републичко такмичење младих талената.

Оне су представиле своје радове из Српског језика и књижевности.

Републичко такмичење по научним дисциплинама и смотра истраживачких радова талената Србије одржани су у Чачку. Учествовало је 110 талентованих ученика из Србије који су се такмичили у 11 научних дисциплина. Сам концепт такмичења је такав да полазници полажу тест из научне дисциплине у оквиру које су писали рад, а затим усмено бране истраживачки рад пред трочланом комисијом.

''Мој истраживачки рад је био везан за лектире које се обрађују у 7. и 8. разреду и оне су све лепе и треба их прочитати, јер некако граде нашу личност кроз школовање. Све је мање присутно читање код младих, јер замењују књиге игрицама, интернетом", каже Милица Горановић, полазница Регионалног центра за таленте и ученица осмог разреда школе Јован Јовановић Змај.

Њена другарица из школе и Центра, Катарина Бркић, истраживала је утицај јутјубера на говор ученика.

''Одабрала сам четири јутјубера која ћу да гледам и хтела сам прво да видим да ли ја могу да уочим граматичке грешке које они праве и било је доста и онда сам хтела да видим да ли моји другари из одељења и школе могу да примете те грешке и направила сам анкету која је садржала 5 питања и те резултате сам пребацила у презентацију и презентовала комисији. Било је занимљиво'', каже Катарина Бркић, ученица осмог разреда основне школе Јована Јовановић Змај и полазница Регионалног центра за таленте.

Поред редовног образовања које стичу у школи, полазнице Регионалног центра за таленте своја знања у области коју похађају проширују и додатним садржајима којих нема у наставном плану и програму, а за сама такмичења се и посебно припремају.

''Комисија јесте била строга, али с обзиром да деца први пут учествују у изради рада који представља једно истраживање које захтева време, онда с обзиром на специфичност ситуације, ту су анкете рађене, ја сам поносна на њих, јер су савладале тај део. Што се мене тиче, добро су урадиле рад са мојим смерницама, тако да је то био изазов за њих, јер је при Регионалном центру такав концепт такмичења, полажу тест, ако прођу тест бране рад, с тим што су годину дана израђивале рад", каже професорка књижевности Милица Митић.

Ово нису једини успеси двеју младих дама. Оне се такмиче и у другим областима, али сматрају да им је сам пласман на Републичко такмичење младих талената, без обзира што нису освојиле неко од прва три места, једно од највећих постигнућа.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 10 јун 2021 13:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter