Нека ваша деца буду полиглоте

Деца имају способност да уче стране језике брже него одрасли. Она немају проблем да усвајају страни језик једнако добро као матерњи.

Неопходно је да почну са учењем у раном детињству, односно критичном периоду који траје до четврте године. Веома је битно искористити овај период и ставити дете у ситуацију да учи и слуша страни језик. Деца језик треба да усвајају спонтано, без притиска и са много мотивације за то. Само мотивисано дете које ужива у учењу развија трајну љубав према новинама. Рано учење страног језика помаже у каснијем проширивању знања, олакшава касније учење матерњег језика, развија самопоуздање код деце, утиче на развој креативности, омогућава лако откривање даровитоси деце и утиче на развој друштвених способности.

Методичари препоручују да деца крену са учењем страног језика већ у трећој години, јер тада најбрже усвајају нова знања. Нажалост, код нас деца обично почињу да уче други језик када крену у први разред.

Речник је најједноставнији део који се мора савладати при учењу страног језика. Акценат је најтежи. Што је дете млађе, лакше и природније прихвата и савлађује језик на идентичан начин како га говере они којима је то матерњи језик, нарочито када је у питању изговор и граматика.

Најбоље је да страни језик деца уче спонтано, кроз игру. Не треба од њих очекивати да мирно седе и уче у академској атмосфери. Важно је да буду изложена језику који уче, а то значи да се у дечјем присуству изговарају речи на језику који се учи. Музика је такође моћно средство за увођење деце у свет језика. Зато и родитељи који нису у могућности да упишу децу у установе где се од малих ногу уче језици, могу у кућним условима да им омогуће гледање филмова и слушање музике на страном језику.

У књижарама се могу набавити и врло квалитетни приручници као што су сликовнице на страним језицима, илустровани речници, аудио и видео материјал за децу.

Веома често можете чути изреку „колико језика знаш, толико и вредиш“. Помозите својој деци да науче што више језика. Нека ваша деца буду полиглоте.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 03 фебруар 2013 15:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter