Монтесори принцип образовања

Основе образовања по Монтесори принципу су учење уз занимљиве материјале и позитиван став васпитача.

Примена Монтесори педагогије омогућава детету да седне и ради на нечему што га интересује дуже време. На тај начин постепено се развијају пажња и концентрација, особине које су значајне не само за школу већ и за цео живот. Дете које је самостално успело да сложи одређени материјал је дете које се осећа због тога задовољно, поносно, а дете које се самостално брине о себи и не тражи помоћ одраслог је достојанствено. Ово су начини да се развијају самопоуздање и самопоштовање.

Од рођења до 6 године дете је чулни истраживач. У овом периоду дете има потребу да развија интелигенцију, језик, самосталност, покрет и позитивно социјално понашање. Оно је усмерено на сопстевени развој у реалном окружењу.

Од 6 године до 12 године живота дете има огроман потенцијал за интелектуални развој, коришћење маште и апстрактног мишљења. Монтесори школа пружа детету активно учење, истраживање и дружење, без уџбеника и класичних клупа и са слободом кретања у току часа. Кроз размену мишљења са другом децом и рад у малим групама према сличним интересовањима, дете има прилику да се упозна са темама које га посебно интересују. Градиво није подељено на предмете и часове, већ је обједињено што омогућава повезивање између различитих појмова.

Од 12 до 18 године млад човек има потребу за самосталношћу. Има потребу за размишљањем и усмерен је на морална и духовна питања. У Монтесори средњој школи деца проводе много времена ван школе и имају прилику да учествују и директно проучавају природне процесе и појаве.

Од 18 до 24 године млад човек има потребу за економском самосталношћу. У овом периоду активно учи на факултету и припрема се за каријеру и активно учешће у развоју друштва.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter