Огласило се школско звоно Истакнут

За око 827.000 основаца и средњошколаца, међу којима је око 66.000 првака почела школска година по "семафор систему". У зависности од епидемијске ситуације мењаће се модел наставе. У Врању ће часови трајати по 45 минута, а прописане мере превенције стриктно ће се поштовати, кажу у ресорном министарству. Уколико се у одељењу појаве два заражена ђака, сва деца прелазе на онлајн наставу, десет дана.

Сви оцењују да је изузетно важно да деца крену у школу и да у њој буду што дуже и истичу да онлајн настава, која се одвијала током пандемије, не може да се упореди са нормалном наставом у школи и контактима који се у њој остварују.

Први пут ове године, у свим школама, интонирана je химна Боже правде. Министар просвете Бранко Ружић каже да је битно да се почиње интонирањем химне, јер је потребно да будемо свесни свог идентитета. Ружић је истакао да је, поред здравља, најважније образовање наше деце и с тим се не може експериментисати. Напоменуо је да ће се на најприкладнији начин пратити епидемијска ситуација у школама, као и мере и на основу тога опредељиваће се у којој зони ће бити одређена локална самоуправа. "Сваког петка ће бити пресак стања и одлучиваће се за следећу недељу како ће ђаци ићи у школу", рекао је Ружић.

Подсетио је на одлуке Кризног штаба да вакцинисани наставници не морају да носе маске све време у учионици, већ само када приђу некоме на мање од метар и по, а ни деца у учионици не морају да носе маске када не говоре. Наглашава да невакцинисани наставници морају да носе заштитне маске нон-стоп.

Апеловао је на просветне раднике, као и на све остале, да се вакцинишу и да покажу важан степен одговорности, и да схвате да је вакцина цивилизацијска тековина.

"Ако је двоје деце у одељењу заражено коронавирусом, сви прелазе на онлајн наставу", каже Ружић и додаје да је доста релаксиранијих мера ове године, која почиње у много бољем стању него претходна. Наводи да су пре седнице Кризног штаба разговарали са представницима синдиката и дошли до заједничког модела како да се почне година. "Суочили смо се са пандемијом, наш систем је показао виталност, нисмо изгубили годину јер да није онлајн наставе, не би било никакве наставе. Сада су сви садржаји наснимљени, ако буде потребе", рекао је министар и поручио и ђацима и родитељима и наставницима да у нову школску годину крену без тензије.

 

 
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 01 септембар 2021 10:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter