Инклузија табу или не?

Да ли је инклузија табу тема или нешто што сви треба да знамо? Колико је једно друштво спремно за поштовање различитости и прихватања тога да смо сви једнаки и опет тако другачији?

Под инклузијом се обично подразумева потпуно учешће у друштвеном животу свих особа, без обзира на пол, национално, верско и социо-економско порекло, способности и здравствено стање. Она се ослања на принцип поштовања различитости и на веровање да различитост обогаћује свет у којем живимо. Инклузивно образовање је покушај да се свој деци обезбеди квалитетно образовање.

Школе и вртићи треба да се прилагоде образовним потребама деце, а не да се образују само она деца која могу да се уклопе у постојећи образовни процес.

Укључивање деце са сметњама у развоју у редовно образовање и разумевање њихових потреба треба да буду императив сваког друштва. Иако та деца чине мали проценат у односу на осталу децу, она су ту, присутна у сваком друштву. Она су пуна живота, жељна знања и дружења са вршњацима.

Научна, стручна и мање стручна јавност износила је своје аргументе „за“ и „против“, све док  инклузија није законски ушла у наше школе. Иако сама реч делује можда помало рогобатно, инклузија није бабарога. Остаје још много тога да се уради, од доношења недостајућих подзаконских аката, стручних и методичких упутстава, стандарда и мерила, до превладавања предрасуда у животним и школским срединама, да би могло да се каже да имамо инклузивно образовање.

Неизвесност, чак и страх од новина и недовољно познатог је природна реакција свакога, па и наставника који ће морати да сажваћу овај залогај, без већег претходног искуства. Ипак, нема разлога за страх. Бабароге не постоје.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 20 фебруар 2013 11:00

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter