Научите дете да учи

Бројна истраживања показују да деца све брже мисле, краће су концентрисана, импулсивнија су и захтевнија. Због тога им је потребна помоћ при учењу.

Учење је процес који детету пружа нова знања,  проширује видике, допуњује васпитање, развија моторику. Ипак, и оно се мора научити и савладати, односно детету су потребне смернице и помоћ како би научило да учи.

Родитељи би требало да имају у виду да образовање њиховог детета није само дужност образовних институција већ и они сами морају да се укључе у образовни процес. Уколико желе да дете буде успешно у школи, али што је још важније, да на квалитетан и трајан начин усваја знања, потребно је мотивисати га приликом учења.

За учење је концентрација, усредсређеност на оно што се тренутно дешава и искључење свих других мисли, од великог значаја, али се она вежба и стиче. Помозите детету да стекне концентрацију на забаван начин. У зависности од његовог узраста можете је развијати различитим играма или другим активностима које захтевају да дете одређено време фокусира пажњу.

Не можете да утичете на градиво које дете учи, али свакако можете допринети да садржај буде занимљивији и лакши за учење. Упознајте дете са додатним изворима информација, као што су интернет, књиге, часописи. Подстичите га да проширује своја знања. Уколико је детету потребна помоћ када му градиво није јасно, охрабрите га да је потражи. То је добар пут да градиво не усваја напамет, већ са разумевањем. Активним учењем код детета ће се будити интересовање, а самим тим и мотивација.
Психолози саветују да дете увек учи на истом месту. Добро је да има одређен простор у коме ће да учи. У зависности од узраста дете би требало да учи од 30 до 60 минута, а затим да направи паузу од 5 до 10 минута. Лакше задатке и лекције требало би савладати у целини, а оне компликованије поделити на етапе.

Нека деца су визуелни „типови“ и лакше уче када подвлаче градиво. Памте написани текст тако што га у мислима имају „испред очију“. Такође, дете би требало да се преслишава наглас, јер бројна истраживања показују да много лакше и трајније памтимо оно што изговоримо. Када само читамо неки текст запамтићемо га, али теже ћемо га репродуковати и краће га се сећати.

Важно је да будете реални и да не очекујете од детета немогуће. Свако дете је другачије. Битно је да ускладите своја очекивања са могућностима детета.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено субота, 02 фебруар 2013 22:36

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter